Hokejová škola je po všech stránkách výborná zkušenost, shodují se bývalí účastníci kempu

24.07.2015 / Tomáš Lysý

Když v roce 2011 startoval první ročník hokejového kempu s názvem Mezinárodní česko-finská hokejová škola (IIHS), nemohl nikdo tušit, jak bude projekt úspěšný a jak dlouho potrvá. Letošní páté pokračování navazuje na čtyři předchozí ročníky, které sklidily chválu ze všech stran – od manažerů, sponzorů i samotných hráčů. „Kdybych měl možnost zúčastnit se znovu, neváhal bych,“ shrnuje za všechny mladý obránce Vojtěch Pražák. „Během hokejové školy jsme se pomalu stmelovali na nadcházející zimní olympiádu dětí a mládeže a různé jiné turnaje s Vysočinou, které podle mě dopadly dobře,“ říká útočník Matěj Novák, pozdější vítěz hokejového turnaje olympiády 2014 s týmem Vysočina, tvořený šestnácti hráči, kteří prošli IIHS. Pátý ročník projektu začne již tuto sobotu v Jihlavě pod hlavičkou Mezinárodní sportovní školy – k hokejistům se premiérově připojují i florbalisté.

Prvního ročníku hokejové školy, který se konal v roce 2011 v Jihlavě, se zúčastnilo celkem 43 hokejistů – dvacet Finů a třiadvacet Čechů – kteří vytvořili dva česko-finské týmy. Hráči mezi sebou museli komunikovat anglicky, jiná domluva by z důvodu odlišnosti obou jazyků nebyla možná. „Hokejová škola pro mě byla dobrá zkušenost. Bylo to zase něco jiného, protože s finskými hráči se nepotkávám každý den. Kdybych měl možnost se zúčastnit znova, neváhal bych,“ pochvaluje si kemp Vojtěch Pražák, účastník právě ročníku 2011. „Myslím si, že hokejová škola byla přínosná pro každého hráče, který se jí zúčastnil. Pár věcí jsme se naučili od Finů a naopak oni pár věcí od nás. Pro kluky je to dobrá zkušenost zjistit, jak na tom jsou hokejově či po jazykové stránce,“ doplňuje hráč, který byl nejproduktivnějším obráncem staršího dorostu Dukly v loňské sezoně.

Dalším nadějným hokejistou, který prošel kempem v roce 2011, byl Vladimír Oščádal. „Na hokejovou školu vzpomínám rád, poznal jsem spoustu nových lidí. Byla pro mě určitě přínosná, protože jsem se zdokonaloval jak po hokejové stránce, tak i s angličtinou. Myslím si, že tento projekt byl měl stále pokračovat, protože se tam hokejisté učí nové věci,“ ohlíží se za vůbec prvním ročníkem současný útočník staršího dorostu Dukly.

V roce 2012 se v rámci střídání pořadatelství uskutečnil druhý ročník IIHS ve Finsku v jednom z největších finských měst Tampere (kluby Ilves a Tappara), konkrétně v přilehlé dvacetitisícové Pirkkale. Mnoho českých hráčů se dostalo do krásné severské země vůbec poprvé, mezi nimi i Richard Habermann. „Rád na kemp vzpomínám, ve Finsku to bylo super. Tento projekt je velmi dobrý a určitě mi pomohl,“ hodnotí jej obránce, který letos bude nastupovat ve starším dorostu Dukly.

Utužování kolektivu před budoucí vítěznou Olympiádou dětí a mládeže

Týž rok letěl do Finska také gólman Jakub Škarek. Nadějný patnáctiletý gólman loni okusil atmosféru čtvrtfinále 1.ligy jako náhradní gólman A-týmu při sedmém zápase s Kladnem. „Na česko-finskou hokejovou školu vzpomínám moc rád. Moc jsem si jí užil, a kdyby to šlo, chtěl bych na ní jet minimálně ještě jednou. Díky této škole jsem navštívil Finsko vůbec poprvé v životě, takže i v tomhle to byla nádhera,“ vzpomíná na ročník 2011 brankář, jenž má také zlato z Olympiády dětí a mládeže 2014. „Byla to nejen pro mě, ale myslím si, že i pro další kluky, výborná zkušenost nejen po hokejové stránce. Věnovali se nám skvělí trenéři, takže na kempu jsme toho přinejmenším hodně okoukali. Myslím si, že i z hlediska angličtiny to bylo výborné, protože když jsme si tam chtěli něco na ledě domluvit, museli jsme anglicky. Finští hráči nás učili některé finské nadávky a ty si pamatuji dodnes,“ přidává se smíchem další zkušenosti s Mezinárodní česko-finskou hokejovou školou.

Projekt je určen každoročně určen pro hráče narozené v konkrétním roce. IIHS 2011 byla určena pro hráče ročníku 1998, IIHS 2012 pro „devětadevadesátky“, IIHS 2013 pro hráče narozené roku 2000 atd. Pokud však není pro daný ročník dostatek talentovaných hráčů, je možné jej doplnit hráči mladšího ročníku, kteří v některých případech své starší kolegy převyšují. Útočník Matěj Novák se tak účastnil dokonce dvou ročníků hokejové školy. Nejdříve v roce 2011 v Jihlavě, poté o rok později v Tampere. „Na hokejovou školu vzpomínám skoro furt, je to jeden z mých největších zážitků. Hlavně rok 2011, kdy se kemp konal ve Finsku. Tam jsme toho jako mladá parta zažili spoustu. Největší legrace byla v zábavním parku Särkänniemi. Hlavně už jsme se pomalu stmelovali na nadcházející Olympiádu dětí a mládeže a různé jiné turnaje s Krajem Vysočina, které dle mě dopadly dobře,“ usmívá se současný útočník staršího dorostu Komety Brno. Právě Matěj Novák byl jedním z hráčů, kteří prošli hokejovou školou a poté s týmem Kraj Vysočina vyhráli hokejový turnaj na Zimní olympiádě dětí a mládeže 2014. Sluší se uvést jeho další spoluhráče ze „zlatého“ týmu Vysočiny, kteří zároveň prošli hokejovou školou: Jakub Škarek, Daniel Šťastný, Oliver Havelka, Richard Habermann, Lukáš Mareš, Jiří Slabý, Dominik Adam, Jan Prokš, David Donda, Matěj Vála, Josef Vrátný, Petr Slabý, Martin Nečas, Petr Bednář, Jan Brejcha a trenér Martin Sobotka.

Také Matěj Novák nabízí svůj úhel pohledu na celý česko-finský kemp. „Myslím, že je to dobrý projekt. V žádném jiném kraji toto neprobíhá, a když ano, stojí to hrozné peníze a hodně hráčů si to nemůže dovolit. Šlo o velkou zkušenost, musíte se domlouvat angličtinou, i když jí moc neumíte. Poznali jsme finský hokej, zemi, zkušenost je to určitě dobrá.“

Poznávání Finska a finského hokeje

Dalším dvojnásobným účastníkem IIHS je šikovný útočník Radim Pejchal. Poprvé si kemp vyzkoušel v roce 2012 ve Finsku, o rok později v Jihlavě již věděl, co jej během celého týdne čeká. „Vzpomínám na školu velmi rád, hlavně když jsem byl ve Finsku. Tam to bylo parádní, poznal jsem nové lidi. Ze začátku jsem se bál, že nebudu stačit, protože se mnou se školy zúčastnili o rok starší kluci, ale bylo to v pohodě. Stějně jako tady v Jihlavě, super, dobrá parta. Jsem moc rád, že jsem tento projekt mohl absolvovat dokonce dvakrát. Je perfektní a dá hráčům strašně moc zkušeností do budoucna. Člověk navíc vidí, jaký je hokej ve Finsku,“ nešetří slovy chvály jeden z nejproduktivnějších hráčů Havlíčkova Brodu loňské sezony. Ve stejných letech absolvoval česko-finskou školu také Richard Cachnín mladší, syn bývalého útočníka Dukly Richarda Cachnína. „Moc rád na kemp vzpomínám. Byla to nejen velmi dobrá zkušenost pro mě a ostatní hráče, ale naučil jsem se i mnoho nových věcí,“ poohlíží se zpětně za minulými ročníky další šikula z mladšího dorostu Havlíčkova Brodu.

Jako hráč Velkého Meziříčí jel na kemp v roce 2013 Patrik Rašín. O rok později odlétal do Finska na IIHS jako hráč Dukly Jihlava. „Vzpomínám na kemp dobře, moc se mi líbil. Konečně jsme si mohli zatrénovat také s někým jiným,“ podotýká bezelstně jeden z nejlepších obránců loňského staršího dorostu červenožlutých, kterého doplňuje spoluhráč-obránce ze stejného týmu David Homola, účastník česko-finské hokejové školy 2014. „Je to velmi dobrá zkušenost pro hráče, uvidí totiž i konkurenci, která je ve Finsku a některé to donutí ještě více na sobě makat. Pro mě byla škola určitě přínosná. Hodně mi toho dala a navíc jsem se zdokonalil i v angličtině. Ve Finsku se mi moc líbilo,“ usmívá se urostlý bek, který si s Patrikem Rašínem loni vyzkoušel také extraligu mladšího dorostu.

Poslední ročník IIHS se konal ve Finsku. Vůbec poprvé letěli do severské země s úžasnou přírodou Patrick Brdičko a Miroslav Juda. Také jejich slova se téměř shodují s ostatními hráči. „Na hokejovou školu vzpomínám hodně dobře a s plno zážitky. Poznal jsem se s jinými hráči z jiné země a naučil jsem se i některé nové vychytávky, dívá se do nedávné minulosti první jmenovaný, jenž při leteckém přesunu do Helsinek vypočítával, kolikrát již letěl letadlem, a proto se v aeroplánu nebál. „Jsem rád, že jsem se školy mohl zúčastnit a poznat finský styl hokeje. Vzpomínky mám jenom dobré, protože na kempu prostě nebylo nic špatného,“ doplňuje jej Miroslav Juda.

Stálý kontakt s finskými hráči

Důležitým aspektem Mezinárodní česko-finské hokejové školy je také poznání nových finských spoluhráčů a navázání kontaktů s nimi. Vzhledem k rozsáhlé škále moderních technologií a sociálních sítí některá nová kamarádství přetrvala, samozřejmě v elektronické podobě. Spousta hráčů přiznává, že si s finskými hokejisty stále píše nebo si alespoň vyměňují přání k narozeninám. „Občas si píšeme s finským brankářem Jarkkem Kovalainenem,“ prozrazuje gólman Jakub Škarek. „Oskari Siili, skoro každý den si s ním píšu,“ říká David Homola. Velice oblíbený, jak mezi trenéry – tak mezi hráči, je i talentovaný finský brankář Eetu Nieminen. V tomto ohledu samozřejmě dominuje sociální síť Facebook, hledání si profilů jednotlivých hráčů a přidávání si jich do přátel.

Společné fotografie jednotlivých ročníků

IIHS 2011. Foto: Zdeněk Drla.

IIHS 2012. Foto: Tomáš Lysý

IIHS 2013. Foto: Archiv HC Dukla Jihlava

IIHS 2014. Foto: Archiv HC Dukla Jihlava