První čtvrtinu základní části WSM Ligy uzavře Dukla zápasem na ledě přerovských Zubrů

07.10.2016 / Tomáš Lysý

Se jedenácti soupeři již Jihlava v letošní sezoně hrála, při dohrávce na ledě Motoru 19.12.2016 tak zbývá Dukle ještě jedno mužstvo, se kterým se dosud nestřetla. Jedná se o Přerov. Na jeho stadionu bude k vidění souboj týmů, které mají ve znaku zástupce zvířecí říše. Aktuálně desátí přerovští Zubři vyzvou šest zápasů neporaženou Duklu, v jejímž logu se tkví Ježek. Úvodní buly utkání hraném na přerovském zimním stadionu bude vhozeno v sobotu 8. října 2016 přesně v 17:00. Pokud do MEO Arény nepojedete podpořit Duklu osobně, můžete zápas sledovat prostřednictvím textového onlajnu.

Zatím dvakrát letos nabrala Dukla směr Morava a Slezsko a bylo z toho šest bodů. V Havířově vyhrála 4:1, na začátku prvního celého říjnového týdne zvítězila ve Frýdku-Místku 4:0. Tři body ze stadionu nováčka WSM Ligy potvrdila i v posledním domácím utkání proti Ústí nad Labem. Proti Slovanu vedla Jihlava po první třetině 2:0, a byť soupeř ve druhé třetině vstřelil kontaktní gól, na více se nezmohl. Červenožlutí ve 49. minutě znovu utekli Ústí na rozdíl dvou branek a krátce poté již mohli domácí fanoušci začínat s vítěznými chorály. Dukla totiž v pětapadesáté minutě vstřelila hostům dva slepené góly a zvítězila 5:1. Po tomto vítězství se Tomáš Čachotský posunul do čela produktivity WSM Ligy, gólman Miroslav Svoboda je nejlepší v procentuální úspěšnosti zásahů a obránci Jiřímu Říhovi patří druhé místo v kanadském bodování beků. Nejdůležitější je ale týmový úspěch, Dukla tak má na kontě již šest výher v řadě a v tabulce je s jednadvaceti body čtvrtá.

Přerov má v aktuálním pořadí WSM Ligy o pět bodů méně. V posledním utkání, čtvrteční dohrávce na ledě Slavie, byl blízko třem bodům, když ještě tři minuty před koncem vedl 4:3. Pražané ale stačili srovnat a posléze vyhrát na nájezdy. Po tomto utkání mají Zubři zatím vyrovnanou bilanci šesti výher a šesti porážek. V úvodu soutěže prohráli v Třebíči 3:5, poté zvítězili doma nad Mostem 5:1 a z Kadaně si odvezli stejnou porážku jako z ledu Horácké Slavie. Následovala třízápasová série dvoubodových vítězství (v prodloužení s Frýdkem, na nájezdy v Ústí a Litoměřicích), jenže po ní přišla tři utkání s pouhým jedním získaným bodem. A houpačka pokračovala. V desátém kole Přerov zvítězil na nájezdy v Havířově a v dalším mači na svém ledě skolil vedoucí Kladno, kterému nedovolil vstřelit ani branku! Luboš Horčička si tak připsal první nulu v sezoně. Pak následovala již zmiňovaná smolná porážka na Slavii.

Do loňské sezony vstupoval Přerov jako nováček WSM Ligy, podařilo se mu totiž z druholigové baráže postoupit o soutěž výše. A nevedl si rozhodně špatně. Po základní části mu patřila šestá pozice se ziskem 84 bodů a zaujal i tím, že v základní části ve všech čtyřech vzájemných utkáních porazil České Budějovice. Právě Motor se stal přerovským soupeřem ve čtvrtfinále play-off a nastala obrovská bitva. Slovní přestřelky, kvantum vyloučení, boj o každý milimetr ledu. Jihočeši sice Přerov v prvním utkáni porazili, ovšem na Moravu se stěhovala série za stavu 1:1. Zubři ale jeden vítězný zápas z ledu Motoru nepotvrdili a doma prohráli oba dva mače. Páté utkání se přelévalo ze strany na stranu. Přerov se ujal vedení, domácí otočili stav, ale Zubři ještě před první přestávkou šli znovu do vedení. Jihočeši ve druhé části znovu srovnali, ale do kabin šel Přerov s těsným náskokem 4:3. Fanoušci Motoru bouřili, když jejich oblíbenci v závěrečném dějství nejenže srovnali, ale osm minut před koncem i vedli. Zápas však poslal do prodloužení a posléze i do nájezdů zkompletovaným hattrickem Filip Stoklasa, současný útočník Dukly. České Budějovice nakonec nájezdy ovládly a radovaly se z postupu do semifinále. Během pěti utkání série bylo uděleno 115 klasických dvouminutových trestů, čtyři desítky a jeden trest na pět minut a do konce utkání!

Současnému kádru Zubrů dominuje první útočná formace ve složení Procházka, Pšurný, Dostálek. Tato trojice posbírala ve dvanácti utkáních rovných 44 kanadských bodů. Za vedoucím mužem kanadského bodování celé soutěže, patnáctibodovým Tomášem Čachotským (6+9), jsou kvůli menšímu počtu vstřelených gólů seřazeni právě Milan Procházka (4+11) s Romanem Pšurným (3+12). Oba navíc drží první dvě místa s nejvíce přesnými nahrávkami. Třetí do party Vlastimil Dostálek je s 11 góly ve 12 utkáních nejlepším střelcem celé soutěže! Mezi přerovskými beky je nejlepší Lukáš Chmelíř (0+8), který se krátce mihl i v Jihlavě. V brankovišti zatím dostává více prostoru Luboš Horčička (8 zápasů, 93,28% úspěšnost zásahů, průměr 1,98 inkasovaných gólů) před Lukášem Klimešem, který nastoupil do pěti utkání (89,8%; 4,04 průměr).

STOKI V JIHLAVSKÉM. Pětadvacetiletý útočník Filip Stoklasa se po dvou a půl letech v Polsku vrátil zpět do českých hokejových soutěží. Před premiérovou prvoligovou sezonou jej loni angažoval Přerov. Odchovanec pardubického hokeje si v 56 utkáních za Zubry připsal 12 gólů (z toho hattrick v pátém čtvrtfinále proti Motoru) a devět asistencí. V probíhajícím ročníku WSM Ligy odehrál za Duklu 11 utkání s bilancí 1+4 a účastí na ledě +2. V posledním utkání proti Ústí byl blízko gólu, když upaloval sám na gólmana Slovanu Soukupa. Ten jej však vychytal, ale ve třetí třetině se důležitým vybojováním puku podílel asistencí na čtvrtém gólu Dukly. Foto: Tomáš Buksa

13. kolo WSM Ligy, sobota 8. října 2016:

SK Kadaň – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC Most (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – Rytíři Kladno (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
LKH Jestřábi Prostějov – HC Slavia Praha (18:00)

14. kolo WSM Ligy, středa 12. října 2016:

HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC AZ Havířov 2010 (18:00)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Slavia Praha (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC ZUBR Přerov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Most (18:00)
HC Frýdek-Místek – SK Kadaň (18:00)

Tabulka WSM Ligy po 12. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016