2:3sn
(1:1, 1:1, 0:0 - 0:0 - 0:1)

V nájezdech exceloval Tomáš Čachotský

15.02.2010 / Ladislav Vácha

Třetí dějství derby Vysočiny pokračovalo v pondělí brodské Kotlině. Na první branky čekali diváci do 8. minuty, když se prosadil Tomáš Svoboda. Do konce úvodní dvacetiminutovky stihli svěřenci Romana Mejzlíka vyrovnat, když se střelou od modré trefil Milan Takáč. Ve druhé části poslal hosty do vedení Jaroslav Mareš, o chvilku později kontroval Vojtěch Němec. Rozuzlení nepřineslo ani desetiminutové prodloužení. O zisku druhého bodu rozhodl v samostatných nájezdech Tomáš Čachotský.
15.02.2010 18:00, 1. liga ČR - 49. kolo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Neruda - Jebavý, Soldán, Vyhlídal, Pavlík, Šulc, Jelínek, Horváth - Endál, Třetina, Doležal - Holec, Němec, Svoboda - Smith, Knotek, Ondráček - Borovanský, Stromko, Vrdlovec
2

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Malena, Staněk, Dobrovolný, Ficenc, Chvátal, Takáč - Čachotský, Zeman, Hodek - Bezděk, Bakus, Rytnauer - Stránský, Mareš, Man - Krupka L., Krupka M., Suk
3
Branky a nahrávky: 8. Svoboda (Němec, Holec), 35. Němec (Knotek) - 16. Takáč (Mareš), 33. Mareš (Man, Stránský), rozhodující nájezd Čachotský. Rozhodčí: Přikryl - Novák, Kašík. Vyloučení: 5:8, navíc Rytnauer, Hodek (oba JIH) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2600. Střely na branku: 55:45. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Třetí utkání boje mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem nijak nevybočili z nastoleného trendu. Znovu se hrál skvělý hokej s velice vyrovnaným průběhem. Opět se nerozhodlo o vítězi v základní hrací době a na řadu přišly samostatné nájezdy, v nichž byla šťastnější Dukla.

Už od úvodních minut se hrál parádní hokej se spoustou šancí. Do utkání vstoupili o něco lépe Havlíčkobrodští a ze své útočné snahy vytěžili velkou šanci. Ondráčkovu střelu z kruhu vyrazil brankář Řehoř před sebe a z vrcholu kruhů tvrdě vypálil Aleš Jelínek, ovšem puk nasměroval kousek od pravé tyčky. Poté se začali osmělovat i hosté a před brodskou brankou vytvořili několik nebezpečných závarů, ovšem gólman Neruda situaci ustál.

Další obrovská příležitost domácích byla k vidění v úvodu 7. minuty. Michal Borovanský rychle obkroužil branku a zkoušel zasunout kotouč k bližší tyčce, brankář Řehoř vyrazil puk před sebe, kde z první vypálil Michael Vyhlídal, ovšem trefil jen lapačku jihlavského gólmana. Havlíčkobrodská část ochozů se dočkala velké radosti na začátku 8. minuty. Po hezké střele Vojtěcha Němce, jež proletěla těsně vedle pravé tyčky, kotouč se nečekaně odrazil od mantinelu na hůl volného Tomáše Svobody, který ho uklidil do odkrytého koutu branky – 1:0.

O bleskovou odpověď se mohl postarat Martin Krupka, ale z bezprostřední blízkosti trefil jen dobře postaveného brankáře Nerudu. Dvanáctá minuta přinesla další promarněnou možnost domácích k navýšení hubeného náskoku a skvělý Řehořův zákrok. Jan Knotek po objetí branky přiťukl kotouč Vyhlídalovi, jehož dělovku z první lapil gólman Jihlavy. Zanedlouho si zahrála přesilovou hru Jihlava, ovšem vstřelenou brankou vyloučeného Knotka předčasně z lavice hanby nevyhnala.

Začátek 16 minuty přinesl pořádný rozruch v havlíčkobrodském pásmu. Nepříjemný projektil vyrazil Neruda vedle sebe a puk chvíli ležel u jeho betonu bez povšimnutí, ovšem jihlavští forvardi se neprotlačili k dorážkám. Nevyužitá šance je však mrzela jen půl minuty. V čase 15:37 totiž po přihrávce Jaroslava Mareše napřáhl na modré čáře Milan Takáč a tvrdou ranou se postaral o vyrovnání – 1:1.

Rebelové mohli strnout vedení zpět na svou stranu, ale Holcovi nebyla jeho trefa uznána. Z našeho pohledu se puk za brankovou čáru zřejmě dostal. V závěru se Dukla provinila dvakrát proti hokejovým pravidlům a nabídla domácím krátkou přesilovku 5 na 3. V ní stálo při brankáři Řehořovi pořádné štěstí, když z dobré palebné mezi kruhy netrefil branku Holec a krátce na to chytala za hostujícího gólmana tyčka.

Už po deseti sekundách hry zahrozil svoboda, jehož pokus od modré čáry vytěsnil řeho do bezpečí lapačkou. Další obrovská příležitost se objevila na holi Vojtěcha Němce, ovšem ten zblízka netrefil odkrytou jihlavskou branku. Zahanbit se nenechali ani hráči v červenožlutých dresech.

Po Sukově přihrávce zkoušel z mezikruží pálit do poloprázdné Nerudovy svatyně Martin Krupka, jenže puk vůbec netrefil ideálně. Hosté si postupem času začali vynucovat drtivý tlak, který vyústil v sedmadvacáté minutě vyloučením Jakuba Šulce. V početní převaze nebezpečně střílel zpoza obránce Tomáš Ficenc, na připraveného Nerudu si však nepřišel. Ve 33. minutě se ale už početná skupina jihlavských fanoušků mohla naplno radovat. Jiří Man přihrál Jaroslavu Maešovi, jehož krásná střela z kruhu zapadla přesně do vzdálenějšího horního růžku brány – 1:2.

Zhruba za 2 minuty už opět platil v Kotlině vyrovnaný stav, když se při hře 4 na 4 dostal ke střele z kruhu Vojtěch Němec a puk zapadl ke vzdálenější tyčce – 2:2. Hosté měli příležitost odpovědět, ale před bránou Adam Zeman jen promáchl před Čachotského přihrávkou.

Závěrečné dějství se neslo ve znamení jako dvě předchozí. Hru zdobila spousta hezkých kombinací a vyložených šancí. Aktivita byla především na holích domácích hráčů, které ale trápila mizerná koncovka a výtečně chytající gólman Milan Řehoř. V základní hrací době se tak o vítězi nerozhodlo a na řadu přišlo prodloužení.

V něm měli obrovské příležitosti rozhodnout zápas domácí, ale Svoboda i Němec sami před Řehořem selhali. O slovo se tak přihlásily samostatné nájezdy, v nichž rozhodl jihlavský útočník Tomáš Čachotský– 2:3. Jihlava se tímto vítězstvím ujala vedení v sérii 2:1 na zápasy.

Ohlasy trenérů

Roman Mejzlík (HC Dukla Jihlava): My jsme věděli, že to tu dnes nebudeme mít vůbec lehké. Nevyšel nám úvod utkání a soupeř se znovu ujal vedení. Podle mého jsme dnes viděli vyrovnané utkání. V obraně jsme udělali spoustu chyb, které naštěstí domácí díky výborně chytajícímu brankáři Řehořovi nepotrestali. To podle mě dnes rozhodlo utkání.

Petr Novák (HC Rebel Havlíčkův Brod): Myslím si, že jsme dnes divákům za ty peníze ani nemohli nabídnout lepší podívanou. Podle mého rozhodlo, že jsme nevyužili spoustu šancí. Hosty podržel velmi dobře chytající brankář Řehoř. Nedá se nic dělat, Jihlava vede 2:1 na zápasy a nám nezbývá nic jiného, než dvakrát vyhrát.