Dvanáctikolové zápolení o extraligu startuje. Dukla Jihlava míří k prvnímu zápasu na led Karlových Varů

28.03.2016 / Tomáš Lysý

Hokejisté i trenéři říkají, že základní část a play-off jsou dvě zcela odlišné soutěže. S tímto tvrzením určitě nebudou daleko od pravdy. Nyní stojí čtyři týmy – Litvínov, Karlovy Vary, Jihlava a Slavia – na startu další soutěže. Poslední březnové úterý startuje bitva, na jejímž konci budou dva vítězové, kteří si zajistí právo startu v extraligovém ročníku 2016-17. Zbylé dva týmy se budou muset spokojit s druhou nejvyšší tuzemskou soutěží. HC Dukla Jihlava, v psychické i herní pohodě nacházející se nový mistr WSM Ligy, zajíždí v prvním kole baráže na led Karlových Varů, které mohou nevydařenou sezonu zachránit jen udržením extraligy.
Úvodní buly bude v KV Areně vhozeno úderem 18 hodiny. Pokud se do lázeňského města nevypravíte osobně, můžete utkání sledovat prostřednictvím textového onlajnu.

Předprodej vstupenek na baráž odstartoval: Vstupné 200 korun. Které permanentky platí?

HC Verva Litvínov, úřadující extraligový šampion. Loni prožil klub, který vychoval řadu legend českého i československého hokeje, snovou sezonu. Završil jí historicky prvním extraligovým titulem. Letos Litvínovští do poslední chvíle doufali, že se vyhnou zrádné baráži. Nikoliv. V Litvínově si nikdo nepřipouští, že by historický úspěch vystřídala historická blamáž v podobě sestupu. HC Energie Karlovy Vary. Vicemistr extraligy 2008, extraligový král sezony 2009. Jenže poté? Během dalších šesti sezon hrála Energie pětkrát v play-out, tak jako i letos. Ovšem tak dlouho se chodí s barážovým džbánem pro vodu, až se ucho utrhne - a Vary se nyní již prolínací soutěži nevyhnou. Co tyto dva týmy pojí? Jedinou nápravou zpackané sezony je pro ně extraligová záchrana. Slovíčko "musíme" pro ně nabírá na extrémní důležitosti.

Účastníci baráže ve zkratce: Extraligisté zachraňují nevydařenou sezonu, prvoligisté cítí velkou šanci

Na druhé straně stojí dva týmy, kterým dosavadní průběh sezony vlil elán do žil. Úspěšně totiž prošly vyřazovacími boji první ligy a cítí svojí šanci. HC Dukla Jihlava, která ve čtvrtfinále zdolala urputný Havířov, jenž chtěl zlomit tříleté prokletí a v play-off konečně vyhrát zápas. To se podařilo, více ne. Dukla vyhrála v sérii 4:1 na zápasy. Stejným poměrem zdolali červenožlutí Ústí nad Labem, nadšenou a po vyřazení Kladna v naprostém klidu hrající partu kolem Jaroslava Roubíka. Čtvrtým do party je HC Slavia Praha. Sešívaní prošli do baráže jako nůž máslem, Prostějov i České Budějovice smázli 4:0 na zápasy. Otázka však je, jak oba soupeři Slavii prověřili. Jestřábi se dostali do play-off po třináctiletém tápání, kdy brázdili i druholigové vody. Motoru se kvůli zraněním doslova rozpadl kádr, osm zraněných hráčů základní sestavy nemohli natěšení junioři nahradit.

Hodně lidí Dukle letos nevěřilo. Výborná parta hráčů jim slovy kapitána Jiřího Dobrovolného zavřela "hubu"

Nejúspěšnější klub české hokejové historie se do baráže probojoval po dvanácti letech (extraligu sice Dukla hrála i v roce 2005, ovšem tehdy z postu nejhoršího týmu extraligy – pozn. aut.). Stejně jako v baráži 2004, i letos zůstává Dukla v očích veřejnosti tak trošku v ústraní. Neprávem. Vždyť do baráže postoupila s vizitkou vítěze WSM Ligy, když v semifinále ukončila tažení Ústí, které po čtvrtfinálovém vyřazení Jágrova Kladna co zápas opakovalo, jak hraje bez nervů a v naprosté pohodě. Nyní se Dukla může těšit na bitvy o extraligu. Jejím prvním soupeřem bude karlovarská Energie a hned tento zápas bude mít hodně pikantní příchuť. V roce 2009 totiž pomohl Karlovým Varům k titulu útočník Marek Melenovský a gólman Lukáš Sáblík, v současnosti jedni z nejzkušenějších hráčů ekipy trenéra Petra Vlka.

Před sezonou navíc přišlo do Dukly několik hráčů právě z lázeňského města. Jenže Energie se, až na pár světlých výjimek, extraligovou sezonou protrápila. Nepomohlo jí ani několik výměn v kádru, ani převrat na trenérské lavičce. Dukla si tak s Vary v průběhu sezony musela ujasňovat vztah hráčů v baráži, vice zde. Karlovy Vary během dvaapadesáti zápasů základní části a šestikolového play-out vyhrály pouze šestnáctkrát, z toho třikrát za dva body, a baráž měly jistou již delší čas. Energetici doplatili zejména na nevydařené domácí zápasy. V KV Areně získali během devětadvaceti utkání pouhých 22 bodů při skóre 64:103. I zde je třeba hledat příčiny, proč Varští sklouzli až do baráže, neboť po základní části extraligy jim venku patřila desátá pozice.

Nevydařená sezona Karlových Varů podtržená pouhými čtyřmi výhrami v roce 2016

Že by si Karlovy Vary napravily chuť v play-out, to se říci rozhodně nedá. Ač měly de facto od počátku šestikolových zápasů o umístění baráž jistou, získaly v ní pouhý bod za prohru v prodloužení na ledě Litvínova. Vytvořily navíc smutný klubový rekord, když podlehly jedenáctkrát v řadě. Poslední úspěch zaznamenala Energie 21. února výhrou na ledě Zlína, doma čekají Varští na vítězství od 31. ledna! Shrnuto a podtrženo, v šestadvaceti zápasech roku 2016 vyhrály Karlovy Vary jen čtyřikrát. Nejproduktivnějším mužem týmu je Tomáš Rachůnek, jenž v 57 zápasech získal 37 bodů (15+22). Mezi beky je jasným lídrem Radim Bičánek s bilancí šesti gólu a sedmnácti asistencí v 55 utkáních. V brance dostává mnohem více příležitostí Tomáš Závorka před Vladislavem Habalem, jenž zkraje sezony odchytal za Duklu tři zápasy.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY ZAPADLÉ PRACHEM. Již více jak 11 let dělí poslední vzájemný soutěžní zápas Dukly a Karlových Varů. 20. února 2005 si Jihlava odvezla z lázeňského města porážku 0:3, na kterou ze současného kádru červenožlutých může pamatovat jen Jiří Dobrovolný. Ještě o měsíc starší je fotografie z domácího zápasu Dukly, která tehdy podlehla Energii 0:5. Znalí fanoušci si spíše vybaví sezonu 2012/13, kdy starší dorost Jihlavy bojoval s Karlovými Vary o finále play-off, a po dvou velkých bitvách se radovali z postupu Varští. Za Dukly tehdy nastoupovali současní hráči A-týmu Filip Dundáček, Lukáš Jícha a Lukáš Anděl, dres Energie oblékali mj. Ondřej Šafář, Martin Kohout a Ondřej Beránek, jenž letos v týmu červenožlutých hostují právě z Varů. Foto: Petr Novák.

Program 1. kola baráže o extraligu, úterý 29. března 2016:

HC Verva Litvínov – HC Slavia Praha (17:30)
HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava (18:00)

Program 2. kola baráže o extraligu, pátek 1. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava – HC Verva Litvínov (17:30)
HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary (18:00)

Program 3. kola baráže o extraligu, neděle 3. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Energie Karlovy Vary (15:30)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00).

Videopozvánka na baráž 2016: Pojďme snít svůj sen a společně bojovat do posledního dechu!

Autor videa: Ondřej Šuhaj