Hokejisté Vysočiny na zimní olympiádě skončili čtvrtí, zástupci Dukly získali medaile v rychlobruslení

25.01.2016 / Tomáš Lysý

Hokejový výběr Kraje Vysočina, ve kterém figuruje deset hráčů z Dukly Jihlava, na Hrách VII. zimní olympiády dětí a mládeže zlato z roku 2014 neobhájil. Základní skupinou sice Vysočina prošla jako nůž máslem, ovšem v semifinále i v zápasu o bronz se musela sklonit před svým soupeřem. Vítězem hokejového turnaje se stal výběr Hlavního města Prahy, který Vysočinu vyřadil v semifinále.
Medailové žně naopak počítali zástupci jihlavské Dukly v rychlobruslení. Útočnice starších žáků Dukly Kristýna Kaltounková (reprezentující Středočeský kraj) získala tři zlata a bronz, její spoluhráč z týmu Matouš Menšík přidal stříbro a bronz.

Utkání základní části turnaje, hraná na 3x15 minut, hráčům výběru Kraje Vysočina nadmíru vyšla. Hokejisté ročníku narození 2001 a mladší si totiž podmanili skupinu A. V pondělí ráno totiž porazili Moravskoslezský kraj 2:0 (Branky a asistence Kraje Vysočina: 27. Najman (Teplý), 37. Čermák (Kulhánek)) a vstup do turnaje završili plným bodovým ziskem bez inkasované branky. Odpoledne totiž porazili jasně Zlínský kraj 3:0 (10. Homola (Juda, Najman), 26. Kulhánek (Vacík), 30. Najman).

Oficiální stránky Olympiády dětí a mládeže 2016

O den později si mladí hokejisté z Vysočiny poradili naprosto jasně s výběrem Karlovarska, který přehráli 6:0 (14. Brož (Juda), 15. Homola (Teplý), 24. Juda (Najman, Piskač), 26. Homola (Jindra), 32. Krajíček (Chlubna, Najman), 43. Krajíček (Najman)). Postup do semifinále si zajistili odpolední remízou s Jihomoravským krajem 2:2 (19. Teplý (Křehlík), 30. Piskáč (Krajíček, Zadražil)).

Středeční výhrou nad Pardubickým krajem si Vysočina zajistila první místo v tabulce, soupeře skolila 2:0 (7. Chlubna (Svoboda, Čermák), 15. Teplý (Křehlík)). Odpolední zápas se obhájcům zlata z předchozího turnaje již tolik nepovedl, Ústeckému kraji podlehli 2:5 (9. Šarlinger, 13. Jouza (Myšák, Rubeš), 34. Berka (Bartoš), 44. Jouza (Rubeš, Myšák), 45. Bartoš).

Hráči Kraje Vysočina vyhráli základní skupinu, ale play-off jim příliš nevyšlo

Jak už to bývá i v jiných medailových turnajích, rozhodující jsou vyřazovací boje, hrané klasicky na 3x20 minut. První dva týmy obou skupin postoupily do semifinále. Kraj Vysočina v něm vyzval druhý tým skupiny B, výběr Hlavního města Prahy. Odveta za prohru ve finále olympiády 2014 vyšla Pražanům dokonale, Vysočinu porazili 3:0. Ve druhém semifinále skolili královéhradečtí mladíci soupeře z Moravskoslezska a účastníci medailových zápasů byli známi.

Kraj Vysočina si nakonec medaile z olympiády pořádané v Ústeckém kraji nedovezl, v souboji poražených semifinalistů podlehl Moravskoslezskému kraji 1:3, který o výhře rozhodl ve třetí třetině (Branky a asistence: 40. Najman (Homola, Křehlík) – 14. Kylnár (Anlauf, Raška), 45. Pavelek (Pavelek, Grygar), 60. Peterek (Raška, Vojtovič)). Finále se zdálo být jasnou záležitostí pro výběr Královéhradecka, jenž ještě na začátku třetí třetiny vedl 4:1. Ovšem Hlavní město Praha předvedlo dokonalý obrat a zvítězilo 5:4. Pražané tak zalepili dva roky staré nepříjemné vzpomínky, kdy ve finále podlehli Vysočině 3:9.

Hráči Dukly Jihlava ve výběru Kraje Vysočina na ODM

Gólman: Ondřej Chaloupek
Obránci: Patrik Rašín, Daniel Piskač
Útočníci: Adam Najman, Miroslav Juda, Vítezslav Brož, Patrik Čermák, Tomáš Chlubna, Martin Zadražil, Pavel Svoboda.

Zimní olympiáda dětí a mládeže se koná každé dva roky, v roce 2014 ji pořádala Vysočina (hokejový turnaj probíhal v Havlíčkově Brodě a na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě) a právě hokejový výběr Kraje Vysočina (ročník 1999) získal zlaté medaile.

Kristýna Kaltounková třikrát zlatá a bronzová, Matouš Menšík stříbrný a bronzový

Zástupci Dukly Jihlava si však medaile z olympijských her dovezou, v rychlobruslení se jim podařilo získat hned šest cenných kovů díky Kristýně Kaltounkové a Matouši Menšíkovi, kteří hrají za starší žáky Dukly.

Kristýna Kaltounková, reprezentující Středočeský kraj jakožto rodačka z Vlašimi, získala v rychlobruslení hned tři zlaté medaile. Ovládla totiž závod starších žákyň na 500 metrů, dále na 333 metrů a štafetu mladších a starších žákyň na 16 kol. Další medaili, bronzovou, ukořistila útočnice starších žáků Dukly v supersprintu na 111 metrů.

Medailemi se může pochlubit také její spoluhráč z týmu Matouš Menšík. V nejkratší rychlobruslařské disciplíně na olympiádě, supersprintu na 111 metrů, vybojoval stříbro. Medailová historie bude evidovat útočníka Dukly i ve štafetě mladších a starších žáků, kde pomohl Kraji Vysočina k bronzovému umístění.

BEZ MEDAILE, ALE S HLAVOU VZHŮRU. Kraj Vysočina tentokrát na Zimní olympiádě dětí a mládeže 2016 medaile nezískal. I tak odehráli mladíci z Vysočiny, včetně deseti zástupců Dukly Jihlava, parádní turnaj a nemají se za co stydět. Na fotografii je i bývalý jihlavský hokejista David Homola, jenž na klubové úrovni bojuje za Třinec. Foto: HC Dukla Jihlava.