Pokud budeme hrát jako jeden tým, tak věřím, že můžeme postoupit, míní útočník staršího dorostu Tomáš Mejzlík

03.03.2015 / Tomáš Lysý

Mládežnické hokejové extraligové soutěže spějí mílovými kroky ke svému vrcholu. Jako první načne vyřazovací boje kategorie staršího dorostu a Dukla bude mít v play-off opět zastoupení. Jihlava jistě bude chtít vylepšit loňské brzké vyřazení v osmifinále, v cestě jim však stojí jeden z aspirantů na titul – loňský mistr z Liberce. „Bude to velká zkouška pro celý tým. Na tuto fázi sezony jsme se připravovali celý rok. Když budeme plnit vše, jak máme, tak věřím, že máme šanci postoupit do další fáze,“ říká útočník Tomáš Mejzlík. Úvodní duel v Liberci je na programu již ve středu 4. března od 17 hodin, druhý zápas pak o den později znovu v Liberci. V neděli se série přestěhuje na Vysočinu.

Když v pátek 5. prosince loňského roku prohráli starší dorostenci duel v Hradci Králové, bylo jasné, že druhou část sezony sehrají v „béčkové“ nadstavbové skupině. V extrémně vyrovnané skupině Střed základní části bojovala Dukla do posledních kol o postup do nadstavbové části skupiny A, což jí o pouhé tři body nevyšlo. První čtyři celky ze všech tří skupin (Západ, Východ, Střed) postoupily do nadstavbové části skupiny A s jistotou účasti v play-off. Týmy na pátém až osmém místě každé skupiny vytvořily druhou dvanáctičlennou skupinu, ve které se bojovalo o čtyři zbývající vstupenky do vyřazovacích bojů. „Myslím si, že Áčková skupina by náš tým lépe prověřila do nadcházejících bojů v play-off. Na druhou stranu i v naší skupině jsme měli kvalitní soupeře,“ pokouší se porovnat obě skupiny Tomáš Mejzlík.

Vzhledem k tomu, že se počítaly body ze základní části, šla Dukla do bojů o play-off z nejlepší možné pozice a s náskokem tří bodů na druhou Olomouc. Navíc na páté nepostupové místo měla Jihlava k dobru 14 bodů, což dalo dohromady slušný vklad. Po šestnácti zápasech červenožlutí své vedení nad Hanáky ještě o bod zvýšili a svojí skupinu vyhráli. „Jsme spokojeni, že jsme si náskok v béčkové skupině udrželi. Od začátku nadstavby jsme si dali za cíl, že jí chceme vyhrát a jsme rádi, že se nám to povedlo,“ je spokojen mladý hokejista. Během celé nadstavby prohrála Dukla jen tři duely (z toho jeden po prodloužení) a ztratila pouze devět bodů. Soupeřům uštědřila několikrát pěkné nadílky, mj. Písku 8:2, nad PZ Kladnem zvítězila 9:0 a v posledních třech zápasech vyhráli jihlavští mladíci dvakrát 6:0.

TA JIHLAVSKÁ, NAŠE DUKLA. Devětadvacetkrát v sezoně si starší dorostenci zazpívali na počest vítězství pokřik Ta jihlavská, naše Dukla, naposled po výhře 6:0 na ledě Poruby. Zapěje si tým trenéra Petra Svobody vítězný chorál i během osmifinále? Autor: Zdeněk Drla.

Nyní ale začíná pro starší dorost zcela jiná soutěž. Jako vítěz béčkové nadstavby vyzvou čtvrtý nejlepší tým skupiny A. Tím není nikdo jiný než Liberec, jeden z aspirantů na zisk extraligového titulu a úřadující extraligový šampion. „Bude to velká zkouška pro celý tým, na tuto fázi sezony jsme se připravovali celý rok. Když budeme plnit vše, jak máme, tak věřím, že máme šanci postoupit do další fáze,“ přemítá Tomáš Mejzlík nad první překážkou v podobě Bilých Tygrů. O soupeři pro Duklu se rozhodlo až v posledním kole, protože áčková skupina byla také obrovsky vyrovnaná. Sedmý Zlín ztratil na druhou Spartu jen pět bodů, mezi druhým a pátým celkem byl rozdíl dokonce jen dvoubodový.

Dle postavení v tabulce jsou Liberečtí mírným favoritem, patří k nejlepším týmům v republice. Papírové předpoklady však chce Jihlava obrátit naruby. „My jsme připraveni bojovat. Pokud budeme hrát jako jeden tým, tak věřím, že můžeme i přes papírového favorita postoupit,“ říká odhodlaně Tomáš Mejzlík. Výhodou Dukly může být vyrovnanost celého kádru. Tři hráči vstřelili v sezoně dvacet gólů a více (Ondřej Najman – 26 gólů, Daniel Kolouch – 21, Pavel Kousal – 20), další dva hokejisté byli této hranici velmi blízko (Jiří Ondráček – 19 gólů, Richard Peschout 18). Mezi beky pak vyniká s třiadvaceti body Vojtěch Pražák. „Určitě to je výhoda, zvláště pak, když vstupujeme do play-off s Libercem, který má kvalitní mužstvo a je jeden z kandidátů na titul. Každá naše lajna dokáže soupeře dostat pod tlak a vytvořit si šance,“ poukazuje Tomáš Mejzlík na skutečnost, že síla týmu není soustředěna pouze do jedné lajny, jako tomu bylo před dvěma lety, kdy starší dorost táhla k bronzovým medailím formace Jan Mandát, Lukáš Anděl, Lukáš Jícha.

I když právě od úspěšného týmu staršího dorostu ze sezony 2012/2013 si mohou brát inspiraci současní nástupci této jihlavské mládežnické kategorie. Při cestě za třetím místem tehdy jihlavští hráči porazili právě Liberec. Stalo se tak ve čtvrtfinále, do kterého šli Bílí Tygři také z lepší pozice, jenže rozhodující třetí zápas na svém ledě nezvládli. Motivací pak může být současnému týmu skutečnost, že v základní části se svým sokem čtyřikrát prohráli, byť hodně těsně. Z Horáckého zimního stadionu si hráči s šelmou ve znaku odvezli dvě výhry (4:6 a 7:8 po sn.), doma pak Severočeši vyhráli 4:3 a 3:2. Celý tým věří, že první vítězství nad Libercem, mj. také Akademií Českého svazu ledního hokeje, oslaví ve vyřazovacích bojích. A také v podporu fanoušků. „Budeme moc rádi, když nás fanoušci přijdou podpořit a vytvoří tu správnou atmosféru,“ zve Tomáš Mejzlík jihlavské příznivce na třetí zápas a pro Duklu první domácí zápas osmifinále, který je na programu v neděli 8.3. od 12 hodin.

Systém play-off:

První kolo vyřazovacích bojů, osmifinále, se hraje na tři vítězné zápasy. Čtyři postoupivší týmy z nadstavbové části skupiny B zaujímají pozici třináctého až šestnáctého celku. V play-off tak na sebe narazí první celek proti šestnáctému (nebo čtvrtému z béčkové nadstavby), druhý proti třináctému (třetímu z béčkové nadstavby) atd. Úvodní dva zápasy se hrají na ledě lépe postaveného celku po nadstavbové části, třetí zápas pak na ledě hůře postaveného, stejně tak jako případný čtvrtý duel. Pokud přijde na řadu rozhodující pátý zápas, má opět výhodu domácího prostředí lepší tým po nadstavbě.

Čtvrtfinále, semifinále a finále se hraje pouze na dva vítězné zápasy. První a případný třetí zápas se sehraje na ledě lépe postaveného celku nadstavby, druhé utkání u družstva umístěného hůře. Nový „Mistr České republiky v kategorii staršího dorostu“ bude znám nejpozději druhého dubna. Jak již bylo uvedeno, vítězství z loňského ročníku obhajuje právě Liberec, který loni porazil ve finále Kometu Brno 2:0 na zápasy a během play-off prohrál jediný zápas.

JDEME DO PLAY-OFF! Autor videa: Ondřej Šuhaj

Program osmifinále Bílí Tygři Liberec – HC Dukla Jihlava:

1. zápas: Liberec – Jihlava, středa 4.3.2015 od 17:00
2. zápas: Liberec – Jihlava, čtvrtek 5.3.2015 od 15:00
3. zápas: Jihlava – Liberec, neděle 8.3.2015 od 12:00
případný čtvrtý zápas: Jihlava – Liberec, pondělí 9.3.2015
případný pátý zápas: Liberec – Jihlava, středa 11.3.2015

Ostatní osmifinálové dvojice:

Plzeň – Pardubice
Zlín – Kometa Brno
Sparta Praha – Kladno
Hradec Králové – Vítkovice
Třinec – Litvínov
Slavia – Olomouc
Karlovy Vary – Chomutov