Dvě nejlepší obrany WSM Ligy proti sobě. Dukla zajíždí na horký led vedoucích Českých Budějovic

25.11.2016 / Tomáš Lysý

Tři domácí zápasy v řadě jsou minulostí, HC Dukla Jihlava opět míří na stadion soupeře. Červenožlutí se vůbec poprvé v sezoně představí v Budvar aréně, kde letos hraje ČEZ Motor České Budějovice vskutku výborně. Ve dvanácti domácích utkáních Jihočeši ještě neprohráli a ze svého ledu povolili zisk jediného bodu pouze Třebíči. Žádná série ale netrvá věčně. Jihlava by určitě chtěla napodobit krajského rivala a odvézt si na Vysočinu také bodový zisk. Dukla je navíc povzbuzená posledním kolem, kdy porazila Prostějov a po pěti utkáních opět vyhrála. Hlavní tahák 28. kola soutěže začíná v sobotu 26. listopadu 2016 od 17 hodin.

Před posledním utkáním Dukly proti Prostějovu bylo jasné, že jeden z týmů ukončí čekání na vítězství. Průběh zápasu naznačil, že k tomu budou blíže jihlavští hokejisté. V první třetině se po dvou gólech Jiřího Říhy dostali do vedení a ve druhé části napodobil nejproduktivnějšího obránce týmu další zadák Petr Šidlík využitou přesilovkou. Jestřábi sice v závěru zápasu dvěma góly snížili, ale Tomáš Čachotský potvrdil trefou do prázdné klece zisk tří jihlavských bodů. „Hlavně, že jsme konečně vyhráli. Za to jsem dneska šťastný, i když se to nerodilo snadno,“ řekl po zápase s viditelnou úlevou čerstvý pětatřicátník Michal Důras. Zkušený útočník by se určitě nezlobil za další dodatečný narozeninový dárek v podobě bodů z jihu Čech. Dukla jich má zatím 47 a je na čtvrtém místě tabulky s nevelkou pětibodovou ztrátou na druhé Kladno.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Na vedoucí České Budějovice ztrácí jihlavští hokejisté poněkud více bodů, přesněji jedenáct. Dáno je to zejména výbornými výsledky Motoru v posledním období. Během předešlých osmnácti zápasů zapsali Jihočeši hned šestnáct vítězství a prohráli pouze na ledě Jihlavy a Frýdku-Místku. Aktuálně drží svěřenci trenéra Antonína Stavjani sérii osmi vítězných zápasů v řadě. Současnou formu českobudějovických hokejistů poznalo na vlastním ledě na vlastní kůži i Kladno a Slavia Praha. Motor na stadionu Rytířů vyhrál 4:1 a tři body dovezl v posledním kole také z Edenu. Pražané sice na začátku třetí třetiny vedli 2:1, ale hráči s velkým M ve znaku v závěrečné části vstřelili čtyři branky (z toho dvě do prázdné klece Slavie) a radovali se z vítězství 5:2.

Utkání dvou silných týmů WSM Ligy je tahákem samo o sobě, i tak má zápas mezi Motorem a Jihlavou řadu dalších lákadel. Jedním z nich je, že na led Českých Budějovic míří Dukla vůbec poprvé, jelikož první duel obou soupeřů v Budvar areně v rámci druhého kola byl přeložen až na 19. prosince 2016. Podle dostupných informací se dá vyčíst, že hokejový stánek Motoru bude nyní s největší pravděpodobností vyprodán. Pokud k tomu skutečně dojde, může se celkem 6421 diváků těšit na souboj dvou nejlepších obran celé soutěže. Post nejméně inkasujícího týmu momentálně drží Jihočeši, jenž dostali v šestadvaceti utkáních pouze 51 branek (průměr 1,96 na zápas). Jihlava obdržela jenom o branku více a tím, že má odehráno 27 duelů, má i o maličko menší průměr inkasovaných gólů (1,93/utkání).

Parta kolem nejproduktivnějšího muže WSM Ligy Tomáše Čachotského si bude muset dávat pozor zejména na českobudějovické přesilovky. Ty jsou statisticky nejlepší v celé soutěži, Motor má jako jediný tým úspěšnost využití početních výhod nad dvacet procent, konkrétně 22,90%. Menší prověrkou jihlavských oslabení byl právě předešlý zápas proti Prostějovu, jenž je v přesilovkách také hodně vysoko. Dukla je zvládla na jedničku, navíc si při nich hned třikrát vytvořila gólovou šanci. Řeč hráčských statistik je hodně podobná na obou stranách. Sedm plejerů Motoru a šest hokejistů Dukly již má nasbíráno více jak patnáct bodů v sezoně. Ve svých řadách mají oba týmy dva nejproduktivnější obránce celé soutěže. Slovinský zadák Žiga Pavlin ve službách Českých Budějovic doposud nasbíral v 26 utkáních výborných 23 bodů (5+18). Pouze o čtyři body méně má jihlavský bek Jiří Říha (7+12), jenž je se sedmi góly nejlepším střelcem právě mezi defenzívními hráči.


Předchozí vzájemný zápas:

15. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice 2:1
Úvodní dějství zápasu mezi Duklou a Motorem, hraném před výbornou diváckou atmosférou, přinesl dva góly. Oba na jihlavské straně a oba v páté minutě. Během čtyřiadvaceti vteřin se prosadil Tomáš Kaláb a Josef Skořepa. Hosté také měli šance, ovšem Miroslav Svoboda se v domácí kleci překonával. Recept na něj našel 68 vteřin po začátku druhé části Martin Heřman. Kdo by si v tu chvíli pomyslel, že šlo o poslední gól utkání, jihlavský gólman totiž za svá záda pustil pouze tento pokus ze 43 střel Motoru. Aktivnější Jihlava se ve zbytku prostřední dvacetiminutovky neprosadila, hosté se ve třetí třetině marně hnali za vyrovnáním. Tři body tak zůstaly na Horáckém zimním stadionu - 2:1.

Branky a nahrávky: 5. Kaláb (Seman, Stoklasa), 5. Skořepa (Šidlík) - 22. Heřman (Chovan, Pavlin). Rozhodčí: Wagner – Bosák, Kajínek. Vyloučení: 4:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 4023. Střely na branku: 24:43. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Bilčík, Říha, Dundáček, Šidlík, Szathmáry, Kaláb, Dobrovolný – Březina, Skořepa, Čachotský – Jergl, Zeman, Důras – Diviš, Seman, Stoklasa – Kondratěv, Jícha

ČEZ Motor České Budějovice: Gába – Suchánek, Pýcha, Vráblík, Pavlin, Žovinec, Fillman, Zíb – Doktor, Škoda, Čermák – Esposito, Heřman, Chovan – Rob, Nouza, Květoň – Babka, Šulek, Kuchejda


ZAPLNĚNÉ OCHOZY STADIONU. Zápasy mezi Duklou a Motorem jsou tradičním lákadlem fanoušků. Platí to zejména pro Horácký zimní stadion – první vzájemné měření sil těchto týmů v probíhající sezoně navštívilo 4023 diváků, doposud největší jihlavská návštěva tohoto ročníku WSM Ligy. Dukla tehdy potěšila své fanoušky, ke třem bodům jí stačily dva góly v rozmezí čtyřiadvaceti vteřin v páté minutě utkání. V Budvar aréně jsou tradičně nejvyšší návštěvy v celé lize a na hlavní tahák 28. kola by mělo být vyprodáno. Foto: Tomáš Buksa


28. kolo WSM Ligy, sobota 26. listopadu 2016:

HC Stadion Litoměřice – HC Frýdek-Místek (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – SK Kadaň (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Most (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – HC Slavia Praha (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – Rytíři Kladno (17:00)

29. kolo WSM Ligy, středa 30. listopadu 2016:

HC Dukla Jihlava – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Most – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
Rytíři Kladno – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Slavia Praha – HC AZ Havířov 2010 (18:00)
HC Frýdek-Místek – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC ZUBR Přerov – SK Trhači Kadaň (18:00)


Tabulka WSM Ligy po 27. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016