Starší a mladší dorost bude po reprezentační pauze bojovat o první čtyřku, junioři jedou ven

10.11.2015 / Tomáš Lysý

Junioři, starší dorost i mladší dorost po reprezentační přestávce opět naskakují do tuhých extraligových bodů. Nejstarší kategorii prověří dva celky z obdobných pozic tabulky, Dukla nastoupí v pátek od 17 hodin v Liberci a o den později ve 12:30 na ledě Mladé Boleslavi. Starší dorost, který momentálně drží čtvrtou pozici zajišťující play-off, nastoupí v pátek od 18 hodin doma proti Liberci a v sobotu v 16 hodin změří síly s Hradcem Králové – soupeři o první čtyřku. Mladší dorostenci, taktéž bojující o první čtyřku, postupujíc do vyřazovacích bojů, vyzvou ve čtvrtek od 15:45 doma lídra z Hradce Králové, v neděli je čeká důležitá bitva o play-off na ledě Pardubic a na státní svátek 17.11. souboj doma proti Kometě Brno (11:45).

Juniory čekají dva zápasy s tabulkovými sousedy

Jihlavští junioři ukončili před reprezentační přestávkou nejen dlouhou venkovní šňůru, ale také odehráli dva zápasy s celky z východu Čech. Zatímco proti Hradci Králové se Dukle nedařilo a prohrála 1:4, proti týmu z Pardubic ukázala Jihlava svůj charakter a v závěru otočila stav z 2:3 na 5:3. Netřeba připomínat, že tabulka DHL extraligy juniorů je stále hodně vyrovnaná. Jedenácté Dukle s 23 body chybí na sedmé Karlovy Vary dva body, naopak na předposlední Motor mají červenožlutí k dobru čtyři body. Nyní se Jihlavští utkají s osmým Libercem (25 bodů) v pátek 13.11. od 17:00 a o den později ve 12:30 nastoupí proti dvanácté Mladé Boleslavi (22 bodů). Na čele kanadského bodování je trojice Ondřej Najman (8+7), Pavel Kousal (7+8) a nejlepší střelec týmu Aleš Dufek (9+6)

Bílí Tygři Liberec v prvních dvou zápasech vyhrál, dalších třináct kol si pak na střídačku připisoval pravidelně porážku a vítězství. Tato zajímavá série byla ukončena právě domácí prohrou s Třincem, od té doby čeká Liberec na výhru již čtyři zápasy. I kvůli tomu se v našlapané tabulce propadli Tygři na osmé místo s 25 body. Další zajímavostí je, že Liberec má vyrovnané skóre 58:58. Tým loňského semifinalisty juniorské extraligy táhne Samuel Solenský, nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč (14+9) celé extraligy juniorů, jinak spoluhráč Ondřeje Najmana, Pavla Kousala a Josefa Kořenáře z reprezentační osmnáctky.
Loňské vzájemné zápasy: Liberec - Jihlava 9:4, Jihlava – Liberec 5:4 sn.

Mladá Boleslav zažívá hodně podobnou sezonu jako Jihlava, alespoň dle bodového zisku. Středočeši jsou o bod za Duklou na dvanácté pozici, mají však odehráno o zápas méně. Po pětizápasové šňůře porážek se „Bolce“ začalo výsledkově dařit, v posledních šesti zápasech získali mladoboleslavští hráči hned čtrnáct bodů, navíc v posledním kole deklasovali Olomouc na jejím ledě 5:0. Ač se Mladoboleslavští řadí do druhé poloviny tabulky, mají pozitivní skóre 51:44 a jsou pátým nejméně inkasujícím týmem soutěže. Juniory Boleslavi táhne nejlepší střelec a zároveň nejproduktivnější hráč týmu Denis Pätoprstý (9+8).
Loňské vzájemné zápasy: Mladá Boleslav - Jihlava 2:3, Jihlava - Mladá Boleslav 0:1.

Bitva staršího dorostu o první čtyřku pokračuje

Velmi vyrovnaná tabulka je také v NOEN extralize staršího dorostu. Za suverénní Kometou se svádí tuhý boj o další tři místa do „Áčkové nadstavby“ znamenající jistotou play-off a boje se silnějšími týmy. Stačí se podívat na extraligovou tabulku. Mezi druhým Hradcem Králové (30 bodů) a šestým Libercem (25) bodů je rozdíl pěti bodů, ale také rozdíly v počtu odehraných zápasů. Čtvrté místo zatím drží Dukla Jihlava s devětadvaceti body. A právě nyní sehraje Dukla dva zápasy s přímými soupeři o první čtyřku tabulky. Nejprve v pátek 13.11. doma od 18 hodin proti Liberci a poté v sobotu 14.11. od 16:00 bude vhozeno úvodní buly v Hradci Králové, který je čtvrtý o bod za Duklou. Nejlepším střelcem červenožlutých je Vladimír Oščádal s devíti góly, týmové produktivitě kraluje David Čermák (6+8) s Milanem Strnadem (7+7).

První polovina doposud odehraných zápasů Liberci nevyšla, jedenáct bodů z deseti zápasů byly jasným důkazem. Poté se Tygři výsledkově zvedli, nastartovala je výhra 6:5 na nájezdy v Pardubicích, po které vyhráli liberečtí mladící další čtyři zápasy a rázem se posunuli do bojů o první čtyřku tabulky. Jenže poté Liberec padl doma s Hradcem Králové a v posledním kole před reprezentační pauzou podlehl téže doma Pardubicím. Bílí Tygři jsou tak na šestém místě se ziskem 25 bodů, na Duklu ztrácí čtyři body, ale mají zápas k dobru. Týmovou produktivitu vede Tomáš Nezbeda (13+11), pátý nejpilnější sběratel bodů skupiny Střed a třetí nejlepší střele téže skupiny.
Letošní vzájemné zápasy: Dukla – Liberec 4:3 pr. a Liberec – Dukla 3:0.

Hradec Králové zažívá sezonu jako na houpačce. Během pěti zápasů dokáže čtyřikrát vyhrát, poté si ve stejném počtu zápasu připsat čtyři porážky. Mountfieldu se do reprezentační přestávky vešel jeden zápas, v pátek 6.11. získali Královehradečtí dva body za výhru na ledě Havlíčkova Brodu, ač ještě 33 vteřin před koncem zápasu vedli, a poskočili na druhé místo v tabulce. Jenže oproti svým soupeřům mají jeden až dva zápasy navíc. Nejproduktivnější hráč a zároveň nejlepší střelec týmu je útočník Štěpán Matejček (9+10), devět gólů dal také Martin Štohanzl.
Letošní vzájemné zápasy: Hradec Králové – Dukla 4:2 a Dukla – Hradec Králové 4:3 pr.

Mladší dorost také bojuje o první čtyřku zajišťující play-off

Také mladší dorostenci Dukly stále myslí na první čtyřku tabulky, ač to tak na začátku sezony nevypadalo. Svěřenci kouče Petra Svobody snad definitivně protrhli střeleckou i bodovou krizi. V posledních šesti zápasech vyhráli hned pětkrát, před reprezentační přestávkou porazili druhý Liberec a čtvrtou Spartu. Patnáct bodů z osmnácti možných poslalo Duklu na sedmé místo tabulky se ztrátou tří bodů na postupové čtvrté místo, které drží Sparta. Do konce základní části chybí mladšímu dorostu čtyři zápasy a v tabulce bude rozhodovat každý bod. Příznivci červenožlutých barev věří, že co nejvíce bodů přidají mladší dorostenci v následujících třech těžkých zápasech, ve čtvrtek 12.11. doma od 15:45 proti vedoucímu Hradci Králové, v neděli 15.11. v pravé poledne na ledě Pardubic a na státní svátek 17.11. od 11:45 doma proti Kometě Brno. Nejproduktivnějším hráčem Dukly je Adam Najman (7+6), který je zároveň nejlepší střelec týmu.

Předchozí dvě sezony se stal Hradec Králové mistrem extraligy mladšího dorostu a skvělou sezonu zatím má i nyní. S třiatřiceti body totiž vede extraligovou tabulku skupiny Střed a ve čtrnácti utkáních dostal jen čtyřiadvacet gólů. Během úvodních dvanácti zápasů odešli Hradečtí z ledu jen jednou poraženi, doma prohráli na nájezdy právě s Jihlavou. Jenže poslední dva zápasy před reprezentační pauzou se Hradci nevydařily. Mountfield nejprve senzačně prohrál ve Žďáře nad Sázavou a body nepřidal ani v Českých Budějovicích. Týmovou produktivitu vede Štěpán Pokorný (14+10), jenž je druhý v kanadském bodování i mezi střelci skupiny Střed.
Letošní vzájemný zápas: Hradec Králové – Jihlava 1:2 sn.

Pardubice sice letos v prvních osmi zápasech hned šestkrát vyhráli, když porazili např. Kometu Brno 12:0 nebo Havlíčkův Brod 7:1, poté však přišel menší výsledkový útlum. V dalších sedmi zápasech posbíralo Dynamo jen deset bodů a rázem v tabulce kleslo na třetí místo se ziskem 27 bodů. I tak mají Pardubice status druhého nejlépe střílejícího týmu, k čemuž výrazně napomáhá nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec skupiny Střed, Matěj Blümel (16+8).
Letošní vzájemný zápas: Jihlava – Pardubice 3:4 sn.

Kometa Brno je další tým, který bojuje o umístění v první čtyřce tabulky. Úvodní čtyři zápasy sice Brno prohrálo při bilanci 0 bodů a skóre 4:24, poté se však Brňané chytli proti Havlíčkovu Brodu (výhra 8:1), jedenáct gólů nasázeli Žďáru nad Sázavou a v následných osmi zápasech přidali dalších šest výher. Kometa je tak aktuálně pátá (24 bodů), na čtvrtou Spartu ztrácí bod a dva bodíky k dobru má na Jihlavu.
Letošní vzájemný zápas: Kometa Brno – Jihlava 4:1

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga mladšího dorostu: Jihlava – Krkonoše, 14.11.2015 ve 12:00.
Liga starších žáků A: Zlín – Jihlava, 14.11.2015 v 15:00 a Jihlava – Třebíč, 17.11.2015 v 16:15.
Liga starších žáků B: Jihlava – Pelhřimov, 15.11.2015 ve 13:15.
Liga mladších žáků C: Zlín – Jihlava, 14.11.2015 ve 13:00 a Jihlava – Třebíč, 17.11.2015 ve 14:15.
Liga mladších žáků D: Jihlava – Pelhřimov, 15.11.2015 v 11:15.