Ondřej Najman a Josef Kořenář jsou na předních příčkách v odhadu pro draft NHL 2016

31.01.2016 / Tomáš Lysý

Centrální úřad skautingu (Central Scouting Services) vydal tradičně v polovině sezony odhad pro draft NHL 2016. Mezi mladými hráči působícími v zámořských juniorských soutěžích je v odhadu osm Čechů. V evropském pořadí je zastoupení českých hráčů pochopitelně vyšší, v lednovém odhadu se počítá hned s třinácti hráči do pole a dvěma gólmany. Duklu může těšit, že právě mezi muži v masce je na osmém místě Josef Kořenář, post druhého nejlepšího českého hráče v poli drží na odhadu Ondřej Najman. Oba dva hráči jsou oporami jihlavské juniorky, ač věkem patří ještě do staršího dorostu.

Central Scouting Services je oddělení kanadskoamerické NHL, které sdružuje skauty nejlepší hokejové ligy na světě pro vstupní draft NHL. Ten se letos uskuteční ve First Niagara Center, domovském stadionu Buffala Sabres ve dnech 24. – 25. června 2016. Skautingový úřad vydává tradičně v polovině sezony odhad pro draft, poté konečné pořadí před samotným draftem.

Josef Kořenář druhý mezi evropskými gólmany, Ondřej Najman druhý mezi útočníky

Větší zastoupení má český hokej pochopitelně mezi hráči z evropských soutěží. Na druhém místě mezi českými hráči v Evropě, hrajícími v poli, a celkově devětadvacátý v pořadí je talent jihlavského hokeje Ondřej Najman. Šikovný forvard, který v sobotu 30. ledna oslavil osmnácté narozeniny, patří k vůdčím mužům juniorky Dukly, ač by věkem mohl hrát ještě ve starším dorostu. „Najmič“ letos získal ve třiceti zápasech juniorů celkem 31 bodů (12+19) a spolu s Pavlem Kousalem (který by měl být na draftu příští rok) má jako jeden z mála červenožlutých juniorů pozitivní účast na ledě. Na nejlepším místě mezi Čechy je desátý Filip Hronek, obránce Mountfieldu Hradec Králové.

Kompletní žebříček lednového odhadu draftu NHL 2016

Jestliže Ondřej Najman drží mezi českými hráči v poli druhé místo, tak jeho spoluhráč z juniorky i z reprezentační osmnáctky, Josef Kořenář, je na druhém místě mezi českými gólmany působícími v Evropě, celkově pak osmý. Lepší je pouze strážce sparťanské svatyně Adam Brízgala. „Kořka“ je pouze o den „starší“ než Ondřej Najman, plnoletost v podobě osmnáctin získal v neděli 31. ledna. Také mladý gólman by ještě mohl chytat za starší dorost, ale již nastupuje v juniorech, kde má odchytáno nejvíce zápasů. Spolu s Najmanem a Kousalem byl letos nominován na všechny významné akce reprezentace do osmnácti let.

Čeští hokejisté na lednovém odhadu pro draft 2016:

Hráči v poli působící v Evropě:
10.  Filip Hronek, obránce – Mountfield HK (rok narození 2.11.1997)
29.  Ondřej Najman, útočník  - HC Dukla Jihlava (30.1.1998)
34.  Jiří Karafiát, útočník – PSG Zlín (7.7.1998)
75.  Daniel Kurovský, útočník – Vítkovice Steel (4.3.1998)
76.  František Hrdinka, obránce – Frölunda HC, Švédsko  (2.3.1998)
77.  Milan Davídek, útočník – Energie Karlovy Vary (16.5.1998)
81.  Dominik Lakatoš, útočník – Bílí Tygři Liberec (8.4.1997)
82.  František Uřidil, obránce – Mladá Boleslav (6.5.1998)
90.  Dominik Valík, obránce – HC Slavia Praha (15.8.1998)
92.  Kristián Reichel, útočník – Litvínov (11.6.1998)
101. Lukáš Doudera, obránce – Třinec (3.1.1998)
102. Ondřej Hrachovský, obránce – Třinec (3.1.1998)
106. Václav Zídek, útočník – HC Slavia Praha (20.4.1998)

Gólmani působící v Evropě:
2. Adam Brízgala – HC Sparta Praha (19.6.1998)
8. Josef Kořenář – HC Dukla Jihlava (31.1.1998)

Draft NHL

Vstupní draft kanadskoamerické Národní Hokejové Ligy se konal poprvé v roce 1963 v Montrealu a za tuto dobu prošel významnými změnami. Z původně „amatérské“ akce se stal veřejnou událostí, poprvé jej televize vysílala v roce 1984. V posledních několika letech je draft opravdu celosvětovou událostí a přehlídkou nejtalentovanějších mladých hokejistů, vysílanou do mnoha zemí světa. Je určen pro Severoameričany ve věku 18-20 let, hráče jiné národnosti libovolného věku bez zkušeností z NHL a pro volné hráče.

Posledním odchovancem Dukly, který se dostal na vstupní draft NHL, byl David Musil, jenž v sezoně 2007/08 nastoupil jako patnáctiletý v obraně A-týmu Jihlavy. V draftu 2011 si ho ve druhém kole a celkově jako 31. v pořadí vybral Edmonton Oilers. Člen úspěšného hokejového klanu Holíkových a Musilů loni nastoupil ke čtyřem zápasům a připsal si dva kanadské body. V posledních letech na draft neúspěšně čeká další dvojice jihlavských odchovanců Petr Šidlík a Jan Mandát. První jmenovaný působil tři roky v týmu Victoriaville Tigres (QMJHL), loni odehrál sezonu za Duklu Jihlava a letos nastupuje v dresu chomutovských Pirátů. Jan Mandát stihl v roce 2013 vstřelit již v prvním utkání za A-tým Dukly gól. Poté odešel za Šidlíkem do Victoriaville, na začátku loňské sezony se stěhoval do Val-d’Or Foreurs. Letos zde má průměr bodu na zápas.

V historii draftu NHL se stali jedničkami dva čeští hráči – v roce 1999 jím byl Patrik Štefan, kterého si vybrala Atlanta, čtvrté místo tehdy patřilo Pavlu Brendlovi. Jedničkou roku 1992 se stal obránce Roman Hamrlík, jehož si vybrala Tampa Bay. Veleúspěšný draft zažil český hokej i v roce 1990. Petr Nedvěd byl tehdy číslem dva (volba Vancouveru Canucks), jako pátého v pořadí si Pittsburgh Penguins vybral dnes legendárního Jaromíra Jágra. Vůbec prvním draftovaným českým hokejistou byl v roce 1978 Ladislav Svozil. Nejlepším českým hráčem loňského roku byl šestý v pořadí Pavel Zacha, který se stal volbou New Jersey Devils.