Staršímu dorostu skončila nadstavbová část, v osmifinále play-off změří síly s Chomutovem

29.02.2016 / Tomáš Lysý

Čtyřiačtyřicet zápasů mají za sebou jihlavští starší dorostenci. Osmadvacet z nich v základní části, dalších šestnáct v B-nadstavbě. Do ní vstupovali z druhého místa a na druhém místě jí také ukončili. „Když pominu poslední a první dvojzápas, tak si myslím, že jsme předváděli docela dobrý hokej a druhé místo jsme si zasloužili,“ myslí si trenér staršího dorostu Štěpán Moravec. „Předpokládám, že zápasy s Chomutovem budou těžší, protože Áčková skupina by měla být kvalitnější. Soupeři na tom jsou lépe hokejově i fyzicky. Musíme se na to připravit a podat co nejlepší výkon,“ říká směrem k soupeři pro osmifinále.

Až do poslední chvíle bojoval starší dorost v základní skupině o první čtyřku, která by znamenala postup do „lepší“ nadstavbové části skupiny A, jenž sestává z prvních čtyř týmů všech tří skupin. Vinou ztrát s tabulkově hůře postavenými týmy ale Jihlava skončila ve skupině na šestém místě, šest bodů za čtvrtou Mladou Boleslaví. Duklu tak čekala B-skupina nadstavbové části, do které vstupovala na druhé pozici. A toto umístění během šestnácti zápasů udržela.

B-nadstavba Dukly: 16 zápasů, 12 výher

Začátek Béčkové nadstavby se ale jihlavskému týmu vůbec nepovedl. K prvním dvěma zápasům zajížděli červenožlutí na sever Čech. Proti Litvínovu a Karlovým Varům nevybojovali ani bod při děsivém skóre 1:12. „Do nadstavbové části jsme nevstoupili pravou nohou. První dvě utkání pro nás byla docela šokem,“ přiznává trenér staršího dorostu Štěpán Moravec. V dalších čtrnácti utkáních však Dukla vybojovala celkem 35 bodů ze 42 možných, když dvanáctkrát zvítězila a jen dvakrát prohrála. „Mužstvo se poté dalo dohromady a naše výkony postupně gradovaly. Až do posledního dvojzápasu jsme byli s hrou relativně spokojeni. Bohužel, proti Porubě a Opavě, tabulkově nejhůře postaveným týmům, jsme příliš hokejovosti nepředvedli. Pokud pomineme poslední a první dvojzápas, tak si myslím, že jsme předváděli docela dobrý hokej a druhé místo jsme si zasloužili,“ hodnotí nadstavbovou část kouč druhé nejstarší mládežnické kategorie Dukly.

K dvanácti jistým postupujícím z A-skupiny postoupila do play-off první čtyřka B-skupiny. Její první tým má pro play-off status třináctého celku, druhý tým čtrnáctého, třetí tým patnáctého a konečně poslední postoupivší Havlíčkův Brod má pro play-off nejhorší možnou pozici, šestnáctou. Týmy se ve vyřazovacích bojích utkají křížovým pavoukem, první proti šestnáctému, druhý proti patnáctému atd. Jihlavu proto čeká v osmifinále play-off třetí tým A-skupiny, Piráti Chomutov. Štěpán Moravec je před vyřazovacími boji po posledních dvou zápasech opatrný. „Po posledním herním víkendu máme na čem pracovat a je to svým způsobem dobře. Hráči jsou si nepřesvědčivého výkonu vědomi a já věřím, že nás to nakopne k tomu, abychom nic nepodcenili a na play-off se dokázali stoprocentně připravit,“ říká čtyřiatřicetiletý trenér. „Předpokládám, že zápasy s Chomutovem budou těžší, protože Áčková skupina by měla být kvalitnější. Soupeři na tom jsou lépe hokejově i fyzicky. Nicméně stejně jako se nám v základní části proti silným týmům dařilo a dokázali jsme s nimi hrát vyrovnaný hokej, věřím, že v play-off to ukážeme znovu. Letos jsme se několikrát přesvědčili, že hrát se dá s každým a rozhodně nikomu nebudeme dávat ani centimetr ledu zadarmo. Chomutov musí potvrdit roli favorita a v tom bude naše výhoda,“ myslí si kouč, který již v Jihlavě vedl všechny mládežnické extraligové kategorie.

Štěpán Moravec: Nikomu nebudeme dávat ani centimetr ledu zadarmo. Chomutov musí potvrdit roli favorita

Jihlava sice v B-nadstavbě vyhrála dvanáct zápasů ze šestnácti, jenže utkala se s týmy, které skončily v základní skupině Západ a Východ na pátém až osmém místě. Kdežto Chomutov, po základní části čtvrtý tým skupiny Západ, hrál kvalitnější A-nadstavbu proti celkům z prvních až čtvrtých míst skupin Sever a Východ. Vítězné zápasy proti slabším celkům by tak mohli být paradoxně na škodu. „Aniž bych chtěl kohokoliv podceňovat, tak jsme se bavili o tom, že nás v Béčkové skupině nikdo moc pořádně „neprověřil“. Hlavně zápasy proti Porubě a Opavě (sestupující celky do Ligy staršího dorostu – pozn. aut.) nenabídly až takový hokej, na který jsme byli zvyklí. To je ale úděl mužstev, které jdou do play-off z prvních čtyř míst B-skupiny. Musíme se s tím srovnat a buď to vyjde nebo ne. Ve čtvrtek nám začne nová sezona a ta může být velice krátká nebo také trvat dalších pár týdnů,“ říká s úsměvem Štěpán Moravec.

Do osmifinále play-off, které se hraje na tři vítězné zápasy a startuje ve čtvrtek 3. března na ledě Chomutova, bohužel nejde starší dorost kompletní. „V pátek se nám zranil Dominik Adam a vypadá to na konec sezony. Některé hráče máme přesunuté do juniorky. Na marodce máme také dva obránce, Petra Slabého a Vladimíra Srnského. Srna by mohl do týdne naskočit, pokud nám ho uvolní zpět z juniorky. Petr Slabý se vrací po delší nemoci, tak uvidíme, jak rychle se bude schopen zapracovat zpět do sestavy. Chybět nám bude i nemocný druhý brankář Jaroslav Juda, takže si hlavně musíme chránit Dana Šťastného, protože přijít i o něj, to už by byla kritická komplikace. Nicméně věřím tomu, že kromě Dominika se dají všichni během týdne dohromady a mužstvo bude kompletní,“ uzavírá rozhovor před startem vyřazovacích bojů Štěpán Moravec.

Vítězné osmifinále nad Chomutovem v sezoně 2012/13

Dukla Jihlava se s chomutovskými Piráty utkala již v osmifinále sezony 2012/13. Tehdejší kádr, který táhla lajna Anděl, Jícha, Mandát, skončila v A-nadstavbě na pátém místě. V Chomutově prohráli červenožlutí 1:2 doma porazili Piráty až v prodloužení. Rozhodnout tak musel třetí zápas, který Jihlava doma zvládla a zvítězila 4:2. Úspěšným osmifinále se tým odrazil k parádnímu úspěchu, zisku bronzových medailí. Předloni se již osmifinále hrálo na tři vítězné zápasy a Dukla z dvanáctého místa A-nadstavby podlehla Plzni poměrem 1:3. Loňskou sezonu sice červenožlutí B-nadstavbu ovládli, ovšem v osmifinále vypadli proti Brnu v nejkratším možném termínu, 0:3 na zápasy.

Tomáš Mejzlík: Musíme se v osmifinále rvát, kousat, škrábat, plivat. Budeme rádi, když nám doma fanoušci pomůžou

Program osmifinále play-off Extraligy staršího dorostu 2015-16:

Osmifinále se hraje na tři vítězné zápasy. První, druhý a případný rozhodující pátý zápas se hrají na ledě lépe postaveného celku po nadstavbové části. Třetí a případný čtvrtý zápas se koná na stadionu hůře skončivšího týmu.
První zápasy: čtvrtek 3. března 2016, 17:30
Druhý zápasy: pátek 4. března 2016, 17:30
Třetí zápasy: pondělí 7. března 2016, 13:00
Případný čtvrtý zápas: úterý 8. března 2016, 16:30
Případný pátý zápas: čtvrtek 10. března 2016, 12:30

Osmifinálové dvojice:

HC Oceláři Třinec – BK Havlíčkův Brod
HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary
Piráti Chomutov - HC Dukla Jihlava
PSG Zlín – HC Dynamo Pardubice
HC Slavia Praha – HC Olomouc
HC Kometa Brno – BK Mladá Boleslav
HC Plzeň 1929 – HC Vítkovice
Bílí Tygři Liberec – Mountfield Hradec Králové

VÍTĚZNÉ USMĚVY DOROSTENCŮ. V následujícím týdnu se uvidí, zda budou mít starší dorostenci důvody k radosti. V play-off je čeká Chomutov, který má výhodu úvodních dvou zápasů v domácím prostředí. Jihlava ale bude chtít proti Pirátům podat co nejlepší výkon a postoupit po třech letech do čtvrtfinále.Foto: Ronald Hansel, juniorský hokej CZ.