Netušil jsem, že můj gól bude vítězný, říká obránce Ondřej Šafář

18.10.2015 / Zdeněk Drla

Trauma skončilo. Tři a půl roku nedokázali hokejisté Dukly Jihlava vyhrát na ledě Ústí nad Labem. Podařilo se jim to až v 15. kole aktuálního ročníku WSM Ligy. I když… O slibné vedení 4:0 po dvou třetinách se museli strachovat až do posledních vteřin závěrečného dějství. „Není to o tom, že by závěr zápasu někdo vypustil. Pořád makáme! Akorát nám to padá v poslední třetině do naší kasy,“ ohlíží se za ústeckou misí mladý obránce Ondřej Šafář, jehož první gól za Duklu Jihlava byl zároveň tím vítězným.

Před sobotním 15. kolem WSM Ligy hovořily statistiky jasně/nejasně.

Dukla byla pátá a Ústí šesté, Dukla rozstřílela Litoměřice 10:1, Ústí dostalo v Mostě "bůra", čili vysočinský tým byl mírným favoritem.

Jenže na druhou stranu Dukle se nepodařilo vyhrát na ledě ústeckého Slovanu už tři a půl roku...

To se změnilo.

Ale až do posledních chvil zápasu nebylo jasné, jak to všechno vlastně dopadne…

Dukla se po první třetině radovala z dvougólového vedení zásluhou Tomáše Kalába a Richarda Diviše, ve druhé periodě přidala další dvě přesné trefy z holí Lukáše Anděla a Ondřeje Šafáře, a kráčela pohodlně k tříbodovému zisku. Ústí ale v závěrečné dvacetiminutovce začalo „zlobit“.

V početní výhodě se dvakrát po sobě trefili domácí borci – vyloučení právě Ondřeje Šafáře potrestal Jan Pohl, Štebihovo sekání pak ústecký snajpr Jaroslav Roubík. A bylo zaděláno na drama. Když o patnáct vteřin poté snížil Slovan na rozdíl jediného gólu, bylo jihlavským hráčů hodně horko.

Tým z krajského města Vysočiny ale věřil, že závěr duelu ustojí. „Trošku to v podvědomí možná bylo, že je to jen o gól. Nevím, čím to je, nechápu to, co se stalo. Naštěstí se to podařilo udržet a vyhráli jsme,“ ohlíží se za vystoupením na severu Čech stále ještě devatenáctiletý obránce Ondřej Šafář.

A popisuje globálně celý zápas: „Ze začátku to bylo vyrovnané, pak nám tam napadaly góly. Ústí do toho začalo jít, ve třetí třetině se dokázalo prosadit a pak se bojovalo o výsledek.“

Po čtyřiceti minutách málokdo pochyboval o úspěchu Dukly. „Vedli jsme 4:0 a pak jsme si to svými chybami skoro nechali utéct. Věřil jsem ale týmu, že to zvládneme,“ připomíná horké minuty v závěrečné periodě Ondřej Šafář. „Není to o ale tom, že by závěr zápasu někdo vypustil. Pořád makáme! Akorát nám to padá v poslední třetině do naší kasy,“ říká.

Jeho střela v čase 30:54 se nakonec ukázala být jako tou nejdůležitější v celém zápase. „Dával jsem na 4:0, a netušil jsem v tu chvíli, že můj gól bude vítězný. Martin Kohout mě výborně našel a já jsem měl před sebou skoro prázdnou bránu, tak jsem ho tam plácnul,“ popisuje svůj první gól za Duklu v mistrovském utkání sympatický mladík.

Za svůj „počin“ si jistě vyslouží pozornost týmového pokladníka a kapitána v jedné osobě Jiřího Dobrovolného. „Jirka se ještě nehlásil, ale očekávám příspěvek do kasy,“ hlásil smířlivě po příjezdu do Jihlavy Ondřej Šafář.

Kapitán Dukly teď coby pokladník řeší příjemné povinnosti. V minulých dvou zápasech se do listiny střelců zapsali hned dva novicové, jejichž první góly za Duklu byly hned vítězné. Ve 14. kole při kanonádě 10:1 vsítil druhý gól Dukly Lukáš Anděl, v sobotu se pak gólově uvedl právě Ondřej Šafář. „Bude to asi drahý,“ směje se „Šáfa“.

Dukla uspěla na ústeckém ledě po dlouhých třech a půl letech. Naposledy se pod obří kostkou nad ledem radovala na jaře 2012, když 13. března vyhrála první semifinále play-off. „Je to dlouhá doba. Já jsem tady jen chvíli, ale jsem rád, že jsme to prolomili,“ říká s úlevou rodák z nedalekého Sokolova, kterému se v rozhlehlé hale (kapacita 6500 diváků – pozn. red.) nezdála návštěvnost. „Čekal jsem, že přijde víc diváků. Tribuny jsou hodně velké a nevypadalo, že je tam tolik lidí (1083 – pozn. red). Třeba v Budějovicích, to bylo něco jiného,“ připomíná šestitisícovou návštěvu na jihu Čech Ondřej Šafář.

A nezapomíná pochválit i výkoh jihlavského gólmana Honzíka. „David nás parádně podržel, mohli jsme mu možná trochu víc pomoci k té nule. Naštěstí udržel výsledek a vyhráli jsme,“ uzavírá Ondřej Šafář.