Ve skupině Východ nebude jednoduchého soupeře. Každý zápas musíme stoprocentně odmakat, povídá Štěpán Moravec

01.09.2016 / Tomáš Lysý

Letošní ročník Dukly v extralize staršího dorostu určitě nebude podobný jako loni. Alespoň co se týče soupeřů. Jihlava je totiž po sestupu Poruby s Opavou a postupu Kolína s Pískem zařazena do východní skupiny. Do ní se jihlavští hokejisté „stěhují“ společně s Kometou Brno. Trenér Štěpán Moravec je tentokrát s předsezonními cíli opatrný. „Chtěli bychom postoupit do play-off. Uvidíme, zda budeme do prvních čtyř míst základní skupiny a povede se nám postoupit přímo. Pokud se to nepodaří, bude pro nás prioritou postup z druhé nadstavbové skupiny,“ říká kouč staršího dorostu, kterého před startem nové sezony trošku trápí odchody hráčů.

Za asistence rodičů se podařilo podchytit situaci s docházkou hráčů

Letní příprava staršího dorostu trvala jedenáct měsíců, poté se hráči sešli na ledě. Jak předsezonní přípravu hodnotíte a jste s ní spokojení?
Z počátku letní přípravy jsme se potýkali s velmi špatnou docházkou některých hráčů. Jsem rád, že za asistence rodičů se nám podařilo situaci včas podchytit a tři čtvrtě přípravy nám hráči odmakali. Nechci se ohlížet do minulosti a hledat důvody proč tomu tak bylo. Kluci se zkrátka poté srovnali letní přípravu odmakali.

Letošní ročník extraligy staršího dorostu se týká hráčů roku narození 1999 a 2000. Jak zvládali letní přípravu „prvoročáci,“ tedy hráči narození v roce 2000, kteří do staršího dorostu přišli z dorostu mladšího?
Samozřejmě fyzicky a silově jsou starší hráči ročníku 1999 daleko lépe připraveni. Nicméně svým přístupem mě „dvoutisícovky“ velice příjemně překvapily. Je vidět, že Petr Svoboda je v mladším dorostu pořádně vycepoval. Mladší hráči nám až na výjimky každý trénink na sto procent oddřou, což se bohužel o některých starších hráčích říci nedá. Pracovitost a snaha se mladším nedala upřít.

S výsledky přípravy panuje spokojenost, ale extraliga je o něčem jiném

Výsledky SDO v přípravě

Dukla Jihlava - Kometa Brno 5:1
Dukla Jihlava - Kolín 5:1
Havlíčkův Brod - Dukla Jihlava 2:6
České Budějovice - Dukla Jihlava 1:4
Turnaj v Karlových Varech:
Dukla Jihlava - Düsseldorfer EG 1:4
Dukla Jihlava - Karlovy Vary 2:6
Dukla Jihlava - Mladá Boleslav 4:1
Dukla Jihlava - Mladá Boleslav 3:1
Dukla obsadila na turnaji 3. místo
Dukla Jihlava - Pardubice 4:0
Letci Letňany - Dukla Jihlava 0:4
Dukla Jihlava – Havlíčkův Brod 4:3 sn.
Dukla Jihlava - České Budějovice 3:1
5.9.2016: Dukla Jihlava – Adler Mannheim

V předsezonním období jste odehráli dvanáct přípravných zápasů, z toho turnaj v Karlových Varech, kde jste nastoupili ke čtyřem utkáním během dvou dnů. Prohráli jste akorát dva zápasy, oba první den turnaje ve Varech. Jak se na deset vítězných duelů přípravy díváte a co Vám prozradily?
Výsledkově jsme samozřejmě spokojeni. Otázka je, jak se to podepsalo na týmu a zda se v případě, kdy budeme nějaké těžké utkání prohrávat, dokážeme s touto situací vyrovnat. Co se týče samotné hry, máme stále v mnohém rezervy. Na druhou stranu, bylo by to špatně, kdybychom hráče neměli co učit.

ČTĚTE TAKÉ: Systém NOEN extraligy staršího dorostu 2016/2017

Na jednu stranu, když se skoro pořád vyhrává, určitě to potěší a je to lepší. Ale nebylo by vhodnější sem tam prohrát, abyste věděli, na čem pracovat a kde tým pomyslně tlačí bota?
Říkali jsme si, že by bylo dobré třeba poslední jeden dva zápasy prohrát. Mužstvo se trošku dostane pod tlak a hráči lépe pracují. Ale věřím tomu, že i když se to „nepodařilo,“ tak kluci nic nepodcení (usmívá se). Samozřejmě že utkání v sezóně jsou o něčem jiném, atmosféra zápasu je úplně jiná, hraje se o body a každá chyba může rozhodovat. Navíc nikdy nevíte v jakém složení proti Vám nastoupil soupeř v přípravě a co na Vás "vytáhne" v soutěžním utkání. Soupeře ze skupiny Východ v podstatě neznáme, přípravu jsme odehráli proti jiným týmům, ale předpokládáme, že po sestupu Poruby a Opavy nebude jednoduchého soupeře. Bude to o přípravě na každý zápas a o tom opravdu každé utkání stoprocentně odmakat.

Starší dorost bude hrát letos ve východní skupině. Duklu čekají daleké cesty do Třince, Havířova či Vítkovic

Právě sestoupivší celky Porubu a Opavu z východní skupiny nahradil Kolín s Pískem. Tyto dva celky budou hrát ve skupině Střed, zatímco Dukla a Kometa se přesouvají do Východu. Čeká Vás hodně cestování – do Havířova, Třince, Vítkovice. Co tomu říkáte?
Je to dálka. Pro kluky to může být trošku komplikace. Ať už z hlediska školy, protože odjezdy na páteční zápasy budou v hodně brzkých hodinách, tak i z hlediska pozdních návratů z utkání. Nicméně ve stejné situaci jsou každou sezonu i jiné týmy a vše je to o tom pořádně se na cestu připravit a nepodcenit samotnou předzápasovou přípravu na místě.

Uvidíme, jak se s tím hráči vyrovnají. Kromě Komety Brno a Olomouce nebudeme cestovat na zápasy méně jak dvě hodiny. Musíme si dát nějakou rezervu, protože všichni víme, jak vypadá situace na dálnici D1. Nebude to ze začátku jednoduché. Ale kluci jsou mladí a v dnešní době moderních technologií si určitě cestu užijí (usměje se).

Ve skupině budete mít Třinec a Vítkovice, týmy, které jsou každoročně hodně silné. Další soupeř, Kometa Brno, loni vyhrála extraligu staršího dorostu. Co od skupiny Východ čekáte a jaké máte hlavní cíle do sezony?
Po předchozích zkušenostech jsem s cíli opatrní. Myslíme na postup do play-off, otázka je zda se nám to podaří přímo ze základní skupiny nebo budeme bojovat o postup v nadstavbě skupiny B. Přímý postup ze skupiny A by znamenal těžší nadstavbovou skupinu a tím i kvalitnější utkání a přípravu na vyřazovací část. Pokud se to nepodaří, chceme za každou cenu postoupit z druhé nadstavbové skupiny a uděláme pro to maximum (první čtyři týmy všech tří základních skupin postupují do A-skupiny nadstavby s jistotou play-off; páté až osmé týmy skupin vytvoří dvanáctičlennou B-nadstavbu, kde do play-off postoupí první čtyři týmy – pozn. aut.).

Cíl do sezony: Postup do play-off přímo ze základní skupiny nebo postup z druhé nadstavbové skupiny

Může pro Vás být na druhou stranu výhoda, že se budete potkávat s těžkými soupeři? Loni jste třeba jako jediní dokázali třikrát porazit pozdějšího extraligového mistra Kometu Brno, ale naopak jste ztráceli body s týmy umístěnými na spodku tabulky...
S Kometou Brno máme vyrovnanou bilanci, možná v posledních letech jsme na tom ve vzájemných zápasech o něco lépe. Otázka je, s jakými hráči Brno nastoupí. Spousta jejich hráčů z kategorie staršího dorostu hraje za kategorii juniorů. Oproti nám má Kometa výhodu, že pokud je v krizi či v nějaké marodce, tak si stáhne hráče z vyšší kategorie a vhodně tým doplní. My tuhle možnost nemáme, můžeme sáhnout po šikovných hráčích z mladšího dorostu, kde si myslím, že letos opravdu pět šest hráčů využitelných je a rádi bychom je vyzkoušeli, nicméně ve vyšší kategorii žádné talenty nemáme. Uvidíme jak se nám budou prezentovat hráči ročníku 1999, na které máme určité nároky a měli by tým táhnout. V prvé řadě je potřeba poctivě zápas od zápasu sbírat body bez ohledu na soupeře a od toho se pak můžeme odrazit.

ČTĚTE TAKÉ: Rozpis zápasů NOEN extraligy staršího dorostu 2016/2017

Na soupisce máte pár nových hráčů. Jak do týmu zapadli?
V podstatě opravdu nový hráč je tady Petr Veleba, který přišel ze Znojma. Má na obránce výborné parametry, je to vysoký silný hráč a zapracovali jsme ho do týmu. Co nás trošku trápí, jsou odchody hráčů. Obránce Petr Slabý odešel do Komety Brno, kde bude hrát za juniorský tým. To je pro nás samozřejmě v zadních řadách velké oslabení, nicméně nabídku Komety jsme neměli jak přebít. S hokejem také bohužel na vlastní žádost skončil další obránce Daniel Zadina. Žádná další překvapení nás tedy snad už nečekají. Samozřejmě odchody zamrzí o to víc, že kádr staršího dorostu není zrovna nejpočetnější.

Juniorský tým Dukly musel start nového ročníku odložit kvůli virovému onemocnění. Jak je na tom starší dorost? Limitují Vás nějaká zranění nebo pojedete v pátek 2. září 2016 k prvnímu utkání na led Komety Brno kompletní?
Momentálně se nám situace trochu zkomplikovala a právě obranné řady nám ještě více prořídly. Z aktuálně sedmi obránců jsou tři na marodce a na první dvě kola je nebudeme moci použít. Hned prvních dvou zápasech jsme tedy nuceni sáhnout do kategorie mladšího dorostu, abychom tým vhodně doplnili. Nicméně věřím, že to jako tým zvládneme. Nejsme v takové situaci poprvé.