Dukla v přípravě před čtvrtfinále play-off cestuje na led Tábora

23.02.2016 / Tomáš Lysý

Mezi posledním zápasem Dukly v základní části a prvním čtvrtfinále na Horáckém zimním stadionu je dvanáctidenní prodleva. Jihlava, čekající na soupeře z předkola, vyplní tuto mezeru přípravným zápasem na ledě Tábora. S místními Kohouty, kteří skončili v základní části druhé ligy skupiny Západ na druhém místě a také čekají na soupeře pro play-off, se Jihlava utká po více jak pěti letech. Utkání začíná na táborském zimním stadionu ve středu 24. února 2016 od 17:00.
Také tento zápas, ve kterém o body tentokrát nepůjde, můžete sledovat prostřednictvím textového onlajnu.

Psalo se jaro roku 2009 a Táborem probíhala hokejová euforie. Tamní klub s kohoutí hlavou ve znaku vyhrál základní část druhé ligy, v play-off se lehce dostal do baráže a díky druhému místu v kvalifikační skupině si po šestnácti letech vybojoval právo účasti v první české hokejové lize. Sezonu o patro výš zvládli Táborští parádně, dlouho bojovali o šesté místo (první ligu tehdy hrálo šestnáct týmů – pozn. aut.) a nakonec skončili na slušné deváté pozici. Kdo by si tehdy řekl, že další ročník bude v historii táborského hokeje psán černě. Kohouti se v průběhu sezony potýkali s velkými finančními problémy, hráči mj. dlouho nedostávali mzdu, které nakonec skončily insolvencí, ztrátou prvoligové licence a sestupem až do krajského přeboru. V ročníku 2011-12 se hrál na táborském zimním stadionu krajský přebor, ze kterého Kohouti ihned postoupili zpět do druhé ligy.

Tábor: V roce 2010 pád z první ligy až do kraje, poté dva neúspěšné pokusy o návrat do první ligy

Při opětovném návratu si vedl Tábor nadmíru skvěle, postoupil totiž až do baráže o první ligu, ve které však skončil poslední. O rok později se Kohouti zastavili těsně před branami baráže, v posledním kole play-off prohráli s Kolínem. Loni si Táborští opět vybojovali postup do baráže, kde se museli sklonit před postoupivším Přerovem a minimálně prolínací soutěž budou chtít hrát i letos. Základní část totiž zakončili na druhém místě o pět bodů za vítězným Kolínem a, podobně jako Dukla, čekají na čtvrtfinálového soupeře, jenž vzejde z předkola. Těšit se mohou na jednoho z trojice Havlíčkův Brod, Nymburk a Žďár nad Sázavou. Kanadské bodování týmu ovládl Jan Matušík (20+27), jenž je zároveň nejlepším střelcem týmu. Obrannými pilíři jsou Jan Kanov a Luboš Heršálek. V brance dostával více prostoru Jan Klestil (21 zápasů) před Davidem Novákem, jenž odchytal o devět utkání méně.

Fanouškům Dukly je jistě velmi dobře znám útočník Jiří Severa, který absolvoval v Jihlavě předsezonní přípravné období a v roce 2013 získal se starším dorostem extraligový bronz. V mládežnických kategoriích červenožlutých nastupoval v letech 2008–2012 obránce Ladislav Hlaveš. Na soupisce Jihlavy ročníku 2007-08 byl také obránce Jan Kanov, jenž ale naskočil za tým z Vysočiny pouze do jednoho zápasu.

Poslední vzájemný zápas:

27. listopadu 2010: HC Tábor – HC Dukla Jihlava 2:0
Jihlavský tým vyjel v sobotu na soupeřův led do Tábora. S Kohouty se Jihlava v letošní sezoně už jednou střetla, avšak body z toho netěžila. Stejně tak tomu bylo i tentokrát. Milan Řehoř celkem dvakrát lovil puk ze své branky, kdežto soupeřův gólman Čech zůstal nepokořen. Domácí Tábor si tak po zápase připsal plné tři body za výhru 2:0 na jihlavským soupeřem.

Ze současného týmu Dukly pamatuje tento zápas pouze kapitán týmu Jiří Dobrovolný. Na tehdejší soupisce červenožlutých byl také obránce Tomáš Kaláb, který však do táborského utkání nezasáhl. Na rozdíl od domácího utkání, ve kterém Dukla podlehla Táboru 1:2.

Branky a nahrávky: 28. Horáček, 41. Šperger (Kocar). Rozhodčí: Petružálek - Flégl, Šperl. Vyloučení: 10:3, navíc Krupka (JIH) 5 + do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1510. Střely na branku: 30:42. Průběh utkání: 2:0. Třetiny: 0:0, 1:0, 1:0.

Tábor: Čech - Hartman, Černý, Horáček, Havran, Lukáč, Kudrna - Kratzer, Štrba, Kocar - Voříšek, Mrkvička, Šperger - Padělek I., Kostourek, Nedorost – Andres
Jihlava: Řehoř - Ficenc, Dobrovolný, Suchý, Staněk, Jaroš, Zelený - Hodek, Bakus, Čachotský - Bezděk, Zeman, Man - Protasenja, Padělek, Škumát - Pometlo, Hollý, Krupka.

DVĚ VÝHRY TÁBORA. Poslední soutěžní zápas Dukly a Kohoutů se datuje do sezony 2010/11. Jihlava doma podlehla soupeři 1:2 (foto ze zápasu) a z Tábora si odvezla porážku 0:2. V základní části skončili hokejisté z Vysočiny na třetím místě a mohli se těšit na play-off,. Tábor sice skončil na 12. místě a do baráže nemusel, ovšem kvůli finančním problémům vyvrcholeným insolvenčním řízením zamířili Táborští nedobrovolně o soutěž níže. Foto: Zbyněk Zápotočný