Pevně věřím, že budeme patřit k favoritům soutěže, říká jednatel klubu Bedřich Ščerban před novým ročníkem WSM Ligy

01.09.2016 / Tomáš Lysý

Poslední srpnový den roku 2016 se v pravé poledne uskutečnila tisková konference Dukly Jihlava před startem nového ročníku WSM Ligy. Účastnil se jí jednatel klubu Bedřich Ščerban, hlavní trenér A-týmu Petr Vlk a hráči Jiří Dobrovolný a Michal Důras. „Myslím si, že přes léto jsme dokázali dát dohromady dobrý tým. Pokud se v něm vytvoří parta jako loni, tak bude mít velké ambice,“ domnívá se právě jednatel klubu Bedřich Ščerban. Na tiskové konferenci dále padaly otázky nejen ohledně cílů týmů, ale i k aktuální podobě hráčského kádru, partnerům Dukly či favoritům druhé nejvyšší české hokejové soutěže.

O přípravném období a pozměněné přípravě

Již několikrát bylo zmíněno, že Dukla najela na nový systém přípravy. Ať už z důvodu, že loňský ročník skončil pro klub z důvodu účasti v baráži na konci dubna, a také že chce jihlavský tým následovat soudobý hokejový trend – méně trénovat, za to intenzívněji. „Loňská sezona skončila pozdě. Reagovali jsme změnou konceptu přípravy, se kterou přišli trenéři. Následujeme trend, který ve světě běží. Myslím si, že přes krátké léto jsme dokázali dát dohromady dobrý tým. Pokud se v něm vytvoří parta jako loni, tak bude mít velké ambice. Měli jsme tady parádní turnaj v rámci přípravy, kde jsme narazili na samé těžké soupeře. Na jubilejní 60. sezonu se těším. Tým je dobrý, zabezpečené všechno máme, se zimákem zatím už více neuděláme. Myslím se, že se i diváci mají na co těšit. Nesmíme zapomínat, že sport je hlavně o tom, aby bavil lidi a bavili se i lidi, kteří ho dělají,“ započal tiskovou konferenci Bedřich Ščerban.

Změněný styl přípravy si podle trenéra Petra Vlka hráči pochvalovali. Odpadly totiž některé věci, které hokejisté nemají příliš v oblibě. Ale vše se dle jihlavského hlavního kouče projeví až v sezoně, ačkoliv nějaké posuny v trénincích i v utkáních už jsou vidět. Zkušený trenér dále zhodnotil i přípravná utkání. „Nehráli jsme jich tolik jako v předešlých letech, ale zato s kvalitními soupeři, se kterými jsme byli v určitých fázích zápasu schopní hrát. Díváme se na nějaké aspekty hry, se kterým jsme byli spokojeni. Že dostaneme laciné branky, to už je věc jiná a musíme na ní pracovat,“ sděluje Petr Vlk, jenž si dále pochvaluje, že se hráčům vyhýbala zranění. „Samozřejmě nějaké šrámy byly, ale ke zraněním nedocházelo. Do sezony vstupujeme jako zdravý a nachystaný tým.“

Prostor pro vyjádření dostali také hráči. „Takovou přípravu jsem nikdy nezažil, ale ptal jsem se kluků z extraligy a někteří takhle jedou už tři čtyři roky. Až sezona ukáže, jak na tom jsme. Sám o sobě si myslím, že to bude určitě dobré,“ domnívá se Jiří Dobrovolný a navazuje na něj Michal Důras. „Věřím, že jsme nachystaní dobře. Jak tady zaznělo, až průběh sezony ukáže, jak na tom skutečně jsme,“ myslí si další zkušený hráč týmu.

O hráčském kádru:

Aktuální soupiska Dukly Jihlava je pro sezonu 2016/2017 kompletní. „I když se ve vrcholovém sportu může vyskytnout cokoliv, v této chvíli máme kádr uzavřený. Tvoří ho tři gólmani, osm obránců a čtrnáct útočníků,“ prozrazuje Bedřich Ščerban.

O cílech a ambicích do sezony:

Jaké jsou hlavní cíle do nové sezony, prozradil Jiří Dobrovolný. „Chceme být v horních patrech tabulky, ale hlavně chceme předvádět kvalitní hru, která by bavila jak nás, tak diváky. Abychom jich co nejvíce dotáhli na náš stadion a v každém utkání oslavili výročí vzniku klubu,“ přeje si extraligou i první ligou protřelý obránce. „Když budou lidi odcházet ze stadionu, tak chceme, aby si řekli, že tým dneska dřel a dal do zápasu srdce. Je to na nás, abychom vytvořili partu, která bude táhnout za jeden provaz a tím správným směrem,“ ví moc dobře šestatřicetiletý hokejista.

V tomto ohledu byla samozřejmě zmíněna loňská úspěšná sezona, ve které se Dukla Jihlava dostala až do baráže o extraligu. „Asi bychom byli pokrytci, kdybychom říkali, že nechceme hrát co nejvýše. Chceme se pohybovat v tabulce na předních příčkách a vybojovat si nějakou dobrou výchozí pozici do play-off. První čtvrtina je vždycky důležitá, aby se mužstvo uklidnilo a nemuselo pak někde honit body, proto chceme vstoupit do sezony dobře,“ má jasno útočník Michal Důras a své si k cílům do nového ročníku WSM Ligy řekl také Bedřich Ščerban. „Kdybychom nechtěli vyhrát, asi by to bylo špatně. Hráči řekli, že chtějí hrát ve vysokých patrech tabulky. Ale je to sport, stačí se podívat na loňskou sezonu Kladna nebo český tým na mistrovství světa, kde až do čtvrtfinále hrál fantastický hokej. Pokud zopakujeme baráž, tak já říkám ano,“

O nových hráčích:

Jak jednatel klubu prozradil, aktuální soupiska čítá 3 gólmany, 8 obránců a 14 útočníků. Zpět do týmu se vrátili po ročních extraligových štacích Tomáš Čachotský a Adam Zeman. Z Olomouce přišel Aleš Jergl, jenž v Dukle nastupoval v předchozích dvou sezonách. Novými tvářemi jsou gólman Miroslav Svoboda, obránci David Kajínek s Jiřím Říhou a útočníci Patrik Danišovský, Jevgenij Kondratěv, Matej Síkela a Filip Stoklasa. „V daných podmínkách jsme s doplněním kádru spokojeni. Přišla nám do týmu jak zkušenost, tak i mladí hráči. Začala se nám objevovat střední generace, kterou jsme v předešlých letech neměli. Kluci, kteří přišli, mají svojí kvalitu a věřím, že jí týmu dají,“ domnívá se trenér Petr Vlk. Jeho první větu doplňuje Bedřich Ščerban. „Nechci přistoupit na to, abych sliboval něco. Když sem někoho přivádíme, tak mu řekneme naše možnosti. Pokud s tím hráč souhlasí, tak může přijít. Pokud ne a jinde mu dají více, je to jeho rozhodnutí. Budeme se chovat ekonomicky. Považuji to za svojí image, že když hráčům něco řeknu a slíbím, tak to dodržím,“ má své pevné zásady jednatel klubu.

O favoritech a možných černých koních WSM Ligy:

Druhá nejvyšší česká hokejová dospělá soutěž se v posledních letech hodně zviditelnila. Je to dáno samozřejmě tím, že v ní hrají kluby, které v blízké či o něco vzdálenější minulosti neodmyslitelně patřily do extraligy. Doplňují je týmy zejména z Moravy a Slezska, které těží ze silné divácké podpory a také mančafty čerpající výhody ze spolupráce s extraligisty. „Favorité jsou jasní a stálí. Je to Kladno. Podle toho, jak skládala tým, tak i Slavia Praha a České Budějovice, které se netají postupovými ambicemi. Pevně věřím, že budeme patřit k favoritům soutěže. Černým koněm by mohl být Frýdek-Místek, který může mít díky spolupráci s Třincem velmi silný tým,“ myslí si Bedřich Ščerban.

Ihned na něj navazuje také hlavní trenér Petr Vlk. „Spousta týmů se netají ambicemi návratu do extraligy. My se tomu nebráníme také. V lize není vyloženě slabého týmu. V Přerově, Frýdku-Místku i v Prostějově očekáváme těžké prostředí. Soutěž je rok od roku kvalitnější,“ netají se svým názorem Petr Vlk. Zvyšující se atraktivita první ligy má samozřejmě svojí odezvu. „Že je soutěž kvalitnější, je dobře pro fanoušky. Kdo by si před pěti lety pomyslel, že by chtěl někdo investovat do první ligy a být jejím partnerem. Nebo že by několik týmů mělo své vlastní internetové vysílání hokejových zápasů,“ upozorňuje Bedřich Ščerban.


Kompletní záznam z předsezonní tiskové konference klubu HC Dukla Jihlava:

Autor: promoTEAM HCD - HZStv1