Parádní práce extraligové mládeže Dukly. Junioři, starší i mladší dorostenci patří k nejlepším týmům v republice

26.11.2016 / Tomáš Lysý

Extraligové mládežnické týmy Dukly Jihlava zažívají výbornou sezonu. Junioři se pod vedením trenéra Patrika Augusty drží v první pětce tabulky s minimálním odstupem na vedoucí celek. Starší dorost, který koučuje Štěpán Moravec, je aktuálně na prvním místě těžké skupiny Východ a má zajištěn po třech letech postup do A-nadstavby a play-off. Stejnou jistotu mají i mladší dorostenci s trenérem Petrem Svobodou, kteří základní část skupiny Střed již vyhráli. Výborně si vede také ligový B-tým mladšího dorostu, jenž pod koučem Karlem Nekvasilem atakuje historicky první postup do lepší nadstavbové části.
Již o víkendu přineseme článek o žákovských kategoriích Dukly, jenž si vedou neméně úspěšně a mnohdy drtí své soupeře rozdílem třídy.

Čtěte také: Všechny čtyři žákovské týmy Dukly vévodí svým tabulkám, soupeřům pravidelně dávají znát svojí dominanci

Dosavadní výborné výsledky jihlavských mládežníků pozorně sleduje také jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. „Jsem spokojený. Výsledky mládeže jsou velmi dobré. Dnes (ve středa 23. listopadu, kdy článek vznikal - pozn. aut.) byla trenérská schůzka, které jsem se zúčastnil. Trenérům jsem poděkoval za dosavadní průběžnou práci v této sezoně, protože spokojenost z naší strany prostě je a výsledky jsou taky. Takže paráda,“ oceňuje dobrou práci všech mládežnických kategorií jednatel klubu.

Junioři HC Dukla Jihlava – 5. místo, pozice mezi postupovou osmičkou

Dvaadvacet odehraných zápasů, páté místo. Taková je vizitka Dukly v DHL extralize juniorů. První polovinu základní části zvládli svěřenci trenéra Patrika Augusty (na obrázku) výborně. Oklepali se z úvodních tří porážek a v dalších devatenácti utkáních si připsali hned třináct vítězství. „Na začátku sezony jsme doplatili na to, že jsme měli rozsáhlou marodku, museli jsme první dva zápasy přeložit (hygienik tehdy doporučil týmu čtyřdenní volno, junioři celý týden netrénovali – pozn. aut.) a do extraligy jsme nastoupili až o týden později. Postupně jsme se dostali do tempa a ukázali jsme si, že když budeme hrát týmově, tak se výsledky můžou dostavit. Naše hra je založena na bojovnosti a týmovém výkonu, jinak ani hrát nemůžeme,“ hodnotí odehranou část sezony trenér Patrik Augusta.

Ačkoliv se junioři hřejí na horních patrech tabulky a z posledních osmi utkání nebodovali pouze jednou, bylo by špatně, kdyby byli kouči se vším spokojení. „Nedostatky se najdou všude. Snažíme se o nich s hráči mluvit a zkusit se je odstraňovat,“ usmívá se trenér jihlavské juniorky, jenž zároveň ví, že sezona je ještě dlouhá a situace v tabulce je extrémně vyrovnaná. „Nám se teď podařilo vyhrát nějaké zápasy. Do každého zápasu samozřejmě jdeme s tím, že chceme vyhrát. Kdyby to tak nebylo, nemuseli bychom ani hrát. Tabulka je ale hodně vyrovnaná. Mezi námi a jedenáctým Chomutovem je rozdíl jen šesti bodů,“ upozorňuje Patrik Augusta, že dvě tři výhry za sebou mohou znamenat další posun tabulkou, naopak dvě tři porážky v řadě propad níže. Cíl je ale jasný,, dokormidlovat jihlavskou juniorskou loď do extraligového play-off. „Do osmičky se samozřejmě chceme podívat a zahrát si vyřazovací část, ale to chce i dalších několik týmů,“ uzavírá Patrik Augusta, jenž je spolu s Václavem Varaďou trenérem u reprezentace do osmnácti let.

Nejproduktivnější hráč týmu: Aleš Heinrich, 23 bodů (7+16) – 11. v celé extralize
Nejlepší střelec týmu: David Čermák,Nejproduktivnější obránce: Ladislav Pospíchal, 14 bodů (7+7) – druhý nejproduktivnější obránce soutěže
Gólman Jan Brož je mezi gólmany třetí nejlepší v počtu vítězných zápasů.

Tabulka DHL extraligy juniorů:


Starší dorost HC Dukla Jihlava – 1. místo ve skupině Východ, jisté play-off

Již přípravné období naznačilo, že by starší dorostenci mohli pomýšlet vysoko. Během dvanácti zápasů prohráli pouze dvakrát, a to ještě během jednoho dne na turnaji v Karlových Varech. Vstup do sezony vyšel svěřencům trenéra Štěpána Moravce (na obrázku) výborně, vyhráli úvodních pět zápasů. Jihlavskou mašinu na okamžik zastavily tři porážky v řadě, po nich se ale Dukla rozjela ještě více. Šestnáct zápasů, čtrnáct výher, dosavadní první místo tabulky a tři kola před koncem základní části těžké skupiny Východ jistý postup do play-off. „Popravdě, tohle jsme před sezonou moc neočekávali. Měli jsme z toho trošku obavy, protože mančaft už pod námi jednou ročníkově v tomhle složení fungoval (Štěpán Moravec vedl v sezoně 2014/2015 kategorii mladšího dorostu – tehdejší hráči roku narození 1999 a 2000 – pozn. aut.). Teď k nim přibylo i pár nových hráčů. Myslím si, že mužstvo za tři roky vyspělo. Jsme rádi, že hráči ročníku 1999 nic nepodcenili a začali mužstvo táhnout. Začátek nebyl ideální, ale dostali jsme se do toho,“ podotýká pětatřicetiletý trenér a pochvaluje si náladu v týmu. „Hráči si docela sedli v kabině. Funguje tam poměrně dobrá parta. Kluci se hokejem baví, chtějí hrát a to je důležité,“ doplňuje Štěpán Moravec.

Nabízí se tak paralela se starším dorostem ročníku 2012/2013. Parta kolem Jana Mandáta, Lukáše Jíchy, Lukáše Anděla a dalších tehdy získala bronzové medaile a jedním z hlavních důvodů byl výborný kolektiv. To je ale nyní ještě daleko, do konce základní části zbývají čtyři kola a poté čeká starší dorostence A-nadstavba s jistotou play-off. Štěpán Moravec se snaží nepouštět své svěřence do nějaké euforie a má o zbylých čtyřech kolech před další částí soutěže jasno. „Hráče jsme upozorňovali na to, že i když jsou nyní první, tak to neznamená, že přestanou hrát a hodí všechno za hlavu. Dali jsme jim po postupu do play-off i další cíl, aby po základní části byli na prvním místě skupiny Východ. Uvidíme, jak se k tomu postaví. Doufáme, že nám vydrží zdraví a budeme hrát takhle i dále,“ říká kouč staršího dorostu. Jeho svěřenci jsou se současnými 52 body napříč všem třem skupinám na výborném čtvrtém místě ze všech extraligových týmů a po třech letech si znovu zahrají A-nadstavbu.

Nejproduktivnější hráč týmu: Dominik Adam, 26 bodů (13+13)
Nejlepší střelec týmu: Lukáš Jindra, 15 gólů
Nejproduktivnější obránce: Matěj Vála, 16 bodů (5+11) – 6. nejlepší v celé extralize
Gólman Daniel Šťastný je mezi gólmany pátý nejlepší v počtu vyhraných utkání, vedoucí Kristián Kolář má se 14 výhrami pouze o jedno vítězství více

Tabulka NOEN extraligy staršího dorostu skupiny Východ:


Mladší dorost HC Dukla Jihlava – postup z 1. místa do nadstavbové části

Lepší nadstavbovou část okusí po třech letech také mladší dorostenci Dukly. Naposled se dokázali mezi první čtyřkou tabulky skupiny Střed umístit v sezoně 2013/2014 a tehdy došli až na Mistrovství České republiky. To je nyní také pořádně daleko, třetí listopadový týden teprve skončila základní část. Už dvě kola před jejím koncem však měli mladší dorostenci jistý postup do A-nadstavby a play-off, v předposledním utkání si navíc zajistili vítězství ve skupině Střed. „Šli jsme zápas od zápasu a kluci příležitost chytili za pačesy. Podávali celou dobu stabilní výkony a odrazilo se to i na výsledcích,“ chválí trenér mladšího dorostu a kouč reprezentace do 20 let Petr Svoboda (na snímku). „Máme v týmu hodně šikovných individualit a na nich týmový výkon stojí. Dále je naše hra vyloženě postavená na výkonu gólmana. Ondra Chaloupek podával ve všech zápasech stabilní výkonnost. Dobře nám zachytá gólman, beci to ubrání a útočníci vepředu dají nějaké góly,“ usmívá se trenér, jenž je spokojen i se zapracováním hráčů z osmé třídy do extraligy.

Nyní čeká mladší dorost nadstavbová část, do které jde s jednačtyřiceti body ze čtvrtého místa. Ovšem druhé Vítkovice mají bodů stejně, pouze lepší rozdíl skóre. Na první Třinec ztrácí Dukla čtyři body. Vedle těchto týmů se bude ve dvacetikolové nadstavbě potkávat dále se Zlínem, Havířovem a „starým známým“ ze základní části, nedalekým Žďárem nad Sázavou. „Myslím si, že to budou strašně těžká utkání. Asi to bude o gól a nebudeme v utkání tak dominovat, jako proti týmům ze spodku tabulky skupiny Střed. Ale kluky to hodně posune a je dobře, že takové zápasy hrají,“ těší se na dalších dvacet zápasů Petr Svoboda.

Nejproduktivnější hráč týmu: Adam Najman, 41 bodů (20+21) – osmý v celé extralize
Nejlepší střelec týmu: Adam Najman, 20 gólů – šestý v celé extralize
Nejproduktivnější obránce: Valentýn Smolko, 8 bodů (2+6)
Gólman Ondřej Chaloupek je v celé extralize nejlepší dle počtu vítězství, kterých vychytal celkově třináct

Tabulka ELIOD extraligy mladšího dorostu po základní části:

Tabulka ELIOD extraligy před startem nadstavbové části skupiny B:

Souhrnný článek k odehrané základní části ELIOD extraligy mladšího dorostu čtěte ZDE


Mladší dorost B HC Dukla Jihlava – 3. místo v tabulce, pozice mezi postupovou čtyřkou

B-tým mladšího dorostu je na dobré cestě, aby vůbec poprvé nakoukl mezi postupovou čtyřku do nadstavbové části. V předešlých čtyřech sezonách vždy "béčko" mezi postupující nedosáhlo a hrálo ve skupině o udržení. Svěřenci trenéra Karla Nekvasila mají zatím vyrovnanou bilanci sedmi výher a sedmi porážek, což doposud dává třetí místo. „Se ziskem bodů a umístěním v tabulce jsme spokojení. Náš předsezonní cíl je stále stejný – dostat se do první čtyřky tabulky. I když teď se na nás dotáhl Tábor a Písek, kteří mají pouze o bod méně než my. Tyhle týmy budeme muset porážet. Jinak jsme do této části sezony relativně spokojeni. Až na některé věcí, které jsou asi u všech týmů,“ ohlíží se za prvními čtrnácti zápasy základní části kouč B-týmu mladšího dorostu a vzápětí konkretizuje. „Docela často nás trápí přístup některých kluků jak k tréninkům, tak k zápasům. Samozřejmě špatný přístup k tréninku se odráží v naší hře při zápasech. S tím trošku bojujeme. Na druhou stranu někteří kluci velice dobře pracují v trénincích a odvádějí výborné výkony i v zápasech. S někým spokojení jsme, s někým nejsme. Vše je hlavně o přístupu k tréninku,“ povídá slova pokárání i chvály Karel Nekvasil.

Ze všech šesti sedmičlenných skupin postoupí vždy první čtyři týmy, které vytvoří tři osmičlenné skupiny. Pouze vítězové těchto skupin postoupí do Extraligy mladšího dorostu (B-týmy nemohou postoupit do extraligy - pozn. aut.). V „jihlavské“ tabulce jsou dva odskočené týmy – loňský sestoupivší extraligista Havlíčkův Brod a B-tým Motoru. Za nimi se právě Dukla, Písek a Tábor porvou o dvě zbylá místa ve vyšší nadstavbě. „Havlíčkův Brod je opravdu odskočený. V posledním utkání nám nadělil pořádný debakl, kdy jsme si ani neškrtli. Ostatní týmy jsou hratelné, měli bychom je porážet a zajistit si první čtyřku,“ říká k deseti závěrečným kolům základní části trenér B-týmu mladšího dorostu.

Nejproduktivnější hráč týmu: Marián Havel, 16 bodů (7+9)
Nejlepší střelec týmu: Patrik Augusta a Marián Havel, oba 7 gólů
Nejproduktivnější obránce: Dominik Sapík, 5 bodů (2+3)
V brance šestkrát nastoupili Filip Krejčí a Martin Holata, dvakrát hájil jihlavskou klec Marek Pavlas

Tabulka Ligy mladšího dorostu skupiny Střed jih: