1:0
(1:0, 0:0, 0:0)

I druhé derby Dukla vyhrála

18.10.2006 / Jakub Mezlík

Po úspěchu v Třebíči se Dukla představila v derby také domácím fanouškům, na Horácký zimní stadion zavítal rival z Havlíčkova Brodu. Jihlavské hokejisty dostal už v 5. minutě do vedení kapitán Oldřich Bakus, pak ovšem fanoušci sledovali festival neproměněných šancí, domácím se nedařilo využívat přesilové hry. V bráně navíc kraloval Mian Řehoř, který zlikvidoval všechny střelecké pokusy hostí a Dukla se tak potřetí v řadě raduje z výhry, tentokrát těsné 1:0.

Můžete se podívat na několik fotografií od Dušana Vrbeckého.

18.10.2006 17:30, 1. liga ČR - 13. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Chvátal, Morava, Duben, Lukáč, Dobrovolný, Lukačovič, Šmarda - Čachotský, Bakus, Rytnauer - Říha, Kaňkovský, Padělek - Lazorišák, Dušátko, Fiedler
1

HC Rebel Havlíčkův Brod

Hronek - Kolář, Roháčik, Procházka, Šulc, Jelínek A., Drtina - Kubeš, Žák, Endál - Fábry, Kukla, Matušík - Polák M., Varga, Čermák - Jelínek P.
0
Branky a nahrávky: 5. Bakus (Morava, Rytnauer). Rozhodčí: Šír - Poruba, Vengřín. Vyloučení: 8:10. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3210. Střely na branku: 28:31. Průběh utkání: 1:0.

Průběh utkání

Druhé derby jihlavské Dukly v řadě začali lépe hosté z Havlíčkova Brodu, úvodní tlak však nezužitkovali. Matušík na Řehoře nevyzrál. Ve 3. minutě dostali domácí výhodu přesilové hry, ovšem ta jim vůbec nevyšla. Přesto se těsně po ní červenožlutí ujali vedení. Po Moravově pasu si jihlavský kapitán Oldřich Bakus vyjel zpoza branky a chytře prostrčil kotouč Hronkovi mezi jeho beton a tyčku - 1:0. Hosté se ihned vrhli do útoku, dokonce vybojovali přesilovku, ale tu domácí ubránili bez problémů. Gólmana hostí pak prověřili Morava a Bakus. Ani jeden neuspěl a za chvíli na trestnou lavici putoval Dobrovolný. Jedinou vážnější střelu v početní výhodě vyslal na branku Šulc, avšak Řehoř byl připravený. O chvíli později dostali výhodu přesilovky pěti proti třem domácí brankáře Hronka však vážněji neohrozili. Povedlo se jim to až proti čtyřem. Bakus našel před brankou volného Rytnauera, ale havlíčkobrodský gólman, který v Dukle před dvěma lety působil, vytáhl proti střele jihlavského forvarda famózní zákrok. V 18. minutě si zase zahrála v oslabení Dukla, Řehoře ohrozil pouze Roháčik. Po dvaceti minutách tak vedli domácí těsně 1:0.

Druhou část hrála Dukla často v početní převaze, ovšem nevyužila ani další přesilovku pět proti třem, která trvala téměř minutu. Úvod prostřední části ovšem patřil hostům, nejprve zahrozil Endál, po něm své příležitosti nevyužili Matušík ani Žák. Jihlavští v již zmíněných přesilovkách nedokázali Hronka překonat, často se také vůbec nemohli dostat do pásma. Příležitosti měli Kaňkovský, Lukáč, od modré ve 32. minutě několikrát pálil Duben. Ve 35. minutě prověřil Hronka Vladimír Říha, ani nadvakrát proti havlíčkobrodskému strážci svatyně ale neuspěl. Nepovedlo se to o minutu později ani Žákovi na druhé straně, když Řehoř vytáhl perfektní zákrok ze své sbírky. 37. minuta přinesla střelu Padělka, který do Jihlavy přišel na výpomoc z extraligové Plzně, ovšem Hronek jeho pokus betonem vyrazil do rohu kluziště. Obrovskou šanci na vyrovnání měl o minutu později Endál. Nejprve jeho pokus zlikvidoval Řehoř, dorážku skoro na brankové čáře zblokoval obránce Lukačovič. Rebel se neprosadil ani v závěru třetiny při přesilovce a Dukla si těsný jednobrankový náskok přinesla i do třetí třetiny.

Závěrečná dvacetiminutovka začala tlakem hostů při vyloučení Čachotského, opět se ale blýskl Řehoř, zejména proti střeleckému pokusu Fábryho. Pak měla dvě obrovské šance na zvýšení náskoku Jihlava. Čachotský nejprve Hronka nadvakrát nedokázal pokořit, po něm si neporadil ani Říha, jenž dostal křižnou přihrávku před branku od Padělka. V 53. minutě byli hosté blízko vyrovnání, když Řehořovi vypadl kotouč z lapačky. Rozhodčí si toho ovšem nevšiml a odpískal přerušení stejně jako v podobné situaci ve druhé třetině. „Brankáři Řehořovi vypadne dvakrát kotouč z lapačky, zůstane ležet půl metru od brankové čáry a rozhodčí to okamžitě pískne. Myslím si, že tyhle situace by měl zvládnout. My jdeme za gólem a on to dvakrát pískne. Je to pak složité a hráče to sráží,“ stěžuje si trenér Havlíčkova Brodu Kamil Pokorný. V 55. minutě ujeli Dobrovolný s Bakusem. Situaci dva na jednoho řešil prvně jmenovaný střelou, Hronek byl pozorný. Závěr měl patřit hostům a jejich tlaku, ovšem jihlavští hokejisté dobře bránili a nepouštěli soupeře do šance. Rebelům nepomohlo ani odvolání Hronka a power play, Dukla se tak raduje z výhry 1:0 gólem už z páté minuty.

Ohlasy trenérů

Kamil Konečný (Havlíčkův Brod): „Já dneska nemám klukům co vytknout, až na tu koncovku, nevím jestli je to smůla nebo nedůraz. My jsme bojovali, ale není příjemné pro hráče, když se takhle vydají a jedou domů s prázdnou. Myslím si, že jsme dneska Duklu potrápili. Hráli jsme navíc bez pěti hráčů základní sestavy.“

Petr Vlk (Jihlava): „Věděli jsme že zápas nebude jednoduchý, ale nečekali jsme, že bude až tak složitý. Vůbec nechápu jak mohl Havlíčkův Brod sedmkrát za sebou prohrát, velice dobře jejich hráči bruslili. Projevila se zkušenost hráčů, protože držet výsledek 1:0 není vůbec jednoduché a patří jim za to dík.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie