4:5
(1:0, 2:4, 1:1)

13.01.2017 / Jan Picka

13.01.2017 17:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 35. kolo

HC Plzeň 1929

R. Červenka – Houdek, Kaňák, Štěpánek, Lokajíček, Čada, Šilhán, Beneš – Reitspies, Procházka, Přikryl, Lang, Matiášek, Hajžman, M. Červenka, Hajšman, Eret, Hasman, Kovařík
4

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Piskač, Veleba, Křišta, Vála, Havelka, Vrátný – Kadleček, Jindra, Musil, Adam, Vala, Hrbatý, Najman, Filip, Slabý, Strnad
5
Branky a nahrávky: 17. Eret (Kovařík, Šilhán), 35. Eret (M. Červenka), 38. Kovařík (Reitspies, Matiášek), 46. Lang (Přikryl) – 22. Najman (Kadleček, Musil), 30. Najman, 31. Slabý (Hrbatý), 39. Adam, 50. Vala (Veleba, Musil). Rozhodčí: Svoboda – Kotyza, Zimmermann. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 55. Střely na branku: 40:36. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5.

Průběh utkání

Úvodní minuty duelu mezi Plzní a Jihlavou byly spíše vlažné, málo se přerušovalo, oba týmy výtečně bránily a celkově se toho na ledě příliš zajímavého nedělo. Poté však hra nabrala na obrátkách a záhy byly k vidění interesantní příležitosti. Indiáni zhruba v polovině první třetiny přebrali iniciativu, byli častěji na kotouči a trávili čas v obranném pásmu Dukly. A nejlepší střelec Plzně, kterým je Petr Eret, dokonce dostal Západočechy do vedení. Nejdříve získal kotouč před gólman Danielem Šťastným, akce Plzně tedy mohla pokračovat, až se kotouč vrátil k Eretovi, jenž neomylně poslal modrobílé do náskoku.

Tentýž hráč mohl o pár sekund později navýšit vedení svého týmu. Eret totiž ujížděl sám na branku Dukly, při zakončení mu touš sice sjel, ale přemisťující se gólman Šťastný ho zastavil až na poslední chvíli betonem. Okamžitě se hra obrátila a do naprosto stejné šance se probojoval i hostující Dominik Adam. Ten zakončil asi podle představ, ale brankář Radek Červenka si jeho forhendový blafák také pohlídal betonem. Týmy se po sobě dost opičily, protože domácí šli v přečíslení dva na jednoho do šance, tu však nezakončili přesně a hned po nich se do identické příležitosti dostala i Jihlava. A Slavomír Kadleček během ní trefil tyčku, takže Plzeňané šli do kabin s vedením 1:0.

Prostřední část duelu byla doslova dech beroucí! Padlo v ní celkem šest branek a mohlo jich být dvakrát tolik. Po minutě a sedmi sekundách bylo srovnáno. Před brankou Plzně číhal Adam Najman a šikovně překonal Radka Červenku. Tentýž hráč využil o chvíli později zaváhání domácí gólmana, snadno se dostal ke kotouči a poslal ho do odkryté klece – 2:1 pro Duklu. Uběhla jen jedna minuta a Jihlava přidala třetí trefu! Přečíslení neomylně zakončil Jiří Slabý, jenž se mazácky prosadil kličkou do bekhendu. V té chvíli museli domácí notně přidat, aby duel úplně neztratili.

A to se také stalo! Petr Eret, který byl v plzeňských barvách k nezastavení, proskočil mezi obránci, jel sám na gólmana Šťastného a snížil stav utkání na 2:3. Poté měli indiáni celou řadu obrovských šancí, ale Josef Hasman trefil jen hostující lapačku, po něm neuspěl ani Jakub Procházka. Až následně se po skrumáži přesnou střelou prosadil Vojtěch Kovařík a bylo to opět nerozhodně. Jenže divokou třetinu přece jenom ovládla Dukla. Při přesilové hře si před branku vyjel Dominik Adam a neomylnou střelou mezi betony vrátil svému týmu vedení.

V poslední třetině se indiánům podařilo přece jenom srovnat. První přesilová hra se modrobílým vůbec nepovedla, zato tu druhou využili domácí bleskově. Přikryl poslal nezištnou přihrávku kolem tyče na Martin Langa, který okamžitě pálil do odkryté klece. Dva mladíci dokonale přelstili obranu Dukly. Ta se však ještě jednou dostala do rozhodujícího vedení. Tomáš Vala byl úplně sám v obranném pásmu Plzně, vystřelil přes obránce a puk zapadl přesně k tyči. Toto vedení už Jihlava udržela a nakonec si z Plzně odvezla důležité tři body.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Plzeň 1929): V defenzivní činnosti jsme udělali moc chyb. První tři branky jsme dostali po našich individuálních chybách - při útočení jsme ztratili puk, špatně jsme střídali, gólman nepřesně rozehrál, poté i obránci to neodpálili. Další gól zase padl v oslabení. Pak jsme to srovnali, ale zase jsme to odcouvali, gólman střelu neviděl a zápas byl rozhodnutý. Pak jsme se snažili, ale jejich brankář to výborně pochytal.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Bylo to velmi vyrovnané utkání. Jak po stránce herní, tak i na šance. My jsme nakonec byli tím šťastnějším týmem. Pro kluky to byl určitě super zápas, který je může posunout dál.