Historický milník přichází. Do Jihlavy míří poprvé v historii nováček WSM Ligy Frýdek-Místek

13.11.2016 / Tomáš Lysý

Loni byl Horácký zimní stadion svědkem historické události, když na něm poprvé v historii sehrál mistrovský zápas tehdejší nováček WSM Ligy z Přerova. Stejný okamžik přichází i nyní, kdy HC Dukla Jihlava přivítá letošního novice soutěže – HC Frýdek-Místek. Celek z historické zemské hranice Moravy a Slezska se zatím nachází na jedenácté pozici tabulky a v posledních zápasech se mu příliš nedaří. V utkání, které je na programu v pondělí 14. listopadu 2016 od 17:30, bude chtít Dukla nadále prodloužit domácí vítěznou sérii a odčinit smolně ztracené body v předešlém zápasu na ledě Kadaně. Tímto utkáním navíc Jihlavě začíná pětizápasový sled během devíti dnů, kdy čtyřikrát hraje doma a jednou venku.

Nebyl to pro Duklu zcela veselý zápas. Vinou zranění několika hráčů (Petr Šidlík, Aleš Jergl, Michal Důras, Filip Seman, Adam Zeman, již dříve David Kajínek a nově také šikovný junior David Čermák) cestovali Jihlavští na led Kadaně se sedmi obránci a třemi útočnými formacemi. Domácí se dostali ve čtvrté minutě do vedení a na začátku druhé části srovnal Anatolij Protasenja. Poté ale Dukla přišla o dalšího útočníka, Jevgenije Kondratěva, a sedmý bek Václav Půža musel do třetího útoku. Kadaň se v dalším průběhu utkání znovu dostala do vedení, které šest vteřin před odchodem do šaten smazal znovu jihlavskými fanoušky oblíbený „Tolja.“ Ačkoliv měla Dukla ve třetí třetině několik šancí rozhodnout, zápas opět skončil výhrou Kadaně 3:2 – stejně jako loni ve dvou domácích utkáních partnerského týmu Chomutova proti Jihlavě. Rozhodnutí přinesl v závěru Marek Osmík. Protože vedoucí Kladno v témže kole prohrálo v Ústí, nedokázala se na něj Dukla dotáhnout, na druhou stranu stále zůstává na třetím místě tabulky se ztrátou čtyř bodů na nově vedoucí Motor.

Ticketportal, Live přenos

Na domácí zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - bližší info s přímou možností koupě vstupenek zde.
Všechny zápasy Dukly můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

Frýdek-Místek nebyl v posledním kole daleko k tomu, aby ztratil všechny tři body na domácím stadionu. Hala Polárka zažila v utkání místních hokejistů proti Slavii zápas plný zvratů, zejména ve třetí třetině. Slavia se dostala do vedení v sedmnácté minutě a když Frýdeckomístečtí ve druhé třetině srovnali, asi nikdo nečekal, že by ve třetím dějství padly čtyři branky, navíc během deseti minut. David Klimša rozjásal ve čtyřiačtyřicáté minutě domácí fanoušky, jenže ve stejné minutě hosté vyrovnali a krátce po polovině třetiny poslal Pražany do vedení Jiří Rys. Ztrátu tří bodů ale Frýdek-Místek nedopustil a Petr Kanko (který byl mj. v neděli 13.11.2016 vyměněn za Antonína Pechance na měsíc do Havířova) srovnal. Pětiminutové prodloužení již patřilo sešívaným, kteří brali dva body. Partnerský tým Třince je tak po jednom získaném bodě na jedenáctém místě tabulky se šestadvaceti body.

Získaný bod týmu, který má ve znaku rysa, byl teprve třetím utkáním v posledních devíti kolech, kdy bodoval. Předtím Frýdek-Místek na domácím ledě porazil ve slezském derby Havířov 2:1 v prodloužení a ještě o jeden domácí zápas zpět se domů vraceli s prázdnou hokejisté Motoru, kteří v Polárce prohráli 3:5. Jinak samé porážky, dalo by se zjednodušeně říct. Na domácím stadionu to svěřencům kouče Jiřího Juříka příliš nejde. V „domácí“ tabulce jsou až na jedenácté pozici, když mají 16 bodů v 12 zápasech za šest výher (jednu za dva body) a šest porážek (jednu za bod). Venku je to z pohledu Frýdku-Místku o něco lepší, v tabulce mu patří desátá pozice. Na stadionech soupeřů získal v jedenácti zápasech deset bodů za tři výhry a osm porážek (jednu za bod). Naposledy ale frýdeckomístečtí hokejisté slavili venku už zkraje října, kdy z Třebíče jeli s výhrou 5:0.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

V právě probíhajícím ročníku naskočilo do zápasu v dresu Frýdku-Místku celkem jedenáct obránců, sedmnáct útočníků a čtyři gólmani. Sestava týmu je poměrně proměnlivá, protože ani jeden hráč ze současného kádru nemá odehráno všech třiadvacet zápasů. Slezané se mohou spolehnout na zkušené hokejisty, jako třeba obránce Bohumila Janka, který oblékal i národní dres, nebo dalšího zadáka Jana Káňu. Útoku vládne nejproduktivnější hráč a také reprezentant Polska Aron Chmielewski. Dalším hráčem s letitými zkušenostmi z první ligy je útočník Radek Meidl. Ve frýdeckomísteckém kádru jsou zajímavostí i tři bratrské dvojice. V útoku hraje starší bratr již zmiňovaného obránce Jana Káni, devětadvacetiletý Tomáš Káňa. Partnerský Třinec dodal do týmu šikovnou mladou dvojici útočníků Ondřeje a Michala Kovarčíka, stejně tak jako slovenské bratry Romanovy – obránce Michala a útočníka Miloše.


Předchozí vzájemný zápas:

9. kolo WSM Ligy: HC Most – HC Dukla Jihlava 3:4 pr.
V rámci třetího vloženého pondělního kola cestovali svěřenci Petra Vlka do Frýdku-Místku, aby s tímto soupeřem odehráli historicky první mistrovský zápas. Duklu poslal již ve třetí minutě do vedení kapitán Tomáš Čachotský. Pojistku přidal v poslední vteřině první třetiny Adam Zeman. V polovině zápasu vedla Jihlava už 3:0, když svůj pátý gól v pátém utkání vstřelil Anatolij Protasenja. Skóre na konečných 4:0 uzavřel Filip Seman. Svou první nulu v jihlavském dresu vychytal Miroslav Svoboda, jenž zlikvidoval 33 střel soupeře.

Branky a nahrávky: 3. Čachotský (Říha, Skořepa), 20. Zeman (Stoklasa, Šidlík), 30. Protasenja (Bilčík, Čachotský), 47. F. Seman (Diviš, Důras). Rozhodčí: Kubičík – Bryška, Novák. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1546. Střely na branku: 33:31. Průběh utkání: 0:4.

HC Frýdek-Místek: Daneček – Michal Roman, Matyáš, Jeník, Zahradníček, Doudera, Jank, Adámek – Luka, Kanko, Miloš Roman – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Christov – Chmielewski, Káňa, Sýkora – Meidl, Klimša, Franek

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Bilčík, Kaláb, Marcel, Říha, Grebenjuk, Šidlík, Půža – Protasenja, Skořepa, Čachotský – Diviš, Seman, Důras – Stoklasa, Zeman, Březina – Jícha, Kondratěv, Anděl


DESÁTÝ GÓL SKOŘÁPKY. V předchozím domácím utkání Dukly proti Mostu se Josef Skořepa zjevil v úniku sám před Markem Pincem (na snímku). V této situaci jej sice nepřekonal, ale v předposlední minutě zápasu už ano, když šikovně tečoval střelu Anatolije Protasenji od modré. Celkem tak zaznamenal již svůj desátý gól v probíhající sezoně. Podaří se mu gólovou bilanci rozšířit a pomoct tak Dukle k deváté domácí výhře v řadě? Foto: Tomáš Buksa


24. kolo WSM Ligy, pondělí 14. listopadu 2016:

SK Horácká Slavia Třebíč – SK Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Most (18:00)
HC Slavia Praha – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
Rytíři Kladno – HC ZUBR Přerov (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)

25. kolo WSM Ligy, středa 16. listopadu 2016:

HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – Rytíři Kladno (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Frýdek-Místek – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
SK Kadaň – HC Most (18:00)

26. kolo WSM Ligy, sobota 19. listopadu 2016:

HC Slavia Praha – LHK Jestřábi Prostějov (15:00)
Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice (16:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Kadaň (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC Most – HC Frýdek-Místek (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov (17:30)

Předehrávka 36. kola WSM Ligy, pondělí 21. listopadu 2016:

HC Dukla Jihlava – SK Kadaň (17:30)


Tabulka WSM Ligy po 23. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016