Přišlo hodně lidí. Je to super a je vidět, že už se o něco hraje, pochvaluje si gólman Miroslav Svoboda diváckou kulisu

14.03.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Výhra v prvním semifinálovém zápase Dukly nad Kladnem nesla dva ztyčné body. Prvním z nich byl útočník Radek Hubáček, který ve třiatřicáté minutě vstřelil jediný gól zápasu. Z toho vyplývá, že druhým byl gólman Miroslav Svoboda, jenž zneškodnil všech třicet střel Rytířů a vychytal čisté konto. „To už je pryč. Je pěkné, že jsme vyhráli 1:0, ale v úterý začíná nový den a už bych se k tomu nijak nevracel,“ sděluje dvaadvacetiletý gólman, že závěrečnou sirénou přepíná on i celý tým do soustředění se na druhé utkání, které začíná sotva dvaadvacet hodin po konci první semifinálové bitvy.

Bylo zajímavé sledovat, jak se na obou týmech projeví zápasová pauza. Jihlava se radovala z postupu do semifinále v pondělí 6. března a měla tak týdenní pauzu, Kladenští ukončili čtvrtfinálovou sérii ještě o tři dny dříve. Úvodní třetina patřila Kladnu, o čemž svědčí i poměr střel 8:2 ve prospěch Rytířů. Ve druhém dějství se karta obrátila a více navrch měla Jihlava, jenž také vstřelila branku a těžce vydobyté vítězství uhájila až do posledního hvizdu sudích. „Hráli jsme první zápas po dlouhé době, v tom to bylo těžké. Zvládli jsme dobře první třetinu, pak jsme dali gól a už si to hlídali,“ ohlíží se za utkáním gólman Miroslav Svoboda, který chválí své spoluhráče. „Blokovali jsme spoustu střel a to mi hodně pomohlo. Věřili jsme si, každý náš hráč si věřil na puku, což všem strašně pomohlo,“ doplňuje další postřehy.

ČT Sport: Sestřih a ohlasy prvního semifinále Dukla Jihlava – Rytíři Kladno

Blokování střel. To byl jeden z důvodů důležitého jihlavského vítězství. Ačkoliv Miroslav Svoboda i tak musel čelit třiceti zákrokům, postupně zneškodnil osm střel v první, devět ve druhé a nakonec třináct pokusů ve třetí třetině. „To už je pryč. Je pěkné, že jsme vyhráli 1:0, ale v úterý začíná nový den a už bych se k tomu nijak nevracel,“ odmítá salvy slávy Miroslav Svoboda. Moc dobře ví, že jedna vychytaná nula a ani jedno vítězství celou sérii nedělá. Mladý gólman, který minulý týden oslavil dvaadvacáté narozeniny, naopak vychvaluje diváckou kulisu „Přišlo hodně lidí. Je to super a je vidět, že už se o něco hraje,“ sděluje k fanouškům.

Videoohlasy s Miroslavem Svobodou


Návštěvu 4026 fanoušků chválí také útočník Radek Hubáček. „Fantastická atmosféra. Bylo vidět, že není Davis Cup, tak přijeli s trubkami,“ směje se dobře naladěný forvard. K úsměvu má důvod, jeho branka z třiatřicáté minuty totiž byla jedinou v celém utkání. „Hubasovi“ pomohla jeho hlavní přednost – zarputilost a bojovnost. „Slyšel jsem hlasatele, jak hlásí, že hrajeme v plném počtu. Napadl jsem jejich borce, který si asi myslel, že po něm nepůjdu. Vletěl jsem na něj, podařilo se mi nadzvednout jeho hokejku a narval jsem to na bránu,“ popisuje celou akci, při které odebral mezi kruhy kotouč Romanu Přikrylovi, jenž zpoza branky rozjížděl útočnou akci. „Slyšel jsem lidi, že řvou, tak jsem věděl, že je gól. Byl jsem tak zavařené, že jsem se ani nemohl radovat,“ znovu se rozesměje.

S kolegou z branky Miroslavem Svobodou souhlasí, že šlo o těžký zápas. Zejména kvůli týdenní zápasové pauze. „Po tolika dnech jsem se do zápasu trošku dostávali. Od druhé třetiny se náš výkon zlepšil. Dali jsme první gól, určili ráz zápasu, a když se brání, tak to stojí méně sil. Ve třetí třetině tam Kladýnko něco mělo, ale pohlídali jsme si to,“ těší Radka Hubáčka. O tom, zda jihlavští fanoušci budou odcházet domů spokojení i po druhém utkání, bude jasno v úterý 14. března večer.

Videoohlasy s Radkem Hubáčkem


Zcela jasný postřeh přidává František Zeman, asistent jihlavského trenéra Petra Vlka. „Jestli padne jeden gól nebo sedm gólů nic nemění na situaci, že jsme vyhráli my.“ Hned následně zodpovídá s úsměvem na dotaz, jak celou akci viděl ze střídačky Dukly. „Bylo to za brankovou čárou a rozsvítilo se červené světlo, takže gól byl,“ usmívá se a vzápětí už přesně popíše, o co šlo. „Radek Hubáček výborně pracoval za bránou. Otravoval hráče soupeře a došlo to tak daleko, že mu kotouč sebral. Jestli to byl lob – nelob... Padlo to za brankovou čáru a to se počítá.“

Hodnocení trenérů: František Zeman (HC Dukla Jihlava)

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih 1. Semifinále: HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 1:0

Autor videa: YouTube HZStv1