Reprezentace: Dvacítka na mistrovství v Helsinkách, Kousal v osmnáctce, Kaltounková v ženském A-týmu

28.12.2015 / Tomáš Lysý

Také na přelomu roku čekají mládežnické hokejisty reprezentační povinnosti. Česká reprezentace do dvaceti let se pod vedením trenérů Jakuba Petra a jihlavského kouče mladšího dorostu Petra Svobody účastní mistrovství světa hráčů do dvaceti let ve finských Helsinkách. Hráči do osmnácti let pod vedením Roberta Reichela a Patrika Augusty, jinak kouče jihlavské juniorky, jsou na turnaji pěti zemí ve Švýcarsku. Druhou nominaci do A-týmu žen dostala také třináctiletá jihlavská útočnice Kristýna Kaltounková, ženské Áčko sehraje zápasy proti Rakousku, Maďarsku a Kanadě.

Reprezentace do 20 let

Česká republika má za sebou na juniorském světovém šampionátu dva zápasy. Proti silnému Rusku přestáli Češi v první třetině pětiminutové oslabení. Ve druhé třetině poslal Michael Špaček z trestného střílení národní tým do vedení. Češi dlouho drželi hubený náskok, ale v padesáté minutě Sborná srovnala. Zápas nakonec došel až na samostatné nájezdy, ve kterých se radovali Rusové. Ve druhém zápase již svěřenci koučů Jakuba Petra a Petra Svobody brali plný počet bodů. Gólman Vít Vaněček totiž vychytal všechny slovenské střelce, naopak Češi se dvakrát radovali. Ve 37. minutě totiž otevřela skóre posila z Bostonu David Pastrňák a osm minut před koncem pečetil českou výhru Dominik Lakatoš.

Další program českého týmu:
Česko - Bělorusko, středa 30. prosince od 13:00
Finsko - Česko, čtvrtek 31. prosince od 17:00

Do čtvrtfinále (sobota 2. ledna) postoupí první čtyři týmy obou pětičlenných skupin, které budou bojovat křížovým systémem o postup do semifinále (tzn. 1. tým skupiny A proti 4. týmu skupiny B, dále 2A - 3B, 1B - 4A, 2B - 3A). Semifinále je na programu v pondělí 4. ledna, bitva o bronz a o zlato o den později. Páté týmy z obou skupin budou hrát tzv. "baráž" na dvě vítězná utkání o udržení.

Reprezentace do 18 let

Pořádně napilno má také česká reprezentační osmnáctka. V polovině prosince jí čekal turnaj v Kanadě, kde Češi i s gólmanem Josefem Kořenářem a útočníky Pavlem Kousalem a Ondřejem Najmanem skončili na pátém místě. Na úplném sklonku letošního roku se výběr ČR U-18 zúčastní dalšího turnaje, tentokrát ve švýcarském Zuchwilu. Trenéři Robert Reichel a Patrik Augusta (spodní obrázek) nyní nominovali do týmu útočníka juniorky Dukly Pavla Kousala.

Česká republika se v konkurenci čtyř dalších zemí postupně utkala v sobotu 26. prosince proti Slovensku (prohra 4:5 v prodloužení, Pavel Kousal vstřelil třetí gól týmu, kterým poslal Česko do vedení 3:2). O den později prohráli Češi s Finy 1:4 a v pondělí 28. prosince porazili Německo 5:1 (Pavel Kousal si připsal asistenci u druhého a pátého gólu národního týmu). Poslední vystoupení na turnaji čeká české mladíky ve středu 30. prosince od 14:30 proti domácímu Švýcarsku.

A-tým žen

Vůbec první pozvánku do ženského A-týmu dostala Kristýna Kaltounková v září, kdy se účastnila dvoudenního kempu v Humpolci. Tehdy v původní nominaci nebyla, dodatečně jí o první účasti v ženské seniorské reprezentaci informovaly rodiče. Tentokrát dostala třináctiletá šikovná útočnice starších žáků Dukly pozvánku do ženského Áčka oficiální cestou. Spolu s mnohem staršími spoluhráčkami se účastní trojutkání proti Rakousku (čtvrtek 31.12. od 15 hodin ve Znojmě), na Nový rok od 16:30 proti Maďarsku (St. Pölten) a celý turnaj završí ženské áčko 2. ledna zápasem proti Kanadě (13:30, St. Pölten).