Jakub Škarek byl nominován na Memoriál Ivana Hlinky, v ženských výběrech jsou i dvě hráčky Dukly

03.08.2016 / Tomáš Lysý

Česká reprezentace do osmnácti let se pomalu připravuje na jednu ze dvou hlavních akcí sezony - Ivan Hlinka Memorial Cup. Na turnaji, který se od roku 2002 pořádá výhradně v českých a slovenských městech, bude mít zastoupení i jihlavský hokej. Hlavní kouč Václav Varaďa nominoval se svým asistentem Patrikem Augustou, trenérem juniorů Dukly, také gólmana A-týmu Jihlavy Jakuba Škarka. Úterního zápasu mezi ČR a Finskem se navíc uvidí i mladší dorostenci Dukly, kteří pojedou do Břeclavi za odměnu jako nejslušnější tým mládežnických extralig sezony 2014/2015. Vedle Jakuba Škarka dostaly pozvánky i dvě hokejistky Dukly - Zuzanu Martinů (U-18) a Kristýna Kaltounková (U-15) čeká letní kemp v Benátkách nad Jizerou.

Reprezentace do 18 let – Ivan Hlinka Memorial Cup

Reprezentaci do osmnácti let čeká hned na úvod nového ročníku první ze dvou vrcholů. Je jím Ivan Hlinka Memorial Cup, po mistrovství světa U-18 nejprestižnější turnaj celé sezony, a stejně jako loni na něm bude mít Dukla Jihlava několikeré zastoupení. Hlavní trenér Václav Varaďa se svými asistenty Patrikem Augustou a Petrem Studničkou v nominaci nezapomněli na šestnáctiletého gólmana Áčka Dukly Jakuba Škarka. Tento memoriál, věnovaný památce tragicky zesnulého legendárního trenéra Ivana Hlinky, se již od roku 2002 koná výlučně v Břeclavi a druhá část na Slovensku (dříve v Piešťanech, loni a letos v Bratislavě). Hlinkově memoriálu je tradičně věnována velká pozornost. Nejen kvůli tomu, že je znám jako Světový pohár hráčů do 18 let, ale také proto, že je možno vidět budoucí vysoce postavené hráče draftu NHL.

Historicky jednoznačně nejlepším týmem je Kanada, která na tomto klání, s různými názvy pořádaném od roku 1991, získala dvacet zlatých medailí. Rusko (dříve Sovětský svaz) bralo zlato třikrát a USA se Švédskem jednou. Předchozích osm ročníku, tedy od roku 2008, nezná turnaj jiného vítěze než Kanadu. Nadvládu hráčů javorového listu ukazuje i posledních dvacet ročníku, ve kterých získali kanadští hokejisté osmnáctkrát zlaté medaile! Pouze v roce 2007 vyhrálo Švédsko a o tři roky dříve USA.

Česká republika se dostala do finále hned sedmkrát, naposledy v roce 2014, ovšem ve všech případech si vylámala zuby právě na Kanadě. Domácí hokejisté získali i čtyřikrát bronzové medaile, naposled v roce 2013. Loni se Češi umístili na šestém místě, když ve skupině s Kanadou, Švédskem a Švýcarskem skončili na třetím místě a hráli o konečné páté místo s výběrem USA.

Zápasy českého týmu na Ivan Hlinka Memorial Cupu:

Pondělí 8. srpna 2016, 19:00: Česká republika - Švýcarsko (Břeclav)
Úterý, 9. srpna 2016, 19:00: Česká republika – Finsko (Břeclav)
- zápasu ČR – Finsko se účastní i mladší dorost Jihlavy sezony 2014/2015, který vyhrál soutěž o nejslušnější tým mládežnických hokejových extralig. Více zde.
Středa, 10. srpna 2016, 19:00: Česká republika – USA (Břeclav)

Z obou čtyřčlenných skupin (A: ČR, USA, Finsko, Švýcarsko; B: Kanada, Rusko, Švédsko, Slovensko), postoupí pouze první dva celky do semifinále. To se hraje křížovým systémem, vítěz skupiny A proti druhému ze skupiny B a naopak. Třetí týmy obou skupin hrají o páté místo, čtvrté týmy se utkají v zápase o sedmé místo. Poražení semifinalisté si to rozdají o bronz, vítězové semifinále pak o pozici nejvyšší.

Pátek 12. srpna:
14:00 utkání o umístění (Bratislava)
15:30 utkání o umístění (Břeclav)
17:30 semifinále (Bratislava)
19:00 semifinále (Břeclav)

Sobota 13. srpna:
15:00 finále nebo o 3. místo (Bratislava)
17:00 finále nebo o 3. místo (Břeclav)

Nominace ČR na Ivan Hlinka Memorial Cup:

Brankáři:
Jiří Patera (Motor České Budějovice), Jakub Škarek (Dukla Jihlava), Tomáš Vomáčka (Hradec Králové).

Obránci:
Filip Král, Dalimil Mikyska (oba Kometa Brno), Ludvík Rutar, Jakub Galvas (oba Olomouc), Jan Bednář (Bílí Tygři Liberec), Daniel Bukač (Piráti Chomutov), David Kvasnička (Plzeň), Radim Šalda (Hradec Králové).

Útočníci:
Filip Zadina, Martin Kaut, Ondřej Machala (všichni Dynamo Pardubice), Martin Nečas, Marek Škvrně, Matěj Novák (všichni Kometa Brno), Jaroslav Dvořák (Hradec Králové), Jan Hladoník (Oceláři Třinec), Filip Chytil (Zlín), Jan Kern (Slavia Praha), Jáchym Kondelík (Motor České Budějovice), Ostap Safin (Sparta Praha), Matyáš Svoboda (Piráti Chomutov).

Reprezentace žen do 18 let

Také na druhé reprezentační akci ženské osmnáctky v této sezoně se podívá Zuzana Martinů. Hráčka, která nastupuje v obranných řadách jihlavského mladšího dorostu, dostala pozvánku již na dvoudenní kemp v Liberci, který se konal na konci července. Tentokrát se soustředění hráček do osmnácti let uskuteční v termínu od 4. do 7. srpna v Benátkách nad Jizerou. Hokejistky čekají tréninky na ledě a na suchu a večerní porady. Během kempu se bude konat také seminář pro rodiče o kondici a stravě hokejistek.

Reprezentace žen do 15 let

Na stejném kempu jako Zuzana Martinů, ovšem pro hráčky do 15 let, bude i útočnice mladšího dorostu Dukly Kristýna Kaltounková. Ta není v tomto výběru žádným nováčkem, loni patřila k hlavním vůdcům ženské patnáctky. Nejmladší reprezentační mládežnická kategorie žen se sejde v Benátkách nad Jizerou na své vůbec první akci nové sezony. Stejně jako ženskou U-18, tak i mladší ženská kategorie bude mít v programu soustředění mj. tréninky na ledě, na suchu, a seminář pro rodiče.