4:3
(0:0, 1:2, 3:1)

Skvěle rozjeté utkání v Brně dorostenci do vítězného konce nedotáhli

13.10.2012 / Tomáš Čekal

V rámci 9. kola Eliod extraligy mladšího dorostu vyrazila Jihlava na led brněnské Komety, která je prozatím suverénním celkem skupiny. Jihlava ale domácí zaskočila a dvakrát se dostala do dvoubrankového vedení. V závěru, ale Kometa zabrala a třemi góly otočila na 4:3 a je i nadále neporažená.
13.10.2012 12:00, Extraliga mladšího dorostu - 9. kolo

HC Kometa Brno

Slavíček – Furch, Mikyska, Jirůšek, Zukal, Šnajnar, Gotthard, Sedláček – Horký, Dvořák, Havlát, Heinrich, Hasoň, Kratochvíl, Čejka, Šmída, Dufek, Hroudný
4

HC Dukla Jihlava

Kořenář J. – Pospíchal, Havelka, Pražák, Dörrer, Váňa, Wasserbauer – Čermák, Najman, Kořenář M., Mejzlík, Hrala, Havránek, Peschout, Kousal, Oščádal
3
Branky a nahrávky: 34. Hasoň (Šnajnar, Dufek), 52. Dvořák, 54. Hasoň (Šnajnar, Dufek), 55. Dvořák (Horký) - 29. Havránek (TS), 31. Najman (Havránek), 42. Oščádal (Hrala, Wasserbauer). Rozhodčí: Hanzlík – Husák, Pospíšil. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 63. Střely na branku: 33:17. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 4:3.

Průběh utkání

V první části to přitom vypadalo, že by utkání 9. kola mohli ovládnout brankáři. Jak Slavíček, tak i Kořenář se činili. Do první velké šance se ve vlastním oslabení dostal Havlát, jenž však kličku nedotáhl a trefil jen boční síť. Naopak vyrážečku vyprášil hostující Hrala. Že měl dnes Havlát smůlu, ukázal v první části ještě jednou. Svůj bekhend z patnácté minuty poslal zblízka jen vedle levé tyče. I kvůli tomu zůstal stav po první třetině 0:0.

Po třech hostujících přesilových hrách přišla zkraje druhé dvacetiminutovky první i pro Kometu, jenže podobně jako Dukla se ani borci trenéra Konečného nedokázali prosadit. Nakonec to byl právě faul, který pomohl k otevření skóre zápasu. Ujíždějícího Havránka zahákoval Gotthard a z trestného střílení poslal po hezké kličce Tomáš Havránek Jihlavu do vedení. Vedení, které se po dvou minutách zdvojnásobilo! To zakončoval Ondřej Najman rychlý brejk. Z druhé vlny se trefil z levého kruhu pod rameno Slavíčka a postaral se o velice překvapivý vývoj utkání – 0:2.

V nezvyklé pozici se domácí celek necítil dobře a trošku se štěstím se mu podařilo v 34. minutě snížit. Šnajnarovo nahození od modré čáry tečoval těsně před Kořenářem Jan Hasoň a puk zapadl do horní části brány – 1:2. Stejný hráč, jenž se velkou měrou zasloužil o snížení (Rostislav Šnajnar), se na začátku poslední třetiny dopustil faulu, jenž Dukla potrestala. V čase 41:01 poslal Vladimír Oščádal pohodlnou dorážkou Duklu do opětovného dvoubrankového vedení.

V této chvíli, a také v dalším průběhu poslední třetiny, to vypadalo, že se hosté stanou prvním týmem, který Kometu oloupí o body. Jenže pravda byla jinde. V čase 51:30 se začaly dít velké věci. Asistent domácího kapitána Filip Dvořák se ve vlastním obranném pásmu ujal puku, z pravé strany zajel na levou, kolem tří soupeřů a rázem byl sám před branou Kořenáře! Skvělou akci zakončil ranou pod rameno jihlavského brankáře – 2:3.

A po dvou minutách už bylo srovnáno. Po dlouhém náporu Komety se k dorážce před branou dostal Jan Hasoň, jenž bekhendem vsítil druhou branku utkání – 3:3. To však nebylo vše. Aktivitu domácí využili i k vedoucí brance. 44 vteřin po vyrovnání se z velkého úhlu dokázal, také podruhé v utkání, prosadit Filip Dvořák a domácí obecenstvo bylo na nohou. Dlouhé vedení Jihlavy tedy vzalo během tří minut za své. Kometa si zbytek utkání jasně pohlídala, většinou se hrálo kolem brankáře Kořenáře. Brno tedy vyhrálo podeváté za sebou za tři body a jednoznačně kraluje tabulce skupiny střed.

Ohlasy trenérů

Jiří Jungwirth (HC Dukla Jihlava): „Přijeli jsme na mužstvo, které vévodí skupině. Bylo důležité udržet je ze začátku jakoby na uzdě aby nedali nějaké dva - tři rychlý góly, které by je posadily na koně. To se nám dařilo, první třetina byla bez branek. Tím pádem se splnilo to, co jsme chtěli a drželi jsme se ve hře. Pak se na konci povedlo nám odskočit o dva góly a soupeř trochu znervózněl, ale dal kontaktní branku. Zase jsme odskočili o dvě branky, ale bohužel se ukázalo, že Kometa má větší sílu toho mužstva než máme my. Na závěr nás přetlačili. A víceméně po našich chybách nám dali branku na 4:3. Né po nějakým obrovským tlaku, ale po našich chybách soupeř hrozil před naší bránou, což by se stávat nemělo. Když 10 minut před koncem vedeme o dva góly, tak by jsme to měli dotáhnout. Máme tu hodně mladých hráčů. V podstatě jenom tři hráči jsou hráči ročníku 97 nějaké 98. Ale i v tomto složení se mělo to dvoubrankové vedení udržet. I když nám chyběli 2 elitní hráči, tak i Kometě nějací hráči chyběli. V podstatě 50 minut jsme se hrou spokojení a dělali jsme to co jsme měli. Ten závěr bohužel, ale jedeme bez bodu. Doufali jsme, že budeme první tým co odsud poveze body, ale bohužel."

Jan Konečný (Kometa Brno): „Měli jsme špatný vstup do utkání. Snažili jsme se kluky na to motivovat aby ty vstupy byly dobrý, aby jsme zlepšili bruslení a aby jsme šli trochu více do zápasu. Odvíjelo se to už od tréninku. Myslím, že kluci už byli trochu unavení, takže jsme je motivovali a hecovali. Nicméně ten začátek jsme nezvládli. Poprvé v sezoně jsme prohrávali, takže jsme udělali nějaké změny v sestavě, což se ukázalo kladným a kluci to zvládli, otočili výsledek a vítězný konec. Myslím, že hlavně závěr vypadal tak, jak jsme si představovali. Ten začátek byl špatný."