Škoda, že jsme to nedotáhli do remízy, lituje prohry na ledě Motoru obránce Martin Parýzek

07.01.2016 / Zdeněk Drla

Byl to šlágr 38. kola WSM Ligy. Na zápas mezi Motorem a Duklou dorazilo do českobudějovické Budvar Areny 6421 diváků a domácí tak mohli potřetí v řadě hlásit: Vyprodáno! Vyhrocené utkání skončilo vítězstvím Motoru 3:2, když Dukla v závěru duelu mohutně dotahovala. „Škoda, že jsme to nedotáhli do remízy a nezískali alespoň nějaký bod," říká obránce Martin Parýzek, jenž v Českých Budějovicích strávil svá mládežnická léta a v minulé sezoně oblékl dres Motoru v jedenácti případech.

Zápasy mezi Motorem a Duklou mají náboj a vždy jsou hojně navštěvovány. Nejinak tomu bylo ve 38. kole WSM Ligy, kdy budějovická hokejová hala znovu praskala va švech. Tři body po bojovném výkonu zůstaly nakonec na jihu Čech, i když hosté z krajského města Vysočiny v závěru dotahovali a sahali po remíze.

Domácí Motor se prosadil v páté minutě, kdy se už po sedmnácté v sezoně zapsal do listiny střelců kapitán Josef Straka, Dukla srovnala zkraje druhého dějství po pohledné kombinaci Michala Důrase s Josefem Skořepou. Druhý jmenovaný zapsal už svůj osmnáctý gól v jihlavském dresu. Nerozhodný stav vydržel až do začátku třetí třetiny. Časomíra ukrojila pouhých jedenáct vteřin z poslední dvacetiminutovky a stadion explodoval podruhé. Po chybě na modré čáře napřáhl Lukáš Květoň a Michal Chovan tečoval puk do jihlavské branky. Třetí gól Jihočechů, který se nakonec ukázal být vítězným, zaznamenal o necelé čtyři minuty později Luboš Rob. Skóre korigoval tři minuty před třetí sirénou svojí druhou trefou v sezoně Lukáš Jícha, který se po delší zdravotní absenci vrátil do sestavy Dukly. Na výsedku nezměnila nic ani závěrečná power-play hostujícího celku. „Z naší strany to byl určitě lepší výkon, než v posledním utkání zápase v Mostě," ohlíží se za středečním duelem obránce Martin Parýzek. „Bylo to bojovné a trošku i vyhrocené utkání. Nechyběly drobné šarvátky, lidi udělaly slušnou atmosféru," popisuje klání před zaplněnou Budvar Arenou. „Skončilo to ale špatným výsledkem pro nás. Škoda, že jsme to nedotáhli do remízy a nezískali alespoň nějaký bod," lituje neproměněných šancí i nevyužitého tlaku v samém závěru.

Po nepovedeném zápase v Mostě, kdy Dukla ztratila vedení 77 vteřin před koncem a Severočeši urvali druhý bod v nájezdech, přišel další neúspěch. Prohra, i když těsná, v přímém souboji o druhé místo v tabulce. „Mrzí to hodně. Oproti Mostu jsme zlepšili výkon. Dneska jsme měli trochu smůlu a udělali jsme i několik chybiček, kdy je soupeř dokázal potrestat. Nebylo to tak, že by nás úplně vyšachovali," říká šestadvacetiletý odchovanec píseckého hokeje. „Ale musím uznat, že si to chvílemi dávali hezky. Nás podržel gólman," dodává jedním dechem.

Právě závěrečné minuty Dukle nevycházejí. Důkazem budiž pondělní duel v Mostě nebo předvánoční zápas se Slavií Praha, kdy ztratila dokonce třígólové vedení. „Je pravda, že to v poslední době není ideální. Míváme špatné závěry. Ke konci utkání se udělá nějaká chyba a soupeř srovná nebo dokonce i otočí. Na to jsme se teď zaměřili, dávali si na to pozor," hlásí. Dukla sice v závěru tentokrát neinkasovala, ale nedokázala ztrátu dohnat. „Zlepšili jsme výkon, bojovali jsme jeden vedle druhého, ale soupeř byl lepší a možná i šťastnější," doplňuje Martin Parýzek.

Jak již bylo řečeno, Dukla se snažila pro ni nepříznivý stav změnit, necelou minutu před koncem tak sáhla ke hře bez gólmana. „My jsme v závěru strašně moc chtěli, ale už jsme nestihli srovnat. Ale takový je hokej," uzavírá hodnocení souboje s Motorem Martin Parýzek.

Mezi 6421 diváky měla jihlavská osmdesát devítka slušnou podporu - skoro jako Hujer na rodičovském sdružení v kutovní komedii Mareku, podejte mi pero!. „Bylo tady spousta mých známých, rodiče a další členové rodiny," vypráví Parýzek. „Kluci si ze mě v kabině dělali srandu. Bylo to snad poprvé, co jsem potřeboval lístky a zrovna jsem jich sháněl hodně," usmívá se.

Do smíchu ale nebylo v první třetině českobudějovickému gólmanovi Davidu Gábovi a následně i Martinu Kohoutovi. První skončil v nemocnici s poraněnou nohou, pro jihlavského útočníka skončil zápas vyšším trestem a osobním trestem do konce utkání za podražení domácího strážce svatyně. „Já jsem celou dobu sledoval hru, vůbec jsme si ho nevšiml. Když jsem se v poslední chvíli snažil uskočit, tak tam proběhl kontakt ramenem, při kterém asi padl na záda. Podle mě si přisedl nohu," popisuje událost z 18. minuty první periody Martin Kohout. Situaci hlavní rozhodčí Jan Jílek nepostřehl, upozornit na ni musel až jeho asistent na vzdálenější modré čáře. Zraněný domácí gólman putoval na ošetřovnu, jihlavský útočník do sprch. Při odchodu se na něj snesla sprška nadávek. „Slyšel jsem, že prý to mělo být oplácení za to, že mě podrazil. Nic takového neproběhlo. Já jsem ho opravdu neviděl a snažil jsem se uskočit. Kontakt tam byl, to přiznávám, ale nebyl to můj úmysl, aby se zranil," uzavírá zenedlouho jedenadvacetiletý útočník.

Duklu teď po dvou venkovních zápasech čekají dvě utkání před domácím publikem. Od začátku prosince, kdy v Šumperku přetrhla svoji dlouhou vítěznou šňůru, střídá domácí úspěchy s venkovními neúspěchy. Co bude platit na Havířov a Litoměřice, které hostí juihlavský tým na Horáckém zimním stadionu v sobotu 9.12. a ve středu 13.12.? „Musíme pokračovat ve výkonu, v jakém jsme začali v Budějovicích a hlavně bodovat," má jasno Martin Parýzek.