Taková šance není každý den, říká o pozvánce do kempu Colorada útočník Jan Mandát

03.07.2015 / Zdeněk Drla

V únoru 2013 odehrál první zápas za A-tým Dukly Jihlava. V něm dokonce v šesté minutě skóroval. Po sezoně se rozhodl pro odchod do zámoří. Šikovný útočník Jan Mandát (ročník 1995) odehrál dvě sezony v kanadské juniorské soutěži v týmech Victoriaville a Val-d´Or. Teď před ním stojí snad životní výzva, sen každého mladého hokejisty. Dostal pozvánku do přípravného kempu týmu Colorado Avalanche z věhlasné kanadsko-americké NHL. "Taková šance není každý den a troufam si říct, že můze být moje jediná. Chci uspět, chci hrát NHL," říká rozhodně devatenáctiletý mladík, který se nyní na novou sezonu připravuje v rodné Jihlavě.

V kanadské Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) odehrál během dvou sezon 140 zápasů, v nichž nastřádal 79 kanadských bodů (31+48). Teď si šikovnosti urostlého útočníka (184 cm/92 kg) všimli zástupci klubu z NHL. "Zájem ze strany Colorada jsem zjistil zhruba na přelomu března a dubna. Oslovil mě jeden ze skautů přímo po našem zápase, ale v tu chvíli jsem pořád ještě neměl nejmenší zdání, že by to mohlo vyjít," popisuje první kontakty s dvojnásobným šampionem Stanley Cupu Jan Mandát.

"Do přípravného kempu se zapojím až v září, ale odletám už patnáctého července za přítelkyní a do přípravného kempu Val-d´Or," odhaluje svůj program "Mandy".

V těchto dnech naplno polyká tréninkové dávky na suchu přímo ve svém rodišti. "Připravuji se individuálně v tréninkové skupině s dalšími pěti hokejisty, kteří také prošli mladežnickými týmy i A-týmem v Jihlavě. Jsou to Jakub Pekárek, David a Adam Musilovi, Tomáš Dolana a Filip Matějka. To celé je pod vedením trenéra Ondřeje Ježka," říká Jan Mandát.

Zároveň také zjišťuje informace, jak takový přípravný kemp v týmu z nejslavnější hokejové ligy světa vypadá. "Mám pár kamarádů z týmu, kteří už tímto prošli. Už jsem se jich ptal, a na dovolenou to nevypadá (směje se). "Dvoufázové tréninky a samozřejmě hodně meetingů a pohovorů s trenéry," přibližuje, co ho v coloradském Denveru čeká.

A začíná sbírat i infomace přímo o městě a státě, kam se v přípravě podívá. "Abych pravdu řekl, o Coloradu toho moc nevím, ale když jsem zjistil zájem klubu, tak jsem se samozřejmě podíval na internet," přiznává, že v celosvětové síti hledal zprávy o státě na západním pobřeží Spojených států v podhůří Skalistých hor. Také se začal zajímat detailně i o samotný tým "Lavin". "V sezoně sleduji tak nějak všechny týmu NHL, ale nejvíce asi Montreal, protože jsem jen čtyři hodiny od něj, a Boston, protože je to můj oblíbený tým," doplňuje.

V KANADĚ. V juniorské QMJHL odehrál Jan Mandát za dvě sezony 140 zápasů v dresech Victoriaville Tigers (nahoře) a Val-d´Or Foreurs (dole). Foto: Archiv Jana Mandáta

I když jej nejprve čeká přípravný kemp v juniorském týmu Val-d´Or v Kanadě, myšlenkami se vrací k zářijové výzvě v Coloradu. A dává si předsevzetí. Chce přesvedčit sebe i zástupce klubu, že na to má. "Samozřejmě do toho nejdu s tím, že tam jen pojedu a uvidím. Taková šance není každý den, a troufám si říct, že může být moje jediná. Chci uspět, chci hrát NHL. Tohle je velice dobrá příležitost se předvést. Chci zanechat dobrý dojem," říká odhodlaně jihlavský odchovanec.

V zámoří bude působit už třetí sezonu, může tedy už porovnávat rozdíl mezi juniorským hokejem v Česku a v Kanadě. Co mu pobyt za "velkou louží" dal? "Hlavně jsem se naučil, že se nikdy nesmíš vzdávat. Život spojený s hokejem v Kanadě neni jenom o užívání si a bavení. Když máš nějaké špatné období, tak na tebe padne deka, ale tak nějak se z toho musíš dostat sám. Hodně mi pak pomůže, když vidím mamku nebo taťku na monitoru počítače a jenom to, že víte, že je vše v pořádku, hodně pomůže. Po hokejové stránce si myslím, že hokej je v Kanadě více fyzický a rychlejší, ale není tam úplně tolik té české chytrosti a vyčuranosti," uzavírá Jan Mandát.