Pořád jsme věřili, že prostě vyhrajeme, hlásí Richard Peschout po první čtvrtfinálové výhře nad Brnem

10.03.2017 / Tomáš Lysý

Více jak tři stovky fanoušků se ve čtvrtek večer na Horáckém zimním stadionu rozhodně nenudily. Utkání třetího čtvrtfinále DHL extraligy juniorů mezi Jihlavou a Kometou totiž přineslo dobrou reklamu na juniorský hokej. Hodně gólů, z toho tři během dvou a půl minuty, trestné střílení a hlavně parádní jihlavský obrat. Dukla ještě v polovině třetí třetiny prohrávala o dva góly a v poslední minutě 3:4, ale dokázala srovnat a třetí nájezdové drama v řadě odmítl Richard Peschout. Kapitán jihlavské juniorky rozhodl v čase 69:00 v prodloužení. „Za nepříznivého stavu se nám podařilo zápas srovnat a obrátit v dobrý konec. Hráli jsme jako jeden tým a to je strašně důležité,“ pochvaluje si útočník Dukly a věří, že v pátek večer bude stav série srovnán na 2:2.

Několik paralel s předchozími dvěma zápasy v Brně by se ve třetím klání čtvrtfinálové série, tentokrát na jihlavském ledě, najít dalo. Kometa se i napotřetí ujala vedení. Jihlava i napotřetí stihla vyrovnat. Potřetí šel zápas do prodloužení. Poté už byl průběh, naštěstí pro Duklu, zcela jiný. Po dvou smolných porážkách na nájezdy tentokrát vyhrála minutu před tím, než by na penaltovou loterii došlo znovu „Byl to velice těžký zápas, ale s tím jsme počítali, protože v play-off není nic lehkého. Ze začátku jsme byli trošku ustrašení, ale potom jsme v určitých pasážích hráli lépe. Naštěstí se nám podařilo zápas za nepříznivého stavu srovnat a nakonec obrátit v dobrý konec,“ hodnotí devětašedesát minut utkání Richard Peschout a přidává devízu, která Duklu zdobí od začátku série. „Hráli jsme jako jeden tým a to je strašně důležité.“

Kometa se v první třetině dostala do vedení, ale Dukla stačila před přestávkou vyrovnat stav a na začátku druhého dějství jít do jednobrankového náskoku. Rázem byla první velká zápletka utkání na světě. Červenožlutí měli slibné příležitosti, aby jako první tým v celé sérii uskočili na rozdíl dvou branek. Jenže puk za záda Dostála nedostali a v rozmezí začátku čtyřiatřicáté a konce šestatřicáté minuty třikrát inkasovali. „Abych řekl pravdu, tak nám po třech gólech nebylo vůbec dobře. Vedli jsme totiž 2:1 a měli jsme velice dobré šance. Bohužel se nám je nepodařilo proměnit. Po těchto šancích to tam soupeři rychle napadalo, ale pořád jsme věřili, že utkání vyhrajeme,“ sděluje své pocity po triu inkasovaných branek útočník juniorů.

Víra hory přenáší, dalo by se říct. Osm minut před koncem totiž Jihlavští snížili zásluhou využité přesilovky Tomáše Mejzlíka. Duklu ještě více nabudilo to, že soupeř neproměnil trestné střílení. „Kontaktní gól nám hrozně moc pomohl. Kometa se začala bát a my měli výhodu. Určitě bylo dobře, že jsme snížili, protože byl ještě čas na další gól. I když tedy přišel za pět minut dvanáct,“ usmívá se Richard Peschout při vzpomínce na vyrovnávací gól Tomáše Mejzlíka přesně 25 vteřin před koncem základní hrací doby.

Deset minut nastavení prvního ani druhého zápasu na ledě Komety rozhodnutí nepřineslo a podobně to vypadalo i na Horáckém zimním stadionu. Nájezdovou loterii ale odmítl právě kapitán juniorky, když časomíra ukazovala přesně minutu do konce prodloužení. Na začátku celé akce byl Ladislav Pospíchal, který nahodil kotouč na branku Dostála. „Začínali jsme u nás v pásmu a rychle se dostali do pásma soupeře. Bojoval jsem v rohu o puk a obránce soupeře upadl, když mě chtěl dohrát. Získal jsem výhodu a viděl jsem na modré Pospu, který na mě čekal, až se dostanu před branku,“ popisuje okamžiky před rozhodující brankou. Od obráncovy hokejky kotouč skutečně putoval do předbrankového prostoru. „Pospa vystřelil a mě to trefilo někam do kalhot. Puk mi zůstal pod nohama a jejich hráč mi držel hokejku. Přikopl jsem si puk k sobě a potom ho v pádu posunul na branku. Naštěstí to tam zapadlo,“ pamatuje si detailně přesně na svojí trefu. Aby také ne! Vždyť tento moment rozhodl zápas a snížil stav série z jihlavského pohledu na 1:2. V pátek od 16:30 bude Dukla bojovat o vyrovnání čtvrtfinále a vybojování ještě jednoho zápasu proti Kometě na Horáckém zimním stadionu – čtvrtfinálová bitva se totiž hraje na čtyři vítězná klání.

ROZHODUJÍCÍ OKAMŽIK ZÁPASU. Richard Peschout je sice v hodně nehokejové pozici, když leží na zádech a hlavou směrem k brance, ale i takto se dá rozhodnout. O zlomek vteřiny později totiž dopraví puk za záda gólmana Dostála a spustí obrovskou jihlavskou radost. Foto: Ladislav Jonák