Zápasy jsou hodně vyrovnané, což se i čekalo, hodnotí Roman Čermák dosavadní průběh čtvrtfinálové série

25.02.2015 / Tomáš Lysý

Čtvrtfinálová série mezi Duklou Jihlava a Rytíři Kladno není zrovna rájem pro nervovou soustavu fanoušků obou týmů. Pouze ve druhém zápasu bylo o osudu utkání rozhodnuto několik minut před koncem. Ve zbylých třech zápasech zvítězil jeden z týmů vždy pouze o gól, přičemž dvakrát se v základní hrací době nerozhodlo. Vyrovnaná bitva bude pokračovat ve čtvrtek 26. února od 17:30 na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. „Domácí prostředí bude určitě výhodou. Jednak je zde větší hřiště a hlavně se můžeme spolehnout na podporu fanoušků, kteří umí udělat skvělou atmosféru,“ burcuje Roman Čermák příznivce Dukly před zřejmě klíčovým pátým zápasem série.

Můj dům, můj hrad. Toto tvrzení zatím platí ve čtvrtfinálové sérii mezi Jihlavou a Kladnem stoprocentně. Dukla vyhrála první dva domácí zápasy, Rytíři naopak byli stoprocentní ve třetím i čtvrtém zápase. Příliš však nescházelo a mohlo být vše jinak. Červenožlutí byli blízko třetí výhry v sérii, ještě na začátku pětapadesáté minuty vedli 2:1, když ve třetí třetině otočili nepříznivý vývoj zápasu. Jenže v čase 54:29 domácí hokejisté srovnali, v prodloužení strhli výhru na svou stranu, a srovnali stav série na 2:2. „Zápas se těžko hodnotí. Prohrávali jsme 0:1, ale věřili jsme, že utkání otočíme. To se nám nakonec povedlo, ale bohužel jsme dostali vyrovnávací gól, při kterém jsme si špatně rozebrali hráče,“ hledá příčiny neúspěchu v závěrečných minutách mladý obránce Dukly Roman Čermák.

Čtvrtý zápas byl gólově nejchudší ze všech dosud odehraných čtvrtfinálových duelů. Krátce před polovinou zápasu nevyužil trestné střílení Tomáš Čachotský a na první gól se tak čekalo až do osmatřicáté minuty, kdy se prosadil kladenský útočník Jan Eberle. Ve třiačtyřicáté minutě ale dostala Dukla výhodu vůbec první celé dvouminutové přesilové hry, kterou využila zásluhou Mihy Štebiha. Za dalších pět minut proměnili hosté i druhou plnou přesilovku. Kdyby platilo do třetice všeho dobrého, bylo by zřejmě o osudu zápasu jasno. Minutu po svém druhém gólu totiž hrála Jihlava znovu přesilovku. Svého soka uzamkla po dvě minuty před brankou, leč neskórovala. „Kladno jsme nepouštěli do nějakých vyložených šancí, hráli jsme dobře odzadu. Myslím, že nevyužitá přesilovka byla jedním z bodů, proč jsme neuspěli. Měli jsme v ní tlak, bohužel jsme jí nevyužili. Pak přišlo vyrovnání a v prodloužení jsme bohužel inkasovali hned po konci oslabení, což je velká škoda, protože Kladno defacto, kromě přesilových her, nic nemělo,“ je přesvědčen „Čermis“. Vyloučení skutečně mohou Duklu mrzet. V posledních pěti minutách základní hrací doby putovali na trestnou lavici hned tři hokejisté s ježkem ve znaku a jeden hráč Kladna. Rytíři pak hráli početní výhodu ještě v prodloužení a ač se vyloučený Ondřej Malec stihl vrátit na led, dvě vteřiny po konci přesilovky domácí duel rozhodli.

Dobře rozehraný zápas s neúspěšným koncem je však třeba hodně rychle hodit za hlavu. Již ve čtvrtek od 17:30 je na programu pátý zápas série a všichni fanoušci červenožlutých by si jistě přáli, aby heslo „můj dům, můj hrad“ pokračovalo. „Zápasy jsou hodně vyrovnané, což se i čekalo. Domácí prostředí bude určitě výhodou. Jednak je zde větší hřiště a hlavně se můžeme spolehnout na podporu fanoušků, kteří umí udělat skvělou atmosféru,“ burcuje všechny příznivce červených a žlutých barev devatenáctiletý jihlavský odchovanec, který, stejně jako gólman David Rittich, před sezonou přestoupil do Mladé Boleslavi, a v současné době tak bojuje na dvou frontách. Se Středočechy o postup do předkola extraligového play-off. Mladá Boleslav stále může skončit i na šestém místě znamenajícím přímý postup do čtvrtfinále, stejně tak může být jedenáctá a hrát pouze play-out. Za Jihlavu pak usiluje o odemčení semifinálové brány první ligy. „V Mladé Boleslavi rozhodne až páteční duel s Vítkovicemi. Určitě s Ríťou rádi pomůžeme, ale záleží to na trenérech v Boleslavi, jestli nás uvolní,“ prozrazuje na závěr Roman Čermák.