2:1
(0:0, 0:1, 2:0)

19.10.2012 / Tomáš Lysý

19.10.2012 18:00, Extraliga staršího dorostu - 13. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Mandát M., Čermák, Brussmann, Půža, Košař, Port - Anděl, Jícha, Mandát J. - Severa, Mahút, Beran - Dvořák, Bambula, Vykouk
2

Bílí Tygři Liberec

Hosnedl - Štáva, Havlín, Šír, Divila, Pyrochta, Kupčík - Kalfiřt, Havlas, Škoda - Hrníčko, Chlapík, Račický - Král, Gecko, Lakatoš - Heřmánek
1
Branky a nahrávky: 51. Severa, 55. Bambula (Anděl) - 38. Král (Pyrochta). Rozhodčí: Čech - Jindra, Skopal. Vyloučení: 7:8. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 98. Střely na branku: 25:42. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Průběh utkání

Souboj třetí Dukly s prvním Libercem sliboval atraktivní a vyrovnaný hokej. Začátek utkání však byl v režii hostů. Během první minuty si domácí gólman Dominik Svoboda připsal tři zákroky a ve stejné minutě hráli Bílí Tygři přesilovku. I když ji Jihlava přežila bez úhony, hosté byli stále mnohem aktivnější. První velkou šanci zápasu měl na hokejce liberecký Martin Šír, když se v páté minutě zjevil nekrytý v prostoru pravého kruhu. Proti obráncově střele ale Svoboda vytáhl krásný semafor. Jihlavští naopak vystřelili na branku Liberce poprvé až v páté minutě. Od té doby se začala hra postupně vyrovnávat. Stav zápasu se mohl měnit v minutě sedmé, jenže Andělova střela i díky přispění jednoho z libereckých hráčů orazítkovala pouze tyč. Dukla měla i poté několik dobrých příležitosti, jenže brankář Liberce Hosnedl byl pozorný. Udeřit naopak mohlo na druhé straně, kdy Havlas z bezprostřední blízkosti trefil pouze domácího brankáře. I proto se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Druhou třetinu začala Jihlava podstatně lépe. Bambula hned v úvodu předvedl hezkou kombinační akci, ale Hosnedl se opět vytáhl. Tlak Dukly mohl být vzápětí umocněn přesilovou hrou, jenže domácí hráči si žádnou příležitost nevypracovali. Úspěšně ubráněné oslabení zřejmě nalilo Bílým Tygrům krev do žil. Hosté zpřesnili hru a výsledkem bylo několik dobrých šancí a závarů před Svobodou, který všechny pokusy Liberce zneškodnil. Už se zdálo, že na Horáckém zimním stadionu nepadne gól ani ve druhé třetině. Dvě minuty před koncem však udeřili Liberečtí. Hezká kombinace Pyrochty ještě gólem neskončila, ale k puku se dostal Zdeněk Král a na jeho dorážku byl i domácí gólman krátký - 0:1.

Ve třetí třetině se ale na ledě začali dít věci. Hrál se sice velmi svižný a pohledný hokej, ale také bylo k vidění několik šarvátek a strkanic. Dukla se hnala za vyrovnáním, jenže hostující obrana dlouho odolávala. Deset minut před koncem hráli domácí krátkou přesilovku pět na tři. Tu sice nevyužili, jenže v pokračující výhodě jednoho muže v poli ujel liberecké obraně Jiří Severa. Filipu Pyrochtovi nezbylo nic jiného, než jej zahákovat a rozhodčí bez váhání nařídil trestné střílení, které domácí útočník bez problémů využil - 1:1.

Inkasovaný gól hosty viditelně zaskočil a Dukla se rázem snažila otočit vývoj zápasu. Po nepřehledné situaci zůstal na ledě ležet hostující Tomáš Havlín. Dlouho trvalo, než se za pomocí svých spoluhráčů zvedl z ledu a do konce zápasu již nenastoupil. Domácí nakonec stav přece jen zvrátili ve svůj prospěch. Po Mandátově faulu sice Liberec hrál přesilovou hru, ale v útočném pásmu ztratil puk a Dukla se dostala do protiútoku. Střelu Lukáše Anděla stačil Hosnedl vyrazit, jenže dojíždějící Jiří Bambula našel mezeru mezi betony hostujícího brankáře - 2:1.

Atmosféra na ledě začala houstnout a nebylo daleko k dalším potyčkám. Bílí Tygři se snažili vyrovnat, dvě minuty před koncem si před branku Dukly nabruslil Král, ale Svoboda mu dobrým zákrokem nedovolil podruhé skórovat. Hosté si vzali oddychový čas, po kterém se rozhodli zkusit štěstí ve hře bez gólmana. Pět vteřin před koncem se Liberec téměř radoval z vyrovnání, ale hlavní rozhodčí po poradě s čárovými rozhodčími gól neuznal. Při stejné situaci se do sebe pustili Jan Mandát se Zdeňkem Králem a své účinkování na ledě zakončili menší boxerskou vložkou.

V kvalitním utkání, kterému nechybělo téměř nic, udržela Dukla velmi dobrou bilanci z domácích utkání a připravila Libereckým Bílým Tygrům teprve třetí porážku v sezoně.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „V první řade bych chtěl říci, že přijel velice silný soupeř, posílený o hráče z juniorky. Přečkali jsme jejich úvodní desetiminutový tlak, na který jsme hráče upozorňovali. Jsem rád, že jsme to ustáli. Potom jsme začali vystrkovat růžky i my. Myslím si, že jsme měli dnes větší touhu po vítězství jak Liberec, a proto jsme vyhráli 2:1.“

Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec): „Myslím si, že utkání bylo celou dobu vyrovnané. Podařilo se nám jít do utkání ve druhé třetině gólem. Dlouho jsme odolávali. Čekali jsme, že soupeř vytvoří ve třetí třetině tlak, a samozřejmě ten tlak přišel. Možná jsme tady tlaku okolí podlehli, nezvládli jsme emoce. Gratuluji soupeři k vítězství.“