Další zbytečná cesta

30.10.2004 / Eva Streichsbierová

Nelichotivá šňůra porážek na ledě soupeře nebezpečně narůstá. Zatím posledním stadionem, na kterém Dukla letos neuspěla, byl v pátečním 18. kole plzeňský. Proti Západočechům se sice Jihlava konečně prosadila střelecky, ale ani čtyři góly jí nakonec k bodovému zisku nedovedly. V tabulce bodového úspěchu na venkovním kluzišti tak svítí na kontě jihlavského celku stále velká nula.

Jihlavští hokejisté hrají letos na cizích stadionech podle stejného scénáře. V Plzni, podobně jako na osmi předchozích stadionech, začali zakřiknutě a jen díky brankáři Lukáši Hronkovi prohrávali po první třetině pouze 0:1. „Před zápasem jsem varoval kluky, že Plzeň do toho doma vždycky vlítne a vytvoří si velký tlak. No a my jsme se pod něj dostali. První třetina byla z naší strany hrozná,“ uznal po zápase jeden z jihlavských útočníků Pavel Vostřák, který v západočeské metropoli v minulosti odehrál více než tři sta extraligových soubojů. Domácí fanoušci na svého bývalého hráče nezapomněli a jednatřicetiletému útočníkovi přichystali stejné ovace jako všem svým ostatním oblíbencům. „Moc mě to potěšilo. V úvodu jsem je ani nestačil pozdravit, protože se začalo hned hrát. Ukázali, že jsou skvělí a přál bych jim, aby zase měli příští rok na jaře co slavit na náměstí.“

Ve druhé třetině se na plzeňském ledě rozpoutala pořádná přestřelka. Domácí vedli ve 28. minutě už 4:0, Dukla ale vzápětí dvěma slepenými brankami vykřesala jiskřičku naděje a navíc dostala možnost hrát téměř minutu a půl ve dvojnásobné početní výhodě. „Po těch dvou rychlých gólech jsme ještě mohli zápas zdramatizovat, ale v přesilovce pět na tři jsme si počínali velmi špatně,“ zlobil se na své svěřence jihlavský trenér Petr Fiala. Ještě do druhé přestávky pak hosté inkasovali po páté a bylo definitivně rozhodnuto. Nakonec Dukla v Plzni prohrála vysoko 4:7. „Znovu jsme potvrdili, že jakmile vyjedeme kousek za Jihlavu jsme poloviční. Nedaří se nám tu morálku a takové to odhodlání přenést z domácího ledu také ven. Pak to soupeřům strašně moc usnadňujeme. Dnešní třígólová porážka pro nás je ještě hodně milosrdná,“ zhodnotil páteční vystoupení svého týmu Petr Fiala.

O jihlavské branky se na plzeňském ledě zasloužili Jaroslav Mareš, Aleš Padělek, Tomáš Čachotský a Petr Vala. Za domácí byl dvakrát úspěšný Martin Paroulek, jednou David Pospíšil a Josef Straka, a hattrickem se blýskla největší hvězda domácího celku, Martin Straka. „Zápas to byl rozhodně těžký. My jsme za sebou měli dva nepovedené souboje se Slávií a se Zlínem a proto jsme dnes chtěli v každém případě uspět. Šli jsme za vítězstvím hned od začátku a myslím, že se nám utkání povedlo,“ byl přesvědčen úspěšný forvard, který je prý připraven za svůj zvýšený střelecký apetit zaplatit. „V NHL se za hattrick neplatí nic, tady mě to bude stát tisícovku,“ usmíval se spokojeně jeden z hrdinů pátečního duelu.

Po páteční porážce spadla Dukla opět na poslední místo extraligové tabulky. Vsetín totiž dokázal vyhrát ve Zlíně 3:2 v prodloužení a přeskočil tak Jihlavu o jeden bod.