Dukla není outsider

18.11.2004 / Nevažsa

Petr Vala, hráč od kterého se spíše očekávalo umístění v popředí produktivity, ale zatím je to pouze dno bodování +/-. V Dukle je z Vítkovic uvolněn na hostování do konce sezóny, když se po tězkém zranění z uplynulého ročníku neprobojoval do základní sestavy. "Budeme se snažit pro to udělat všechno, snad to vyjde!"
V kolika letech jste se dostal k hokeji a kdo vás k němu přivedl?
"Řekl bych, že ve čtyřech letech. Můj otec hrával hokej profesionálně ve Zlíně a pak ve Skalici na Slovensku, takže on mě přivedl k hokeji."

Jak jste se do Jihlavy dostal, měl jste ještě i jiné nabídky?
"Tak měl jsem ještě i jiné nabídky, ale vzhledem k tomu mému zranění to nebylo zase až tak všechno, jak bych si představoval. Nabídku z Jihlavy jsem uvítal a dostávám zde víc prostoru než bych dostával v jiném mančaftu."

Měl jste nějaký cíl před odchodem do Jihlavy?
"Já bych spíš řekl než cíl hokejový, určitě tam cíl hokejový byl, ale měl jsem takový malý sen, aby to zdraví bylo úplně v pořádku. I když víš, že doktoři ti říkají, že je to všechno v pořádku, tak nikdy nevíš, co to tělo po určité zátěži ukáže nebo co udělá. To tělo a ta hlava je v pořádku, tak je to pro mě asi to největší potěšení co mám."

Jaké jsou vaše záliby?
"Určitě hodně rád sleduji DVD filmy, v létě hraji tenis, hokejbal, in-line hokej, se Zajdou (Martin Zajac) hrajeme na playstationu často hokej a rád si zajdu na dobré jídlo a pití."

Jaký je váš doposud největší dosažený úspěch v hokeji?
"Já si myslím, že to dostat se na ME, MS 20 a že jsem hrál ve Finsku nejvyšší soutěž."

Se kterým hráčem se vám za svojí hokejovou kariéru hrálo zatím nejlíp?
"To můžu a s radostí klidně řeknu. Byl to Luboš Korhoň (HC Moeller Pardubice), který je v současnosti zraněný a nehraje. Je po operaci kolena."

Myslíte, že Jihlava se současným kádrem má šanci vyhnout se baráži?
"Určitě. Kdybych nevěřil, že takový mančaft tady na to nemáme, tak bych sem ani nechodil."

V zápase se Zlínem po vašem boku nastupoval i nejproduktivnější hráč juniorské extraligy Tomáš Dolana. Jak se vám s ním hrálo a myslíte si, že by v současnosti měl dostávat více šancí i v "A" mužstvu?
"Já jsem tam s ním odehrál, abych řekl pravdu asi dvě střídání, takže nemůžu posoudit, ale určitě. Když říkáte, že je nejproduktivnější hráč juniorské ligy, tak si myslím, že na to hrát extraligu určitě má. Je to jenom o tom, jestli dostane šanci a využije jí."

Určitě jste zaznamenal odchod J.Jágra do ruského Omsku. Myslíte, že bez něj bude extraliga oslabena?
"Oslabená určitě ne, Kladno si myslím, že ano. Hlavně on byl tahákem pro diváky. Kasy domácích klubů se plnili jenom tím, že přijel Jágr a teďka dalo by se říct, že extraliga přišla o největší osobnost."

Před reprezentační přestávkou jste byl na posledním místě ve statistice +/- bodů z celé extraligy, co říkáte na svoji letošní bilanci?
"Poslední místo není moc lichotivé, ale těch branek jsme dostali v poslední době strašně moc a úplně zbytečně. Doufám, že to půjde teďka už jen nahoru a budou to pouze plusové body."

Myslíte si, že role outsidera Dukle spíše pomůže nebo uškodí ?
"Já si myslím, že spíš uškodí. Ono se říká, když někam přijedeme, že nemáme co ztratit a můžeme jen překvapit, ale to že nás všichni pasují a říkají, že na to nemáme a to podvědomí ti říká když nevyhrajeme, tak se přece nic nestane, protože nás přece už všichni pasovali na prohraného. Stane se hodně. Když prohraješ, můžeš sestoupit a to si myslím, že Jihlava určitě nechce!"

Co říkáte na jihlavské publikum?
"Publikum nás povzbuzuje, někdy i píská. Myslím, že je to normální. Já kdybych byl divák, přišel na zimák a zaplatil si vstupné a viděl skoro každý zápas nadílku pěti – šesti gólů, tak určitě si zapískat musím. Teďka budu mluvit k těm, co stojí naproti a fandí nám ten kotel dalo by se říct, tak ty musím pochválit."

Děkujeme za rozhovor a ať se i nadále daří.