4:3
(0:1, 1:1, 3:1)

13.10.2011 / Ondřej Konvičný

13.10.2011 16:30, Extraliga staršího dorostu - 11. kolo

VHK ROBE Vsetín

Urban - Januška, Žabčík, Hryciow, Vašíček, Zuzaník, Ščotka, Zvonek, Surý, Neuwirth, Forch, M. Kohout, Stodůlka, Hrňa, Helešic, Kuchařík, Mikula, Šiafutdinov
4

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Čermák, Brussmann, Cívka, Tobola, Vítek, D. Kohout, Březka, Lupač, Mandát, Vantuch, Kuchyňa, Pazourek, Štěrba, Staněk, Mahút, Jícha, Beran, Střecha, Vykouk
3
Branky a nahrávky: 28. M. Kohout, 47. M. Kohout (Stodůlka, Kuchařík), 52. Ščotka (Žabčík , Stodůlka), 56. Kuchařík (M. Kohout) - 11. Lupač (Střecha, Mandát), 21. Střecha (Mandát, Lupač), 42. Jícha (Vykouk, Mandát). Rozhodčí: Hradil - Novák - Škrobák. Vyloučení: 2:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 170. Střely na branku: 29:28. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 4:3.

Průběh utkání

Hostující tým vstoupil do zápasu svižně, hned v první minutě se první jihlavská pětka usadila ve svém útočném pásmu a třikrát vystřelila na domácího Urbana, ten byl ale pozorný. O chvilku později se v další šanci ocitl Vantuch, sám před gólmanem ale kotouč minul. Neuplynula ani minuta a domácí od možné pohromy zachránilo jen špatné Mandátovo zpracování kotouče.

To, že domácí obrana nepracovala tak, jak by měla, doložily další pokusy neobsazeného Brussmanna a Lupače, který byl dokonce znovu sám před domácím gólmanem. Snad první vážnější šanci zaznamenali domácí až v 6. minutě, kdy z úhlu střílel Neuwirth, ale jeho střelu Svoboda viděl a pokryl. Hned na to se do šance řítil jihlavský Střecha, který ze strany najížděl na Urbana, ale domácí obrana stačila jeho pokus srazit do ochranné sítě. V čase 7:50 se do dobré pozice dostal vsetínský Šiafutdinov, ale sám mezi kruhy netrefil bránu. Do další šance domácích se dostali Kohout a Stodůlka, když ujížděli dva na jednoho, prvně jmenovaný ale zkazil finální přihrávku.

Pak se slova chopili hosté, když Střecha zůstal mezi kruhy zcela sám a jeho přízemní střelu tečoval u levé Urbanovy tyče Marek Lupač, a domácí brankář tak poprvé lovil puk ze sítě. Domácí se nepoučili a dvě minuty nato ujížděli hosté dva na jednoho, Vykouk to vzal na sebe a jeho střelu Urban pokryl. Do dalších šancí se postupně dostali Mandát a Střecha, jejich pokusy ale skončily vedle. Ve 14. minutě ujel hostům Forch, byl zahákován a sudí nařídil samostatný nájezd. Toho se ujal sám postižený, ale jeho střelu pod vyrážečku Svoboda pokryl. Do konce třetiny se už domácí do žádné vetší šance nedostali, ne že by defenzíva jihlavských fungovala tak precizně, spíše vsetínským chyběla přesná finální přihrávka.

Jestli domácí hráči plánovali, že ze začátku druhé třetiny na soupeře vletí a co nejrychleji smažou jednobrankový rozdíl ve skóre, museli své plány hodit za hlavu. Již v první minutě totiž Mandát našel mezi kruhy zcela volného Tomáše Střechu, a ten střelou pod břevno nedal Urbanovi šanci. Hosté se po této brance dostali na koně, vyhrávali osobní souboje, byli první u puku a domácí je mohli jen stínovat. Ve 25. minutě jihlavští vykombinovali vsetínskou obranu a Jícha jel sám na Urbana, kterému po Jíchově jedovce pomohla jeho pravá tyč. Kdyby tato akce skončila gólem, byl by zápas nejspíš definitivně rozhodnut, ale na kdyby se nehraje, o čemž se měli hosté přesvědčit později.

Na konci 28. minuty nabil od modré Zuzaník, jeho střelu ale Svoboda ztlumil mezi betony. Po vyhraném vhazování Stodůlka posouval na Kohouta, který chtěl přihrávkou přes brankoviště najít najíždějícího si spoluhráče, kotouč se ale odrazil od Čermáka zpět ke Kohoutovi a na toho zírala prázdná klec, protože hostující gólman už se přesouval za oním zamýšleným pasem, a Martin Kohout tak neměl problém vsítit první vsetínskou branku.

Domácí se po tomto gólu zvedli, začali více bruslit, ale ke srovnání to zatím nevedlo. To mohlo přijít paradoxně ve vlastním oslabení, když Zvonek obral hostujícího obránce o puk a řítil se sám na bránu, jeho akci však scházelo jediné - puk. Ten Zvonek zapomněl někde na půlící čáře a místo, aby se hnal sám na gólmana, mohl se hnát na střídačku zpytovat svědomí. Další průběh druhé třetiny nabídl především hokej ve středním pásmu a ani jeden s týmu se už nedostal do vážnější šance.

Vstup do třetiny se opět povedl lépe hostům, když na konci 42. minuty Vykouk svou přihrávkou před bránu našel Lukáše Jíchu, s jehož střelou pod horní tyč nemohl vsetínský brankář dělat vůbec nic. Marné snažení domácích po vyrovnávacím gólu málem vyřešil jihlavský gólman, když si puk málem zasunul do vlastní klece. Co se ale nepodařilo jemu, podařilo se o chvíli později Martinu Kohoutovi, kterému dal pěkně do jízdy kotouč Stodůlka, a ten nadvakrát překonal Svobodu. Vzápětí se dostal do šance znovu Kohout, jeho střelu z první ale dokázal jihlavský gólman zkrotit. Na začátku 51. minuty šel za podražení sedět hostující Vítek, a po minutě marného obléhání obraného pásma hostů to na sebe vzal Jan Ščotka, vypálil od modré a jeho střela zamířila přesně pod břevno.

V 55. minutě se Vsetínu naskytla další možnost hrát přesilovou hru, když Čermák sekl Zvonka, a aby to hosté neměli moc jednoduché, po 26 vteřinách přesilovky se pískalo znovu, posedět na trestnou lavici si šel Daniel Kohout za nedovolené bránění. Domácí lavička si vzala oddechový čas, aby se poradila jak s nabídnutou výhodou co nejlépe naložit. Tento tah se ukázal jako správný, neboť několik okamžiků poté Kohout přihrával Lukáši Kuchaříkovi, který střelou k tyči otočil dosavadní vývoj utkání a domácí se tak poprvé ujali vedení v zápase. V závěru zápasu ještě jednou nebezpečně střílel domácí Kohout, Svoboda byl ale připraven. Poté si vzali oddechový čas i hosté, zkusili do dokonce v šesti bez gólmana, ale přes veškerou snahu se jim už vyrovnat nepodařilo.

Ohlasy trenérů

Luboš Jenáček (trenér VHK Vsetín): "Po špatné první třetině, kdy jsme s Jihlavou nedokázali držet krok a byli u všeho pozdě, se nám podařilo ve druhé části zlepšit pohyb a přístup k hráčům. Problém byl, že pokaždé když jsme snížili, podařilo se hostům opět odskočit na rozdíl dvou branek. Po gólu na 3:1 jsem hru stáhl na 11 hráčů a to se v závěru vyplatilo. Samozřejmě nám taky pomohla nedisciplinovanost Jihlavy, a to, že jsme v posledních dvou dnech trénovali především právě přesilové hry."

Aleš Polcar (trenér HC Dukla Jihlava): "My jsme měli vést 4:0 po první třetině a mohlo být rozhodnuto. Místo toho jsme se ve třetí části nechali trestuhodně posílat do oslabení, bylo tam dokonce oslabení ve 3, což zápas rozhodlo. Tohle není poprvé, co se nám stalo, že jsme si sami ztratili dobře rozehraný zápas, sráží nás to dolů hlavně po psychické stránce. Tyhle zbytečné ztráty bodů nás na konci soutěže mohou přijít draho."