Dukla má zástupce nejen v českých reprezentacích, ale i v zahraničních národních týmech

18.12.2017 / Tomáš Lysý

Hned několikanásobné zastoupení má Dukla v uplynulých či následujících reprezentačních akcích. Trenér gólmanů A-týmu a reprezentace Petr Jaroš dohlížel na své brankářské svěřence při úspěšném Channel One Cupu. Norský obránce Nicolai Bryhnisveen reprezentoval svojí zem na listopadovém turnaji čtyř zemí v Rakousku. Branku reprezentace do 20 let budou na juniorském mistrovství hájit jihlavští gólmani Jakub Škarek a Josef Kořenář. Juniorské MS, ale v kategorii 2A, má za sebou útočník juniorů Dukly Joshua Waller, jenž reprezentoval Velkou Británii. Do širšího kádru U-19 patří Lukáš Mareš, Matěj Vála a David Váňa. Do sedmnáctky byli nominováni Ondřej Chaloupek, Adam Najman a Patrik Rašín. Pozvánku do výběru do 16 let pod vedením trenéra Karla Berana a Petra Svobody z mladšího dorostu Dukly dostal mladší dorostenec Tomáš Chlubna. Jeho spoluhráčka z téhož jihlavského týmu Nikola Dýcková je blízko k nominaci na šampionát hráček do 18 let.

A-tým ČR: Channel One Cup

Reprezentační Áčko má za sebou závěrečnou akci letošního roku a vlastně poslední přípravu před vrcholem sezony v podobě olympijských her. Turnaj O pohár prvního programu vyšel České republice výborně, vždyť hráči postupně porazili Finsko (3:2 pr.), Kanadu (2:1) a Švédsko (4:1). Na trenérském poli opět nechyběl kouč brankářů Dukly Jihlava a reprezentace Petr Jaroš, jenž se staral o trio svěřenců – Patrika Bartošáka, Pavla Francouze a Dominika Furcha. Od 9.2. se národní tým začne připravovat na olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu.

A-tým Norska: Turnaj 4 zemí

Minulý měsíc proběhl v rakouském Innsbrucku turnaj čtyř zemí, kterého se účastnilo domácí Rakousko a dále Norsko, Dánsko a Jižní Korea. I zde měla Dukla zastoupení zásluhou jihlavského obránce Nicolaie Bryhnisveena, který by se také určitě rád podíval na olympijské hry. Do prvního zápasu, ve kterém Noři porazili domácí tým 3:2 v prodloužení, ještě Nico nenaskočil. Týkal se ho druhý duel, kdy ale Norsko podlehlo Dánsku 0:2. Ve třetím utkání se pak jihlavský zadák mohl se svými spoluhráči radovat z vítězství 5:1 nad Jižní Koreou.

Reprezentace ČR do 20 let: Juniorské MS v Buffalu

Jihlavská gólmanská škola má po roce opět zastoupení v juniorské reprezentaci do 20 let pro mistrovství světa, tentokrát ale dvojnásobné. O úspěch v podobě cenného kovu se budou rvát gólmani Jakub Škarek a Josef Kořenář. První jmenovaný hájí spolu s Larsem Voldenem branku extraligové Dukly, druhý uvedený, jenž před sezonou podepsal smlouvu se San Jose Sharks a poté se vrátil do Dukly, podává stabilně dobré výkony na hostování v prvoligových Benátkách nad Jizerou. S Kubou dělala redakce Dukly před mistrovstvím světa článek: Prvním cílem je postup ze skupiny

Gólman A-týmu Dukly Jihlava Jakub Škarek (vlevo) a jeho spoluhráč z Dukly, hostující od nové sezony v Benátkách nad Jizerou, Josef Kořenář. Oběma gólmanům není dohromady více jak 38 let. Foto: Lukáš Vrábel/SB Corporation

Reprezentace Velké Británie do 20 let: Juniorské MS divize 2A v Buffalu

Turnaj juniorů není jen o mistrovství světa hráčů do 20 let. Po vzoru dospělého mistrovství se také v juniorských kategoriích hrají nižší divize. Těch je celkem šest. V divizi 2A, tedy třetí divizi a čtvrtém nejvyšším juniorském mistrovství, hrála letos i Velká Británie s útočníkem juniorského týmu Dukly Joshem Wallerem. Na turnaji ve Skotsku postupně Britové vyhráli nad Rumunskem 3:2, zdolali Estonsko 6:2, rozstříleli Holandsko 8:1 a měli tak dobré vyhlídky na postup do divize 1B. Jenže závěrečné dvě utkání Velká Británie nezvládla – po boji padla s Jižní Koreou 4:5 v prodloužení a na závěr prohrála s Japonskem 2:5. Skončila tak třetí a na postup bude muset útočit opět za rok. Joshua Waller zaznamenal na turnaji branku a asistenci.

Reprezentace do 19 let: World Junior A Hockey Challenge

Reprezentační devatenáctka má za sebou další reprezentační akci, kterou je Worlid Junior A Hockey Challenge v kanadském městě Truro. Druhé nejstarší kategorii se poměrně dařilo, porazila totiž domácí Truro 5:1, poradila si s výběrem Kanady 5:2, následovala výhra nad Amerikou 4:2 a poté závěrečná porážka s Kanadou 1:5. Čeští mladíci tak bojovali o konečné třetí místo, které také získali, když porazili Rusko 4:2. Ve výběru trenéra Václava Varadi sice nebyl žádný Duklák, nicméně tři jihlavští zástupci – obránci Lukáš Mareš, Matěj Vála a David Váňa – byli mezi náhradníky.

Zástupci Dukly Jihlava v širším kádru reprezentace do 19 let: Lukáš Mareš, Matěj Vála a David Váňa (zleva).

Reprezentace do 17 let: dvojutkání proti Mannheimu, kemp v Brně, trojzápas proti Finsku

Předposlední reprezentační akcí výběru do 17 let je třídenní kemp v Brně od 17. do 19. prosince. I zde má Dukla své zástupce, hlavní trenér Petr Haken totiž nominoval trio ze staršího dorostu (resp. juniorky), gólmana Ondřeje Chaloupka, obránce Patrika Rašína a útočníka Adama Najmana. Ještě před tímto soustředěním hrála sedmnáctka dvě utkání s juniory Jungadler Mannheim. Češi nejprve vyhráli 3:2 na nájezdy, o den později i s Ondřejem Chaloupkem v brance přehráli soupeře 6:1. V dalším programu U-17 proběhnou tři přátelská utkání proti Finsku (těsně před koncem roku) a dva turnaje – únorový turnaj pěti zemí ve Finsku a o dva měsíce později zápolení pěti zemí ve Švýcarsku.

Zástupci Dukly Jihlava v reprezentaci do 17 let – Ondřej Chaloupek, Adam Najman a Patrik Rašín (zleva).

Reprezentace do 16 let: Tři utkání se Švýcarskem

Závěr roku patří také kempu reprezentace do 16 let pod vedením hlavního kouče Karla Berana a jeho asistenta, trenéra jihlavského mladšího dorostu Petra Svobody. Na dvoudenní kemp v Brně a následný trojzápas proti Rusku (20.-22.12.2017) byl nominován útočník a tahoun mladšího dorostu Tomáš Chlubna. Šestnáctka se znovu sejde hned po novém roce na dvoudenním kempu v ČR, poté jí čeká ještě turnaj čtyř zemí na domácí půdě a v dubnu ve Švédsku.

V národním týmu do šestnácti let jsou tentokrát dva zástupci Dukly. Útočník mladšího dorostu Tomáš Chlubna a jeho trenér z Jihlavy i z reprezentace Petr Svoboda.

Reprezentace žen do 18 let: Kemp ve Valašském Meziříčí

Reprezentace žen do 18 let má poslední akci před hlavním vrcholem sezony – Mistrovstvím světa 2018, které se koná začátkem nového roku. České reprezentantky se naposled sejdou na třídenním kempu ve Valašském Meziříčí. Mezi nominované se vešla i hráčka mladšího dorostu Dukly Nikola Dýcková, která tak má velkou šanci podívat se na světový šampionát.