Reprezentace: Martinů na mistrovství světa, Kaltounková na Winter Classic a Škarek v sedmnáctce

12.01.2016 / Tomáš Lysý

Také na začátku nového roku se hráčky a hráči Dukly účastní reprezentačních akcí. V Kanadě se koná letošní vrchol ženské reprezentace do osmnácti let, kterým je mistrovství světa. Mezi dvaadvaceti hráčkami reprezentuje ČR také jihlavská obránkyně Zuzana Martinů. Velký zážitek v podobě Winter Classic čekal i na Kristýnu Kaltounkovou, která nastoupila za A-tým žen proti Slovensku v rámci brněnských hokejových her. Reprezentační pozvánku dostal také mladičký gólman A-týmu Dukly Jakub Škarek, a to na dvoudenní soustředění sedmnáctky.

Reprezentace do 17 let

Závěr loňského roku zakončili čeští mladíci trojutkáním ve Finsku, kde se stejnou věkovou kategorií Suomi dvakrát prohráli a jednou zvítězili. Nyní čeká sedmnáctku vůbec první reprezentační akce nového roku. Na sklonku třetího lednového týdne se sejdou svěřenci kouče Pavla Arnošta na dvoudenním kempu v Mladé Boleslavi. Mezi nominovanými hráči je také šestnáctiletý gólman A-týmu Dukly Jihlava Jakub Škarek. V letošním sezoně by ještě česká sedmnáctka měla sehrát únorový turnaj pěti zemí v USA, poté březnové trojutkání proti Švýcarsku a turnaj čtyř zemí ve Švédsku v polovině dubna.

A-tým žen

Již třetí letošní pozvánku do A-týmu žen dostala jihlavská útočnice starších žáků Kristýna Kaltounková. Po zářijovém kempu v Humpolci nastoupila třináctiletá hráčka do všech tří zápasů ženského Áčka na přelomu roku. Na Silvestra se mohla se svými spoluhráčkami radovat z výhry 6:3 proti Rakousku. O den později si talentovaná hokejistka připsala asistenci v utkání proti Maďarsku (2:3 po samostatných nájezdech) a poté Česko podlehlo silné Kanadě 0:2. Nyní čekal české ženy opravdový zážitek, v sobotu 9. ledna se ženský A-tým ČR utkal proti Slovensku v rámci brněnských hokejových her v utkání pod širým nebem, tzv. Winter Classic. Češky vyhráli 6:1 a Kristýna Kaltounková přihrávala na čtvrtý gól reprezentace.

Videoohlasy s Kristýnou Kaltounkovou

Autor: hokej.cz

Reprezentace žen do 18 let

Vrchol letošní sezony právě absolvují reprezentantky ČR do 18 let. V kanadském Saint Catharines probíhá mistrovství světa žen 2016 a mezi dvaadvacítkou nominovaných hráček je i jihlavská obránkyně Zuzana Martinů. Generálka na mistrovství se českým hokejistkám povedla, ve středu 6. ledna porazily Finsko 3:1. Jenže úvodní duel české ženské osmnáctce tolik nevyšel, silná Amerika byla nad jejich síly (0:6). Ve druhém zápase skupiny narazily Češky na největšího favorita turnaje – Kanadu – a bylo to znát, ženy s javorovým listem ve znaku zvítězily 11:0. Česká reprezentace do začátku devatenácté minuty držela bezgólový stav, jenže Kanaďanky třemi slepenými góly do konce třetiny rozhodly zápas. Třetí utkání skupiny již vyšlo Češkám o něco lépe. Rusko sice v polovině zápasu vedlo již 3:0, ovšem Česko v rozmezí 48. – 53. minuty snížilo na rozdíl jednoho gólu, přičemž Zuzana Martinů si připsala asistenci u druhého gólu reprezentace. Bohužel vyrovnat už se ženám nepodařilo. V úterý 12. ledna ve 22:00 SEČ čeká juniorky čtvrtfinále proti Švédsku.