Nová jihlavská akvizice se uvedla náramně

20.11.2004 / Eva Streichsbierová

Přišel, viděl, sice nezvítězil, ale pomohl Dukle k zisku prvního bodu na ledě soupeře. Asi tak by se dalo nejvýstižněji charakterizovat úvodní vystoupení čerstvé jihlavské posily, Ladislava Lubiny. Ostřílený pardubický matador si v Karlových Varech připsal dva přesné zásahy a výraznou měrou přispěl ke konečné remíze 2:2.

Nováček nejvyšší domácí soutěže si na západ Čech přivezl novou, a jak se později ukázalo především účinnou, zbraň. Ladislav Lubina s Duklou nejprve ráno absolvoval první trénink. „Víceméně jsem si jenom trochu zabruslil, vyzkoušel si pár střel a seznámil se novými spoluhráči,“ vracel se po pátečním zápase k prvnímu setkání s týmem sedmatřicetiletý útočník, který by měl na Vysočině působit minimálně do konce ledna 2005. „Před čtrnácti dny jsem se rozhodl, že přeruším své účinkování v Pardubicích; pak přišla nabídka z Jihlavy a já jí přijal. Je to blízko a hlavně to bylo nejrychlejší a nejvstřícnější jednání.“

Trenéři postavili Ladislava Lubinu do třetího útoku vedle Petra Altrichtera a Jaroslava Mareše. Věřili, že zkušený hokejista přinese oživení nejen do této útočné formace, ale hlavně do jihlavské přesilovky. Plány nabraly reálnou podobu ve 29. minutě za stavu 1:0. Po faulu na Tomáše Čachotského putoval za katr jeden z domácích beků a Dukla měla výhodu jednoho muže v poli. Po vyhraném vhazování se dostal puk na modrou čáru právě k jihlavskému novici, jeho střelu si pak do vlastní sítě usměrnil jeden z karlovarských hráčů. Potrestaný Krajíček pobyl na trestné lavici přesně devět vteřin!
Do opětovného vedení poslal domácí ještě do konce druhé části hry Lubomír Hurtaj, který potrestal hrubku soupeřova obránce Jiřího Dobrovolného. V úvodu posledního dějství ale znovu zaúřadovala čerstvá posila. Pohledná akce s bezchybným koncem začala u Rostislava Maleny. Jihlavský bek přihrál puk volnému Aleši Padělkovi, ten se neukvapil, pohledem zaregistroval u tyče nepokrytého Ladislava Lubinu a na hráče s jednapadesátkou na zádech už potom zívala pouze prázdná klec. „Určitě jsou dva góly v prvním zápase pozitivní a pro mě je to navíc implus do další práce,“ podělil se o své pocity bezprostředně po zápase šťastný střelec. „Myslím, že jsme tady dnes podali disciplinovaný výkon, a že jsme dodrželi v maximální míře to co jsme si řekli v kabině.“

Duklu v pátek na západě Čech zdobila především bojovnost a zodpovědná hra do zadu. „My jsme sem přijeli hlavně s tím, abychom dobře bránili a z brejků se dostávali do šancí. Přiznávám, že tahle taktika asi není pro diváky příliš atraktivní, ale my musíme koukat na to kde se pohybujeme a jak máme poskládané mužstvo. Dneska jsme tomu podřídili všechno a ten bod je pro nás určitě velmi cenný,“ pochvaloval si remízu 2:2 jeden z jihlavských koučů Petr Fiala. Radost ze zisku úvodního bodu na soupeřově ledě ovšem nakonec byla přeci jen poněkud zkalena. Předposlední tým extraligové tabulky Vsetín totiž doma nečekaně porazil lídra soutěže, pražskou Spartu, a odskočil Jihlavě už na rozdíl devíti bodů.