Vedli jsme a oni to otevřeli, nic jiného jim nezbývalo, hodnotí druhý zápas úspěšná střelec Josef Skořepa

15.03.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Dílčí cíl pro první dva zápasy splněn. Jihlavští hokejisté se po dvou domácích kláních na Horáckém zimním stadionu, které dohromady navštívilo přes 8100 fanoušků, dostali do vedení v sérii 2:0 na zápasy; vyhráli totiž 1:0 a 4:1. Potěší to, tím spíše, že Rytíři zatím nedokáží najít recept na Miroslava Svobodu, jelikož jediný puk si po šťastném odrazu srazili Jihlavští sami do branky. Ovšem zároveň Dukla moc dobře ví, že zatím je pouze v půli cesty. „Čekají nás dva zápasy na Kladně a myslím si, že to bude ještě těžší než tady,“ domnívá se Josef Skořepa, který ve druhém utkání protrhl pětadvacetiminutové čekání na úvodní branku.

Úvodní třetina prvního zápasu semifinále branku nepřinesla, nicméně aktivnější byli o poznání Rytíři. Také ve druhém utkání se v první dvacetiminutovce čekalo na gól marně, ovšem více ze hry měla tentokrát Dukla. A stejně jako v první bitvě o baráž se Jihlavští ujali ve druhé třetině vedení. Autorem branky byl Josef Skořepa, který vlastně celou akci započal – ve středním pásmu vypíchl puk útočníku hostí Pekrovi, který se rozjížděl na zteč soupeřovy branky. „Šel jsem napadat a vypíchnul mu puk. Břízka skákal čerstvý ze střídačky a dával mi pěknou žabičku. Já to trefoval trošku ze vzduchu a díky bohu, že to tam zapadlo,“ hovoří o své první trefě v letošním play-off, na kterou mu nahrál David Březina. „Skořápka“ tak zatím sbíral důležité asistence, nyní se i on mohl radovat z přesného zářezu.

ČT Sport: Sestřih a ohlasy prvního semifinále Dukla Jihlava – Rytíři Kladno

Chleba se začal lámat na konci druhé a začátku třetí třetiny. Kladenští totiž nevyužili přesilovku pět na tři a vyrovnali až při početní výhodě jednoho muže v poli, naopak Dukla dvojnásobnou početní výhodu využila. Což domácím hrálo do karet, rázem se mohli opřít o zajištěnou defenzívu. „Vedli jsme 2:1 a oni už to otevřeli, nic jiného jim nezbývalo. Kluci to sehráli pěkně na 3:1, takhle pak ty góly padají,“ ví moc dobře zkušený forvard, který zapsal asistenci u čtvrté trefy. Jeho dlouhé vyhození vzduchem netrefil vyjetý gólman Hanuljak, takže Richard Diviš vzal touš, obkroužil klec a předložil puk volnému a do odkryté branky zakončujícímu Tomáši Jiránkovi.

Úvodní dva zápasy navštívilo přesně 8142 diváků a parádní kulisa se dá očekávat také na kladenském ČEZ stadionu. Tím spíše, že zápasy se hrají v pátek a v sobotu, což je výhoda i pro jihlavské fanoušky, kteří tak mohou podniknout do Kladna hotovou invazi. „Tady byla krásná atmosféra a to nás čeká i na Kladně,“ odhaduje Josef Skořepa a zdá se, že určitě nebude dalek od pravdy. Na prodejní síti Ticketportal je možné zakoupit vstupenky na další dva zápasy semifinálové série, které Dukla odehraje na ledě Kladna. Třetí zápas je na programu v pátek 17. března 2017 od 18 hodin - vstupenky zde, čtvrté utkání se hraje o den později ve stejný čas - vstupenky zde.

Videoohlasy s Josefem Skořepou


Kladenští zatím nedokáží najít pořádný recept na poctivou jihlavskou defenzívu v čele s výborným Miroslavem Svobodou v brance. Gólman Dukly zatím polapil 60 střel z jednašedesáti. Jediný gól, který zatím Rytíři vstřelili, byl tuze šťastný. Hrál se závěr druhé třetiny a Kladno dohrávalo přesilovku pět na tři, když vypálil tvrdě Patrik Machač. Cíl minul, ovšem puk udělal od zadního mantinelu oblouček zpět před branku, dopadl na záda Vlastimila Bilčíka a od nich se odrazil do sítě. To už se na led vracel první z vyloučených hráčů, takže Kladenští přesilovou hru pět na tři, trvající 99 sekund, nevyužili.

Jihlavští následně dostali o čtyři vteřiny kratší dvojitou přesilovku, kterou sice také nezužitkovali, ale vypracovali si při ní další faul hostí. Proto jim k dobru skočilo dalších čtyřiadvacet vteřin převahy dvou mužů v poli, avšak rozdělených druhou přestávkou. Z toho si však pranic nedělal obránce Jiří Říha. Uplynulo čtrnáct vteřin třetího dějství, když Aleš Jergl po levé straně zavezl puk, předložil jej jihlavskému kanonýrovi a ten ukázal, že zánovní střelecký i bodový rekord WSM Ligy, patřící právě jemu, je ve správných rukou. „Nebylo to ono, jak jsme ve druhé třetině sehráli přesilovku pět na tři. V kabině jsme si k tomu něco řekli, že se musíme trošku zklidnit. Měli jsme ještě nějakých dvacet vteřin do konce přesilovky. Rychle jsme zatáhli puk a Džergl mi to dal krásně na střed. Já se napřáhl a trefil jsem šibenici. Přesně tak, jak to má být,“ usmívá se spokojeně obránce – snajpr.

Také on si velice pochvaluje oba dva zvládnuté domácí zápasy, vždyť jihlavští hokejisté vedou v sérii 2:0. „Strašná spokojenost s vítězstvím. Kladno má velice zkušený tým, dobře brání a těžko se přes ně dostává. My se hlavně musíme tlačit do branky a využívat příležitosti, co máme,“ je si vědom Jiří Říha a myšlenky už nejen jemu, ale i celému týmu, směřují k dalším dvěma utkáním, přičemž na ledě Kladna se Dukla bude muset vypořádat i mj. s užším kluzištěm.

Videoohlasy s Jiřím Říhou


Jak zatím vidí trenéři Jihlavy i Kladna první dva zápasy na jihlavském ledě? Je samozřejmě patrné, že větší spokojenost panuje v táboře červenožlutých. „Když zhodnotím oba zápasy, tak nemůžeme být jinak než spokojení. Ale jen s touto částí, protože je toho před námi ještě hodně. Dneska to končí a začíná to zase v pátek,“ uvědomuje si zkušený kouč Petr Vlk, který i za svojí bohatou kariéru poznal, že vedení 2:0 na zápasy nemusí nic znamenat. Na druhou stranu je jasné, že jet na domácí let za nepříznivého stavu 0:2 v sérii není zrovna jednoduché. „Mrzí nás, jak k porážce došlo a musíme si vyvodit důsledky, aby se to neopakovalo. Za tohoto stavu v sérii je pro nás strašně důležitý třetí zápasy, kdy se potřebujeme dostat Jihlavě a Petrovi trošku pod kůži,“ prohlašuje na konci s úsměvem kladenský trenér Pavel Patera, na což Petr Vlk rychle a trefně zareaguje – „Tam jsme furt,“ dokáže tiskovou konferenci odlehčit i kouč Dukly.

Hodnocení trenérů: Pavel Patera (Rytíři Kladno) a Petr Vlk (HC Dukla Jihlava

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih 2. semifinále: HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 4:1

Autor videa: YouTube HZStv1