Kdybych ránu dostal na přímo, tak asi nemám pár zubů, směje se Dominik Hohl

27.09.2015 / Tomáš Lysý

Již popáté během sedmi zápasů DHL extraligy juniorů nastoupila Jihlava na domácím ledě. V předchozích čtyřech domácích utkáních vždy neodcházela s prázdnou a vytěžila celkem sedm bodů. Cílem proti Kometě Brno bylo přidat do tabulky další. A povedlo se. „Výhra je velkým úspěchem, hlavně po tom, do čeho jsme se na konci druhé třetiny dostali,“ mne si ruce kapitán Dukly Dominik Hohl. Červenožlutí totiž nastoupili do závěrečné periody s jednogólovým mankem a s třinácti lidmi do pole. Přesto Dukla nejprve srovnala a v závěru utkání získala tři body na svojí stranu.

Možná je škoda, že na zápas jihlavských juniorů či vůbec celé juniorské DHL extraligy nechodí moc valné návštěvy. Zápas sedmého kola mezi Duklou Jihlava a Kometou Brno přinesl vše, co si náročný divák může přát – pohledné akce a hezké góly, přetahovanou o výsledek, rychlost, bojovnost, obětavost, bolest, vyloučení do konce zápasu či šarvátky. Ale hlavně tři body pro červenožluté barvy. „Výhra je velkým úspěchem, hlavně po tom, do čeho jsme se na konci druhé třetiny dostali, to bylo strašné. Ze situace jsme se oklepali, ukázali jsme charakter týmu a bojovnost. Jsem rád za výhru, že jsme zápas zvládli,“ říká kapitán týmu Dominik Hohl.

Svými slovy poukazuje na situaci z konce prostřední dvacetiminutovky, kdy byl nejprve vyloučen na pět minut + do konce zápasu útočník Jan Marcilis, který vrazil na hrazení bývalého jihlavského hráče Filipa Nováčka. Šest vteřin před koncem druhé části pak utrpěl zranění právě jihlavský muž s céčkem na dresu, když se dvakrát položil do rány obránce Kupčíka od modré a podruhé byl zasažen přímo do obličeje. Dominik Hohl okamžitě padl k zemi a i když se dostal na střídačku po svých, na ledě po něm zůstala krev. „Jsem ještě rád, že puk přede mnou tečoval Dan Dvořák, takže jsem dostal ránu od plexiskla do obličeje. Kdybych to dostal na přímo, tak asi nemám pár zubů,“ usmívá se postavou menší ale o to víc bojovný obránce, kterému již jeden zub chybí. Ve třetí třetině se už Hohl na led nevrátil. Protože kouč juniorů Patrik Augusta nasadil do zápasu přesně tři pětky, dohrávali červenožlutí třetí třetinu na pět beků a osm útočníků.

V polovině třetí třetiny vypadala jihlavská střídačka poloprázdně. Na trestné lavici se totiž na minutu a půl sešli Jaromír Vlček s Danielem Kolouchem. Trenér domácího celku mohl využít jen osm hráčů do pole a gólmana Brože, na ledě čelila trojice Jihlavských a brankář Kořenář dlouhé dvojnásobné početní výhodě soupeře. Tu ale Jihlava sehrála skvěle a Kometa její branku téměř neohrozila. „Je to takový zákon schválnosti, že nedáte přesilovku pět na tři a pak dostanete gól. Když neproměníte dvojnásobnou přesilovku, je to potom těžké,“ poukazuje Dominik Hohl na otřepané klišé, že kdo nevyužije početní výhodu pět na tři, nemůže vyhrát. To se také potvrdilo. Ondřej Najman a Pavel Kousal ukázali, že jsou spolu schopni hrát snad i poslepu. První přihrával, druhý střelou z mezikruží nedal gólmanovi šanci a domácí otočili stav zápasu na svojí stranu.

Jaký to dosavadní rozdíl oproti loňskému ročníku, kdy se juniorské kategorii Jihlavy nedařilo. Tehdy tým několikrát inkasoval v posledních minutách hry nebo často těsně nedohnal vedení soupeře, což jej v obou případech stálo cenné body. Letos se stačí podívat na domácí zápasy červenožlutých: Vyrovnání proti Olomouci 15 vteřin před koncem a výhra na nájezdy. Dále srovnání stavu proti Zlínu na 4:4 přesně 7,2 vteřiny před koncem, i když Dukla v průběhu utkání prohrávala již 1:4. Tentokrát otočený zápas se silným Brnem. „Myslím, si, že tenhle rok je tady skvělý tým a skvělá parta. I když třeba prohrajeme, tak kluci se na to nevykašlou a chtějí pořád makat dále a zlepšovat se. To je hlavní rozdíl oproti loňsku,“ domnívá se hráč s přezdívkou Hohlík nebo Holčkin. Je to vidět i ve výsledcích, junioři zatím nebodovali pouze v jednom zápase, po sedmi kolech mají dvanáct bodů a před následnou čtyřzápasovou sérií venkovních zápasů patří Dukla pátá příčka se ztrátou dvou bodů na vedoucí Hradec Králové.

TYPICKÝ UKRAJINSKÝ DĚLNÍK. Přesně tímto výrazem okomentoval smějící se Jiří Bambula fotku svého spoluhráče Dominika Hohla po zápase s Brnem, umístěnou na sociálních sítích. Foto: Tomáš Lysý