Konečně jsme zvládli zápas dotáhnout do vítězného konce, raduje se dvougólový obránce Jiří Říha

24.11.2016 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Půst bez vítězství zastaven. Jihlavští hokejisté zvládli utkání proti Prostějovu a vyhráli jej 4:2. Ke třem bodům nasměrovala domácí první třetina, kterou Dukla vyhrála dvěma góly. První padl ve třinácté minutě, druhý – a velice důležitý „šatnář“ – přesně 9,4 vteřiny před koncem úvodního dějství. V obou případech byl obránce Jiří Říha tím, kdo rozvlnil síť za zády Pavla Kantora. „Útočníci by se nad sebou měli asi trošku zamyslet,“ říká se smíchem a v nadsázce produktivní obránce, na kterého ve druhé třetině navázal další zadák Petr Šidlík. Ačkoliv se Jestřábi v závěru dotáhli na jednu branku, Tomáš Čachotský do prázdné klece pojistil jihlavské vítězství.

Před zápasem byly karty rozdány jasně. Ať dopadne jakkoliv, jednomu či druhému týmu skončí černá série bez vítězství. Jihlava na něj čekala pět utkání, Prostějov ještě o zápas více. Nakonec se radovala Dukla a vyhrála i třetí vzájemné měření sil letošní sezony. V prvním kole doma porazila Jestřáby 4:3 v prodloužení, na ledě soupeře napíchli Ježci na bodliny dva body v znovu v prodloužení. Tentokrát přišlo vítězství jihlavských hokejistů v základní hrací době. „Bylo důležité, že jsme konečně zápas zvládli dotáhnout do vítězného konce. Musíme se do dalších zápasů poučit a vyvarovat se chyb, které jsme minulá utkání dělali, kdy jsme hráli takový zbrklý hokej a málo bruslili. Proti Prostějovu nám to tam napadalo a doufám, že z nás spadne taková ta tréma,“ raduje se a zároveň si přeje Jiří Říha, autor dvou branek úvodní třetiny.

Čtyřiadvacetiletý zadák se prosadil nejprve ve třinácté minutě, když těžil z dobré černé práce Michala Důrase, který obral napadáním soupeře o kotouč. „Bek hostí vyvážel puk. Já jsem zůstal stát na modré a počkal jsem, protože jsem viděl, že náš útočník ještě obránce soupeře křižuje. On na modré ztratil puk, já ho sebral a vybruslil si někam na kruh. Vystřelil jsem na bránu a gólmanovi to propadlo někde nad rukou. Asi teploměr,“ vybavuje si svůj šestý gól v sezoně. Tu další přidal, když do konce úvodní periody scházelo sotva deset vteřin. „Dobře jsme přečíslili útok. Důry (Michal Důras – pozn. aut.) mi nahrál do druhé vlny. Já jsem znovu napřáhl a vystřelil na branku. Pepa ještě projížděl před gólmanem, který asi neměl šanci vidět a spadlo to tam,“ říká o svém druhém gólu Jiří Říha, zažívající gólově i bodově povedenou sezonu. Byť je letošní ročník sotva v polovině, připsal si již sedm přesných tref a překonal svůj loňský rekord šesti gólů za sezonu mezi dospělými (nejvíce jich dal v juniorce Liberce 2012/2013 – osm). Však si také naoko rýpl do spoluhráčů z útoku. „Útočníci by se nad sebou asi měli trošku zamyslet,“ směje se druhý nejproduktivnější bek soutěže s bilancí 7+17. Na prvním místě je českobudějovický Žiga Pavlin a právě na led Motoru míří Dukla hned v dalším utkání.

Videoohlasy s Jiřím Říhou


Jak už bylo napsáno, přihrávkami se na obou gólech Jiřího Říhy podílel útočník Michal Důras, který den před utkáním proti Prostějovu měl pětatřicáté narozeniny. Za parádní dárek nepovažoval dvě nahrávky, ale samozřejmě výhru Dukly. Týmový úspěch je totiž nejdůležitější. „Hlavně, že jsme konečně vyhráli. Za to jsem dneska šťastný, i když se to nerodilo snadno,“ praví s viditelnou velkou úlevou zkušený forvard, jenž se letos ve fanouškovské anketě uchází o Sympaťáka WSM Ligy 2017. Hned vzápětí prozrazuje i taktiku, která byla jasná – vstřelit úvodní branku a konečně jít do vedení. „Říkali jsme si, že na soupeře zkusíme v první třetině trošku vlétnout, abychom první branku dali my. Nakonec se to povedlo, Pihyc (Jiří Říha – pozn. aut.) dal dva góly a druhý těsně před odchodem do kabin. Ten byl hodně důležitý. Trošku jsme se uklidnili, ale od půlky zápasu přišla zase taková ta naše obava o výsledek. V hlavách jsme to teď měli, nebylo to ono, a ve třetí třetině jsme se soustředili na ubránění výhry. Dostali jsme branku v podstatě z ničeho a o výsledek jsme se ještě obávali. Zaplaťpánbůh, že to dopadlo takhle,“ shrnuje celý vítězný zápas Michal Důras, který věří, že výhra pomůže týmu jak z fyzického i psychického hlediska.

Videoohlasy s Michalem Důrasem



Hodnocení trenérů: David Kočí (LHK Jestřábi Prostějov) a Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autor videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih z utkání HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov 4:2

Autor: promoTEAM HCD - HZStv1