2:3sn
(1:0, 0:2, 1:0 - 0:0 - 0:1)

O prohře mladších dorostenců Dukly se Spartou rozhodly opět samostatné nájezdy

13.01.2013 / Tomáš Lysý

V neděli se na ledě Horáckého zimního stadionu představil soupeř, kterého Dukla v dosavadním průběhu soutěže extraligy mladšího dorostu ještě neporazila – pražská Sparta. Úvodní třetina přinesla jedinou branku, když stav zápasu otevřel Ondřej Najman. Druhá část hry se dlouho nesla v poklidném tempu bez větších šancí, když pak hosté během minuty zásluhou Procházky se Seniovem otočili skóre. Poslední část hry se vyznačovala pozorným bráněním hostů, kteří přestáli i minutové oslabení pět na tři. Jihlavským se nakonec podařilo vyrovnat, když se dvě minuty před koncem prosadil Lukáš Anděl. V pětiminutovém prodloužení branka nepadla, takže rozhodovaly samostatné nájezdy. Za Jihlavu byl úspěšný pouze Lukáš Anděl, kdežto za Spartu se trefil Ondřej Procházka a posléze Jaroslav Zářecký zařídil import dvou bodů z Vysočiny do hlavního města.
13.01.2013 15:30, Extraliga mladšího dorostu - 24. kolo

HC Dukla Jihlava

J. Kořenář - Havelka, Pospíchal, Váňa, Pražák, Dörrer, Huňáček - Čermák, Najman, Anděl - Oščádal, Peschout, Kousal - Křížek, Mejzlík, Bína - M. Kořenář
2

HC Sparta Praha

Brízgala - Kalina, Janda, Sekera, Jandus M., Vlad, Sedliský - Jeřábek, Jaššo, Procházka - Michnáč, Komárek, Zářecký - Sedlák, Seniov, Pšenička - Zídek, Jandus T.
3
Branky a nahrávky: 7. Najman (Anděl, Havelka), 59. Anděl (Pospíchal, Pražák) - 35. Procházka (Jaššo), 36. Seniov (T. Jandus), rozhodující nájezd Zářecký. Rozhodčí: Pokorný - Jeletz, Šťastná. Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 94. Střely na branku: 46:34. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Do úvodu utkání vstoupila aktivněji Sparta, která si zásluhou Alberta Michnáče připsala první střelu na branku. Útočník hostů jako by tím předznamenal svoji dobrou první třetinu, kdy byl jednoznačně nejnebezpečnějším mužem svého týmu. Následné minuty přinesli hezkou kombinaci Dukly, ale Peschout po příhrávce Oščádala těsně minul Brízgalovu branku. Udeřilo tak až o dvě minuty později. Po hezké kombinaci celého prvního útoku Dukly viděl Anděl mezi kruhy najíždějícího Ondřeje Najmana, který milimetrově přesnou ranou k tyči otevřel gólový účet zápasu - 1:0.

Poté se ke slovu dostal již zmiňovaný Michnáč. Během dvou minut se ocitl ve třech dobrých příležitostech. Nejprve to zkoušel individuálně, ale Kořenář byl proti jeho vyrovnání. Hned vzápětí dostal hezkou přihrávku do těsné blízkosti gólmana Jihlavy, ale jeho slabá střela nemohla strážce domácí klece překvapit. O minutu později se pravé křídlo Sparty opět hezky uvolnilo, jenže znovu svoji šanci zahodilo slabou střelou. Ke konci první části hry ještě došlo k jednomu vyloučení na obou stranách, které ale nevedlo ani k jedné dobré příležitosti.

Druhou část hry začala lépe Sparta, když Ondřej Procházka předvedl pohlednou individuální akci. Obešel si tři protihráče, jenže v zakončení příliš zvedl puk a přestřelil. Aktivita hostů byla odměněna přesilovou hrou, kterou si Dukla v čele s Kořenářem bez problémů zvládla. Již v plném počtu hráčů se ukázal Petr Kalina, který střelou z první od modré jen těsně minul levou tyč jihlavské branky.

Šanci zvýšit vedení domácích měl ve čtyřiatřicáté minutě Anděl, jenže tváří v tvář Brízgalovi trefil pouze jeho betony. Zákonitě tak přišel trest, a to hned dvojnásobný. Nejprve Jaššo obešel dva hráče Dukly a dostal se až před Kořenáře. Tam ještě našel přihrávkou volného Ondřeje Procházku, který dotlačil poprvé puk za záda domácího gólmana - 1:1. Neuběhla ani minuta, když Tomáš Jandus využil nepřesnost v rozehrávce Jihlavy a přihrál Danielu Seniovi, jenž se prosadil podobně jako jeho spoluhráč - 1:1. Na konci třetiny mohl srovnat stav Lukáš Anděl, který se řítil sám na brankáře hostů. Ten se však jeho kličkou a následnou střelou oklamat nenechal, takže do kabin šla spokojenější Sparta.

Hned na začátku třetí třetiny měli Pražané šanci přesilové hry, ve které se zaskvěl Kořenář. Ten díky rychlému přesunutí k tyčce zabránil svým betonem dalšímu gólu hostů. Následné minuty byly bojem o každý puk. V padesáté minutě hrála Dukla minutu a dvě vteřiny dlouhou početní převahu dvou mužů v poli. Vypracovala si v ní však pouze jednu šanci, kterou Brízgala lapil a celá akce nakonec skončila posunutou brankou. Dvě minuty před koncem už však srovnáno bylo. Opět se prosadila první jihlavská formace, když hezkou kombinaci Pražáka s Pospíchalem zakončil Lukáš Anděl, který nedal střelou z první brankáři Sparty šanci - 2:2. Šlo se tak do prodloužení.

V něm se ale zápas nerozhodl, takže vítěze utkání určily samostatná nájezdy. Po třech nájezdech na obou stranách byl stav 1:1, když se nejprve za Spartu v prvním nájezdu trefil Ondřej Procházka. Za Duklu vyrovnával ve druhé sérii Lukáš Anděl. Rozhodnutí padlo ve čtvrté serii. Jihlava se neprosadila, takže rozhodl nájezd kapitána Sparty Jaroslava Zářeckého, jehož střelu zastavil Kořenář až za brankovou čárou - 2:3. Stejně jako v prvním vzájemném zápase si tak Sparta odváží vítězství po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Jiří Jungwirth (HC Dukla Jihlava): První třetina byla z naší strany opatrná, ale byli jsme maličko aktivnější, takže ten stav odpovídal. Ve druhé třetině jsme nabádali kluky v trpělivosti, ale byli jsme velmi pasivní. Málo jsme bruslili, jak ve fázi útočné, tak ve fázi obranné. Vždy jeden hráč bruslil a dva hráči koukali, takže hosté zaslouženě otočili. Ta třetina patřila soupeři. Ve třetí části jsme se snažili vyrovnat a zaslouženě se nám to povedlo. V prodloužení jsme byli aktivnější. Nájezdy ty dopadly jak dopadly, to je o štěstí. Dnes tam bylo od nás spoustu chyb, třeba obránci se snažili obejít dva hráče. Chyběla tomu trošku jednoduchost.

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): My jsme sem přijeli s cílem odvézt nějaké body, což se nám ve finále podařilo. První třetina moc dobře neprobíhala, tam jsme to nechci říct že podcenili, ale hráli jsme lajdácky, nedohrávali jsme souboje, nebylo to to, co jsme chtěli hrát. Druhá třetina se nám povedla, byli jsme důraznější a z toho padly dva góly z dorážek. Třetí třetinu jsme věděli, že Jihlava zatlačí, že bude chtít vyrovnat, ale také že my budeme mít brejky. Chtěli jsme to rozhodnout třetím gólem. Závěr byl hůř sehraný, tam jsme nemuseli inkasovat. Nájezdy už byly šťastnější a jsme rádi, že odjíždíme s bodem navíc.