Duel Dukly s Motorem v retrodresech: Rekordní návštěva a parádní podpora fanoušků

04.01.2015 / Ondřej Terber

Prvoligový program nabídl v první sobotu nového roku 2015 na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě zápas, na který se chystali fanoušci obou táborů už řadu dnů a týdnů předem. Na Vysočinu přicestoval českobudějovický Motor s výraznou podporou svých fanoušků. Zahambit se nenechali ani příznivci domácího týmu. Divácká kulisa byla skvělá. Zápas sledovalo 6475 diváků, což je největší návštěva první ligy v této sezoně.

Atmosféru v hledišti si pochvalovali i samotní aktéři utkání 40. kola, které bylo po dohodě obou klubů odehráno v replikách retrodresů z doby, kdy se Dukla a Motor potkávaly v nejvyšší soutěži. „V takové atmosféře chytat, to je prostě radost. Když jsem chytal za Pardubice na Kometě, bylo to něco porovnatelného. Prostě perfektní. Co by za to na Slovensku dali, kdyby přišlo na zápas šest a půl tisíce lidí,“ říká slovenský gólman Tomáš Halász, toho času ve službách jihlavské Dukly, kam má vyřízené střídavé starty z extraligových Pardubic.

Hostujících fandů dorazilo do krajského města Vysočiny odhadem okolo dvou tisíc. Z jihočeské metropole byl vypraven dokonce speciální vlak, další příznivci Motoru přijeli autobusy či po vlastní ose. První se u vstupu na Horácký zimní stadion shromažďovali už kolem půl čtvrté. V 16 hodin pak postupně začali naplňovat na zimáku hostující sektor, který byl pro tento zápas podstatně rozšířen.

To, že půjde o pikantní duel nejen na ledě, ale i v hledišti, se dalo poznat již při předzápasovém rozbruslení obou celků, když se oba tábory fanoušků navzájem hecovaly a přeřvávaly. Těsně před samotným začátkem utkání se domácí kotel prezentoval vydařeným choreem v podobě dvanácti dosud vybojovaných titulů a triumfů ve Spengler Cupu.

Samotné utkání začalo pro Duklu smolně, když hned v první minutě šel do vedení Motor. Hostující fans při oslavách gólu vhodili na hrací plochu světlici a utkání tak bylo na pár desítek vteřin přerušeno. Po krátkém přerušení hry i hosté vytahují své velké choreo „Motor znovu povstal“.

V průběhu druhé třetiny domácí kotel několikrát zapojuje i protější část tribuny pokřikem „Dukla – Jihlava“ a prezentuje se svým druhým choreem „V Jihlavě narozeni, na Dukle vychováni“.

Po utkání, ve kterém panovala nadprůměrná atmosféra, oba tábory děkují svým oblíbencům za předvedený výkon a hostující fans opouští stadion po dlouhých oslavách se svým týmem. Motor si z Jihlavy odváží tři body za výhru 4:1.

„Jsem rád, že nevznikl ani žádný konflikt a ti těžkooděnci tam byli v podstatě jen jako pozorovatelé. Jen škoda té dýmovnice na začátku. Ale jedno takové individuum se vždycky v mase lidí najde,” ohlíží se za zápasem 40. kola Tomáš Halász a neopomíná opět vyzdvihnout fandění obou táborů fanoušků. „Právě proto se hokej hraje – pro lidi. Nevím, jak to viděli diváci, ale podle mého pohledu z brány to byl dobrý zápas,“ uzavírá mladý gólman.

Sestřih zápasu od promoTEAMU

<

Foto: Josef Plechatý, Zuzana Javůrková, Jan Škrle