3:2sn
(1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)

05.03.2017 / Michal Kuba

05.03.2017, DHL extraliga juniorů - 0. kolo

HC Kometa Brno

Dostál – Trnka, Furch, Sedláček, Zábranský, Šnajnar, Mikyska – Novák, Havlát, Dvořák, Hasoň, Škvrně, Čejka, Horký, Mlynář, Dymáček, Havránek, Kratochvíl, Ferda
3

HC Dukla Jihlava

Brož – Pospíchal, Pražák, Srnský, Váňa, Hunáček, Hrabaň – Maštera, Ondráček, Heinrich, Mejzlík, Adam, Peschout, Geier, Čermák, Kraučuk
2
Branky a nahrávky: 9. Havránek (Havlát, Horký), 23. Čejka (Šnajnar, Trnka), rozh. náj. Havránek – 18. Váňa (Heinrich, Čermák), 33. Maštera. Rozhodčí: Úlehla – Lučan, Kis. Vyloučení: 7:7, navíc Dymáček (KOM) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 220. Střely na branku: 40:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Kometa začala čtvrtfinálový zápas aktivněji. Jihlava se dostávala do šancí spíše výjimečně. První zahrozil Čejka, který ale nevyužil své dobré pozice, stejně tak Kratochvíl, který nepřekonal beton Brože. První výhodu přesilovky dostali domácí, kteří ji využili po sedmnácti sekundách. Havlát pálil z bezprostřední blízkosti vedle, rychle se ale puku na úrovni brankové čáry zmocnil Tomáš Havránek a otevřel skóre utkání - 1:0.

Brno hrálo více s pukem a snažilo se navýšit vedení. To se ale nepovedlo v žádné z dalších přesilovek, ani po najetí Kratochvíla do rychlého útoku. Dvě minuty před první sirénou využili početní převahu i hosté. Dostál nejprve vyrazil tutovou střelu Heinricha do prázdné klece, následně se ale k puku dostal David Váňa a srovnal - 1:1. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

Ten se brzy po začátku druhé třetiny měnil. Od modré vypálil Šnajnar a jeho puk šikovně tečoval do sítě hostů Jakub Čejka - 2:1.

Zanedlouho mohl tentýž hráč navyšovat, po brejku s Hasoněm ale přestřelil Brožovu bránu. Oba týmy následně inkasovaly po dvou minutách trestu. V polovině utkání mohl vedení Brna navýšit Havránek, ten ale zápěstím trefil jen vzdálenější tyč! Za dvě minuty srovnávali opět hosté. Po návratu vyloučeného na led se do šance dostal Vojtěch Maštera, který z levého kruhu zamířil přesně do vzdálenějšího horního rohu - 2:2.

Poslední část začala Kometa ve třech, dvojnásobné oslabení ale přečkala bez úhony. Horký si všiml u pravé tyče Ferdy, který ale dostal přihrávku dříve, než čekal, a kotouč tak bruslí odrazil na zadní hrazení. Brno bylo stále tím týmem, který více kontroloval puk, hosté z Vysočiny ale lépe hlídali svoji modrou čáru, přes kterou se domácí hokejisté těžko dostávali. Ve třiapadesáté minutě si zahráli hosté přesilovku, ta se jim ale vůbec nepovedla. Více střel během ní mělo oslabená Kometa. Prchající Havránek našel na druhé straně kluziště Havláta, který dělovkou nepřekonal přesouvajícího se Brože. Třetí perioda ale branku nenabídla, a tak se utkání přesunulo do prodloužení.

Desetiminutové prodloužení ve čtyřech přineslo na každé straně jedno vyloučení a několik šancí. Blízko gólu byl v poslední minutě Šnajnar, který svým nahozením trefil břevno. Gól ale nepadl a přišly na řadu nájezdy.

V samostatných nájezdech měly oba týmy možnost nasadit pět střelců. Jediným úspěšným se ve třetí sérii stal Tomáš Havránek a rozhodl tak o první výhře Komety v tomto čtvrtfinále.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek: Měli jsme převahu, Jihlavu jsme dlouho dobývali. Trochu z toho byli kluci nervózní. Stačila malá chybička a Dukla ji potrestala. To je ale její typický styl, hrají takhle celou sezónu a pro nás jako soupeře to je nepříjemný hokej. Musíme se s tím nějak popasovat, pokud chceme postoupit. V prodloužení jsme měli trochu smůlu, puk se odrazil od horní tyčky. Na nájezdy to naštěstí Lukáš Dostál zavřel a my jsme se jednou trefili.

Patrik Augusta: Bylo to typické utkání play-off. Na obou stranách byly šance, my jsme museli dvakrát dotahovat. Kluci podali dobrý výkon, není na něm moc na zlepšování nebo k vytýkání. Zápas rozhodovaly nájezdy, padl jediný gól, bohužel do naší branky.