Dukla opět vstupuje do play-off z druhého místa. Jejím prvním soupeřem na cestě za snem bude Frýdek-Místek

25.02.2017 / Tomáš Lysý

Čtvrtfinále play-off WSM Ligy 2017 je zde! Dukla Jihlava, která se stejně jako loni umístila po základní části na druhém místě, musela na svého soupeře čekat z předkola. Až rozhodující páté utkání v Benátkách nad Jizerou rozhodlo o tom, že jihlavští hokejisté vyzvou ve čtvrtfinále Frýdek-Místek, nováčka soutěže a farmářský tým Třince. První utkání se odehraje v neděli 26. února 2017 od 17:30 na Horáckém zimním stadionu, o den později ve stejném čase vypukne druhé klání. „Až na Jirku Dobrovolného jsme všichni zdraví a všichni připravení na play-off,“ hlásí Tomáš Čachotský. Cesta za velkým snem v podobě zopakování loňského postupu do baráže může začít!

V jednapadesátém kole si Dukla dovezla cenné vítězství v prodloužení z ledu Ústí nad Labem, byť v polovině utkání prohrávala již 0:3 a osm minut před koncem 3:5. Dva získané body, spolu s porážkou Kladna na ledě Prostějova, rozhodly nejen o tom, že Jihlavští vyrovnali vlastní rekord v počtu bodů po základní části. Mnohem důležitější byla skutečnost, že stejně jako loni skončí červenožlutí v tabulce na druhém místě a svého soupeře se dozví z předkola play-off. Po dvaapadesátí odehraných kolech bylo jasné, že Jihlava vyzve Prostějov, Benátky nad Jizerou nebo Frýdek-Místek.

Bouře se blíží! Dukla Jihlava zahajuje předprodej vstupenek na čtvrtfinále play-off

Ticketportal, Live přenos

Na domácí zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - bližší info s přímou možností koupě vstupenek zde.
Všechny zápasy Dukly můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

První jmenovaný odpadl po čtvrtém utkání s Přerovem. Trenér Zubrů Kamil Přecechtěl totiž dokázal najít recept na tým Jestřábů, od kterého byl v průběhu sezony odvolán, a Prostějov se po porážce 1:3 na zápasy pakoval. Bylo tak jasné, že Dukla dostane lepšího z dvojice Benátky – Frýdek-Místek. Po třetím utkání byli blíže ke čtvrtfinále Slezané, jenž rozdrtili soupeře 7:1 a k postupu jim chyběla jedna výhra. Jenže rozhodující krok doma neudělali, podlehli ve čtvrtém utkání soupeři 0:2 a série se stěhovala zpět do Benátek. Rozhodující páté klání přineslo pořádnou divočinu. Farma Liberce vedla 1:0, ovšem Frýdek rychle otočil na 1:2. Zkraje druhé části Benátky vyrovnaly, jenže před polovinou utkání dvakrát inkasovaly. Ani to je nezlomilo a do třetí třetiny se šlo za stavu 4:4. Vyrovnaná bitva přinesla rozuzlení až v závěru třetího dějství. Farma Třince vstřelila dva rychlé góly a byť Benátečtí ještě snížili na 5:6, vyrovnat se jim nepodařilo. Slezané naopak pečetili postup do čtvrtfinále trefou do prázdné klece.


Spolupráce s Třincem vynesla Frýdku-Místku postup do WSM Ligy

Kdo by to před dvěma lety, nebo ještě o rok zpět, řekl. Řeč je o účasti Frýdku-Místku ve čtvrtfinále druhé nejvyšší české hokejové soutěže. Sezonu 2013/2014 zakončili Slezané na osmém místě základní části druhé ligy a ve čtvrtfinále play-off podlehli 2:3 na zápasy Prostějovu, který na konci soutěže slavil postup do první ligy. O rok později se Frýdeckomístečtí, jenž se v průběhu ročníku přesunuli do nově postavené haly Polárky, do vyřazovacích bojů ani nedostali. Zlom přišel od sezony 2015/2016. Klub totiž navázal úzkou spolupráci s extraligovým týmem HC Oceláři Třinec a jasným cílem bylo dostat se co nejrychleji do WSM Ligy.

Slezané naprosto opanovali základní část, když ve 44 zápasech ztratili jen třináct bodů a naopak jich nasbírali 119. Dlouho dopředu bylo jasné, že do play-off půjdou z první pozice, před Vsetínem měli konečný náskok 25 bodů. Čtvrtfinále a semifinále bylo pro Frýdek formalitou. Kopřivnici porazil 3:0 na zápasy při skóre 15:4, Porubu poslal ze hry stejným výsledkem série s ještě lepším skóre 16:4. Finále proti Vsetínu, mj. letošnímu favoritovi na postup do WSM Ligy, přineslo hodně dramatický průběh a frýdečtí hokejisté byli hodně v úzkých. Doma zvítězili 6:3. Hned poté využil výhodu domácího prostředí i Vsetín a šestinásobný extraligový mistr si ve třetím utkání dovezl z Polárky výhru 3:1. Dobře rozehranou sérii ale Vsetínští do baráže nedotáhli. V domácím prostředí před skvělou návštěvou 5400 diváků podlehli 2:6 a rozhodující pátý zápas vyhrál Frýdek 2:1. Kvalifikaci o WSM Ligu již Frýdek-Místek zvládl bezproblémově. V konkurenci Tábora a Jablonce vyhrál všechny čtyři utkání se skórem 21:10 a mohl tak slavit postup do druhé nejvyšší české hokejové soutěže.


Letošní vzájemné zápasy vyznívají výrazně lépe pro Duklu Jihlava

Historicky první vzájemné utkání obou soupeřů ve frýdeckomístecké hale Polárka jednoznačně ovládla Dukla, která zde vyhrála 4:0 a gólman Miroslav Svoboda proti svému bývalému klubu udržel čisté konto. To dlouho držel také v Jihlavě, ovšem Frýdek-Místek v závěru srovnal jihlavské vedení z poloviny zápasu a nakonec připravil Dukle letos jedinou porážku za jeden bod - 1:2 v prodloužení. Ve čtrnácti ostatních utkáních, které nerozhodlo šedesát minut hry, se červenožlutí vždy radovali z extra bodu navíc. Stejně tomu bylo při druhém utkání v Polárce. Jihlavští ve třetím dějství otočili nepříznivě se vyvíjející zápas a před koncem díky dvěma slepeným gólům vedli 3:2. Ačkoliv domácí srovnali, odvezli si hosté bod za výhru 4:3 v prodloužení. Poslední letošní měření sil v základní části přineslo třetí jihlavskou výhru. Dukla bez několika zraněných a nemocných hráčů otočila v posledních dvanácti minutách vedení soupeře ze začátku druhého dějství a po gólech Aleše Jergla s Josefem Skořepou zvítězila 2:1. Červenožlutí tak ve třech vzájemných utkáních nasbírali 9 bodů při skóre 11:6.

11. kolo: HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Historicky vůbec první vzájemné měření sil mezi Frýdkem-Místkem a Jihlavou dopadlo lépe pro červenožluté. Duklu poslal do vedení kapitán Tomáš Čachotský a pojistku přidal do konce třetiny Adam Zeman. V polovině zápasu vedla Jihlava už 3:0, když se prosadil Anatolij Protasenja. Skóre na konečných 4:0 uzavřel Filip Seman. Svou první nulu v jihlavském dresu vychytal Miroslav Svoboda, jenž ve Frýdku před dvěma lety působil.

Branky a nahrávky: 3. Čachotský (Říha, Skořepa), 20. Zeman (Stoklasa, Šidlík), 30. Protasenja (Bilčík, Čachotský), 47. Seman (Diviš, Důras). Rozhodčí: Kubičík – Bryška, Novák. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1546. Střely na branku: 33:31. Průběh utkání: 0:4.

Frýdek-Místek: Daneček – Michal Roman, Matyáš, Jeník, Zahradníček, Doudera, Jank, Adámek – Luka, Kanko, Miloš Roman – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Christov – Chmielewski, Káňa, Sýkora – Meidl, Klimša, Franek
Dukla Jihlava: Svoboda – Bilčík, Kaláb, Marcel, Říha, Grebenjuk, Šidlík, Půža – Protasenja, Skořepa, Čachotský – Diviš, Seman, Důras – Stoklasa, Zeman, Březina – Jícha, Kondratěv, Anděl

24. kolo: HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek 1:2 po prodloužení (0:0, 1:0, 0:1 – 0:1)
Úvodní třetina historicky prvního utkání WSM Ligy na ledě Horáckého zimního stadionu mezi Duklou a Frýdkem-Místkem gól nepřinesla, byť domácí tým měl několik možností. Na konci první třetiny šli hosté po dvou faulech na dvě minuty do tří, půlená dvojnásobná přesilovka se však Jihlavě nepodařila využít. Slezané po ubráněném oslabení ožili a měli šance, byli to ale červenožlutí, kdo skóroval jako první. V polovině zápasu se prosadil důrazem před brankou Anatolij Protasenja. Ve třetí třetině měli více ze hry hosté, kteří se snažili vyrovnat, a tři minuty před koncem se jim to v přesilovce podařilo. Zápas tak dospěl do prodloužení, které Dukla poprvé v sezoně prohrála - 1:2 po prodloužení.

Branky a nahrávky: 30. Protasenja (Kaláb, Zeman) – 57. M. Kovařčík (Matyáš, O. Kovařčík), 64. Cienciala (Klimša, Růžička). Rozhodčí: Pešina, Sýkora – Jílek, Šperl. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1129. Střely na branku: 30:35. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Dukla Jihlava: Svoboda – Bilčík, Říha, Szathmáry, Kajínek, Půža, Kaláb, Dobrovolný – Protasenja, Skořepa, Čachotský – Zeman, Seman, Jícha – Stoklasa, Diviš, Březina – Danišovský, Mejzlík, Dundáček
Frýdek-Místek: Daneček – Adámek, Kania, Matyáš, Michal Roman, Zahradníček, Jeník, Stránský – Cienciala, Pechanec, Rufer – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Jašek – Franek, Klimša, Meidl – Christov, Růžička, Lacka

37. kolo: HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava 3:4 po prodloužení (0:0, 1:0, 2:3 – 0:1)
Na úvodní branku dohrávky 37. kola mezi Frýdkem-Místkem a Jihlavou se čekalo až do pětatřicáté minuty, kdy domácí poslal do vedení jejich nejproduktivnější hráč Aron Chmielewski. Dukla prolomila neprůstřelnost Lukáše Danečka ve 47. minutě, potřetí v sezoně skóroval Tomáš Kaláb. Ovšem to byla jen předzvěst divokého průběhu závěrečného dějství. Za čtyři minuty Slezané opět vedli po gólu ex-jihlavského zadáka Mihy Štebiha. Jihlavě ale stačilo jen 32 vteřin k otočení skóre, zásluhou Tomáše Čachotského a Michala Důrase rázem hosté v čase 56:15 vyhrávali. Frýdek však stihl v předposlední minutě poslat zápas do prodloužení. Dukla v něm opět potvrdila, že jí letos nastavené časy, resp. nájezdy, jdou, a Tomáš Čachotský druhým gólem zápasu rozhodl o dvou jihlavských bodech - 3:4 po prodloužení.

Branky a nahrávky: 35. Chmielewski (Jašek, Adámek), 51. Štebih (Chmielewski, Rufer), 59. Pechanec (Chmielewski, Jašek) - 47. Kaláb (Dundáček, Diviš), 56. Čachotský (Zeman, Skořepa), 57. Důras, 62. Čachotský (Skořepa). Rozhodčí: Dědek – Reich, Měkýš. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1388. Střely na branku: 38:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4.

Frýdek-Místek: Daneček – Kania, Adámek, Štebih, Michal Roman, Jáchym, Jank – Chmielewski, Pechanec, Jašek – M. Kovařčík, Cienciala, O. Kovařčík – Půhoný, Rufer, Franek – Samiec, Jaroš, Klimša
Dukla Jihlava: Svoboda – Říha, Kajínek, Bilčík, Půža, Dundáček, Kaláb, Dobrovolný – Důras, Skořepa, Jergl – Březina, Seman, Anděl – Čachotský, Zeman, Diviš – Jícha, Stoklasa, Szathmáry

50. kolo: HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
První třetina zápasu mezi Duklou a Frýdkem-Místkem branku nepřinesla, ačkoliv šance na změnu stavu byly. Tu největší měli hosté, jejichž radost zastavilo břevno. V první minutě druhého dějství již šli Slezané do vedení zásluhou Antonína Pechance. Ačkoliv domácí zkraje třetí části nevyužili minutovou přesilovku pět na tři, ve 48. minutě již bylo srovnáno. Aleš Jergl zakončil povedenou kombinaci Semana s Jiránkem. To ale nebylo všechno. Jihlavští hokejisté opět ukázali sílu ve třetích třetinách a v čase 55:20 vstřelil Josef Skořepa vítězný gól - 2:1. V utkáních mezi Jihlavou a Frýdkem-Místkem se tak letos poprvé radoval domácí tým, navíc Dukla díky vítězství vyrovnala svůj rekord ze základní části sezony 2013/2014, kdy nasbírala 102 bodů.

Branky a nahrávky: 48. Jergl (Seman, Jiránek), 56. Skořepa (Diviš) - 21. Pechanec (Růžička, Klimša). Rozhodčí: Kopeček – Polák, Zídek. Vyloučení: 1:5. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1382. Střely na branku: 24:24. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Dukla Jihlava: Škarek – Váňa, Říha, Dundáček, Půža, Danišovský, Bilčík, Vála – Jergl, Seman, Jiránek – Diviš, Skořepa, Anděl – Zeman, Hubáček, Čachotský – Protasenja, Čermák
Frýdek-Místek: Šimboch - Adámek, Kania, Jank, Štebih, Roman, Piegl – Růžička, Pechanec, Klimša – O. Kovařčík, Cienciala, M. Kovařčík – Christov, Jaroš, Lacka – Franek, Samiec, Flok