Jsme rádi, že můžeme extraligu hrát i příští sezonu, říká Patrik Augusta

03.06.2015 / Jaroslav Wollmann

V minulé sezoně začínal jak hlavní trenér staršího dorostu. V pruběhu soutěžního ročníku 2014/2015 přešel k juniorům, aby jim pomohl zachovat extraligovou příslušnost. Bohužel se nepodařilo. Nakonec si ale jihlavští junioři nejvyšší soutěž přeci jen zahrají. A do ní je povede jako hlavní trenér Patrik Augusta, který je i zároveň asistentem trenéra Roberta Reichela u reprezentačního výběru do 18 let.

Vrátím se ještě k minulé sezoně. Jak byste jí zpětně zhodnotil?
Z pohledu celé mládeže si myslím, že to byla standardní sezona, která by se dala hodnotit pozitivně. Hráči v rámci tréninků pracovali na zlepšování svých individuálních dovedností, které přenášely do utkání svých mužstev. Z pohledu Akademie ČSLH hrála naše mužstva v rámci svých možností. Mladší i starší dorost postoupil do play-off svých soutěží. Pro juniorku to ale byla neúspěšná sezona, protože jsme se přes baráž neudrželi v extralize. V širších kádrech mládežnických reprezentací jsme měli devět hráčů.

Je něco, co byste nyní udělal jinak?
Nerad se dívám dozadu. Po bitvě je každý generál. Podle mě je lepší se dívat dopředu a pracovat na věcech, které se dají zlepšit.

Pro hráče je jistě důležité i studium, stalo se, že by někdo nehrál kvůli studijním výsledkům nebo se k výsledkům na základní škole nepřidává taková váha?
V celém mládežnickém hokeji by měla být škola na prvním místě. Bohužel, je to pouze fráze, která se lehce vyslovuje, ale velice těžko v českých podmínkách realizuje. Není to jen o nás, o trenérech, ale vše musí začínat hlavně u rodičů a pak spoluprací rodičů, školy a trenérů.

Byl nějaký hráč či hráči, kteří vás svým výkonem potěšili či naopak zklamali?
Vždy jsou nějací hráči, kteří se zlepšují více a jiní méně. Hokej je týmový sport a nechci někoho konkrétně vyzdvihovat nebo kritizovat. Ale udělám jednu výjimku a budu jmenovat Lukáše Jíchu. Lukáš odvedl pro loňskou juniorku neskutečnou práci a po dobu mého působení u týmu byl podle mě nejdůležitějším hráčem.

Příprava juniorského týmu je v plném proudu. Kdy jste začali a kdy budete končit a kdy se chystáte na led. Kolik hráčů máte v přípravě?
Přípravné období juniorky nám začalo 27. dubna, bude trvat devět týdnů a skončí 26. června. Každý týden hráči absolvují sedm tréninkových jednotek a jeden individuální trénink podle programu, který jsme pro ně s kolegy Viktorem Ujčíkem a Karlem Nekvasilem připravili. Od června budeme chodit dvakrát týdně na led v rámci letní přípravy. Máme v kádru 21 hráčů a čtyři brankáře. Je to mladý tým, v tuto chvíli zatím nemáme žádné hráče ročníku 1995, kteří by mohli hrát příští sezonu na výjimku.

NA DRÁZE. Do programu letní přípravy juniorského týmu je zařazena celá řada aktivit. Trenér Patrik Augusta (vlevo) sleduje útočníka Jiřího Bambulu při tréninku na atletickém oválu v areálu Na Stoupách. Foto: Zdeněk Drla

Junioři si nakonec i v následující sezoně zahrají extraligu, změní se tím nějak příprava?
Jsme rádi, že můžeme extraligu hrát i příští sezonu. Myslím si, že naše ročníky 1997, 1998 a mladší, kteří v Jihlavě vlastně začínaly program Akademií ČSLH, si to zaslouží. Jediné, co se bude upravovat, je začátek předzávodního období v červenci, podle rozlosování soutěže.

A co složení hráčského kádru? Dozná změn? Přijdou nějací noví hráči?
Jako mládež nejsme v pozici přivádět nějaká zvučná jména do kategorie juniorů. To jde pouze ve spolupráci s A-týmem. Musíme si vystačit hlavně z vlastních zdrojů a pokoušet se přivést hráče z regionu Vysočiny. Bohužel, ti nejlepší hráči jsou stahováni extraligovými kluby. Pro každého hráče je vidina extraligy větší než 1. ligy. Na druhou stranu se nám daří spolupráce s okolními kluby v našem regionu v mladších žákovských kategoriích, i v kategoriích mladšího a staršího dorostu, kde jsme schopni nabídnout dobré podmínky Akademie ČSLH.

V sezoně budou v kategorii juniorů působit hráči ročníku narození 1996 a 1997. Využijete i mladší hráče ze staršího dorostu?
V tuto chvíli s námi trénují čtyři hráči ročníku 1998. Vycházíme z technických norem loňské extraligové sezony, kdy bylo povoleno používat právě toto číslo mladších hráčů.

Jak máte nastavenou komunikaci s trenéry A-týmu? Víte už, koho z hráčů ročníku 1995, kteří se připravují s áčkem, budete moci v sezoně použít, nebo je to ještě brzy a uvidí se až na ledě?
Zatím probíhají přípravná období jak nám, tak áčku. A-tým se pořád ještě tvoří, takže v této chvíli zatím k nějaké komunikaci ohledně hráčů nedochází, ale určitě se sejdeme a probereme to před předzávodním obdobím.

SPRINTY. Zleva Dominik Hohl, Václav Půža a David Hubert při tréninku na atletickém stadionu. Foto: Zdeněk Drla