Věděl jsem, že puk byl v bráně. Z mého pohledu nebylo vůbec co řešit, říká jasně šťastný střelec Marek Prokš

09.04.2016 / Tomáš Lysý

Dvakrát v průběhu zápasu mezi Duklou a karlovarskou Energií si rozhodčí vyžádali „videopomoc“ na telefonu. Poprvé se tak stalo v pětatřicáté minutě, kdy si Marek Prokš vybruslil od mantinelu téměř až mezi kruhy a dělovou ránou poslal Jihlavu do vedení. Jeho střela byla tak rychlá, že se puk odrazil od zadního oblouku tyče ihned ven. Úspěšný střelec ani na vteřinku neváhal, že šlo o gól. „Věděl jsem, že puk byl v bráně. Z mého pohledu nebylo vůbec co řešit,“ povídá rezolutně jihlavská jedenáctka. Podruhé se telefonovalo na konci zápasu, kdy sudí neuznali branku domácích do prázdné klece. Jihlavu to však nemuselo mrzet, i tak dotáhla zápas zdárného a tříbodového konce.

Videosestřih: Jihlava – Karlovy Vary 2:1 (ČT Sport)

Videosestřih: Jihlava – Karlovy Vary 2:1 (www.hokej.cz)

Mám rád vyostřenější zápasy, kdy se to v každém střídání mele, pochvaluje si Pavel Mrňa zápas proti Energii

Při pozápasových ohlasech mu oči zářily štěstím a nebylo se vůbec čemu divit. Marek Prokš totiž nezažívá zrovna jednoduchou sezonu. Předloni naskočil do 46 zápasů základní části a dal 13 gólů, loni kvůli zdravotním komplikacím odehrál 37 duelů a síť soupeřů rozvlnil v jedenácti případech. Zdravotní lapálie se mu nevyhnuly ani letos, navíc se mu ani tolik nedařilo. Vstřelil dva góly v šestadvaceti utkáních, během play-off naskočil pouze do nevydařeného třetího zápasu s Havířovem. Nyní se snad vše začíná v dobré obracet. Jeho gól, kterým poslal Duklu v pětatřicáté minutě do vedení 2:1, byl nakonec posledním uznaným, který tři tisícovky diváků na Horáckém zimním stadionu viděly. Měl proto přívlastek vítězný.

Marek Prokš: Posledních pár minut jsme každou chvíli koukali na tabuli a odpočítávali každou vteřinku

Utkání ovšem rozhodně nebylo jednoduché. Také potřetí šla Dukla v první třetině do vedení, když v celé baráži využila vůbec první přesilovou hru. Jenže Karlovy Vary ještě do konce prvního dějství srovnaly. Ovšem trefa Marka Prokše určila, že červenožlutí půjdou poprvé v celé baráži do třetí třetiny jako vedoucí celek. „Zápas to byl hodně těžký a vyrovnaný. Šlo o to, kdo dá druhý gól a naštěstí jsme to byli my. Pak jsme i s velkým přispěním Kuby Škarka, který neskutečně zavřel bránu, a s notnou dávkou štěstí, dotáhli zápas do vítězného konce,“ hodnotí spokojeně šedesát minut zápasu útočník, který 19. dubna (v den zápasu doma proti Slavii) oslaví čtyřiadvacet let.

Závěr zápasu měl tentokrát pro Duklu šťastný konec, na rozdíl od předchozího smolného mače doma se Slavií. Na druhý pokus již Jihlava těsné vítězství udržela, ačkoliv čas plynul v závěrečných minutách pro domácí hráče hodně pomalu. „Posledních pár minut jsme každou chvíli koukali na tabuli a odpočítávali každou vteřinku, tedy aspoň já. Ale ani na chvíli jsme nepřestali věřit, že by se vítězství nemuselo povést,“ podotýká upřímně a sympaticky Marek Prokš. Přitom minutu a čtvrt před koncem se již fanoušci červených a žlutých barev radovali, když Richard Diviš sklepl do prázdné klece střelu Filipa Semana. Ovšem rozhodčí jí, jak se později ukázalo, správně neuznal pro vysokou hůl. „Z naší střídačky to bylo celkem dobře vidět, že střela šla kousek nad branku a byla tečovaná nad hranicí břevna. Říkali jsme si, že to rozhodčí asi neuzná. Ale věděli jsme, že i tak zápas dotáhneme, což se nám také povedlo a je to super,“ zakončuje pozápasové ohlasy odchovanec jihlavského hokeje.

Tisková konference: Asistent trenéra Dukly František Zeman a Mikuláš Antonik, asistent trenéra Karlových Varů

Autor videí: Ondřej Šuhaj

Sestřih utkání 5. kola baráže HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary:

Autor videa: HZStv1