3:0
(0:0, 2:0, 1:0)

Olomouc Dukle nedovolila nic

21.02.2010 / Vladimír Pašek

První čtvrtfinálový zápas jihlavské Dukle rozhodně nevyšel podle představ. Na olomouckém zimním stadionu nedokázala vstřelit ani jeden gól. V první třetině sice ještě držela díky spolehlivému Řehořovi výsledek 0:0, ale od poloviny zápasu už tahala za kratší konec. Jedinou vážnější šanci si vypracovala až ve 49. minutě, kdy Krupka zazvonil o břevno Hylákovy branky. Vítěztsví Olomouce v poměru 3:0 je zasloužené.
21.02.2010 17:00, 1. liga ČR - 52. kolo

HC Olomouc

Hylák - Bartoň, Lhotský, Koma, Mikel, Nedbálek, Ondrušek, Vyrůbalík - Brančík, Černý, Davídek, Haluza, Korhoň, Kucharczyk, Ministr, Mikšan, Polodna, Tomajko, Řípa, Zbořil, Venkrbec
3

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Dobrovolný, Staněk, Chvátal, Malena, Takáč, Ficenc - Bezděk, Suk, Mareš, Bakus, Polcar, Hrbatý, Dušátko, Krupka, Rytnauer, Zeman, Man, Čachotský, Hodek
0
Branky a nahrávky: 28. Černý (Brančík, Vyrůbalík), 35. Korhoň (Kucharczyk, Lhotský), 42. Ministr (Davídek, Haluza). Rozhodčí: Pešina, Kubičík - Brabec, Chocholouš. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2000. Střely na branku: 43:28. Průběh utkání: 3:0.

Průběh utkání

Začátek zápasu byl oboustranně opatrný, více se dopředu tlačili domácí. Ovšem přes důslednou obranu se ke střelám dostávali velmi zřídka. V 5.minutě se otevřelo více prostoru na ledě, v krátkém sledu za sebou odešli na trestnou pykat Dobrovolný za sekání a Mikel za nedovolené bránění. Hra ve čtyřech na obou stranách však byla ještě opatrnější a šance se tak nenarodily před žádnou bránou. Až v začínající 8. minutě se blýsklo před Řehořem, když se nabízel ke střele Ministr, byl však v rozhodujícím okamžiku zahákován Ficencem a Mora vytěžila alespoň přesilovou hru. Krom dobře viditelné rány Nedbálka však domácí Řehoře neohrozili.

V 10. minutě se hosté další nedisciplinovaností poslali opět do čtyř, za podražení musel ven Krupka. Díky ranám Mikela a Komy byla sice domácí početní výhoda pohlednější, ovšem opět bez kýženého efektu. Hned po Krupkově návratu mohli spřádat přesilovkové kombinace hosté po faulu Ondruška. I Jihlava si vytvořila příležitost, když těsně před Hylákem zkoušel tečovat Malenovu ránu Čachotský. Mora v závěru třetiny zvýšila rychlost i důraz, hraje se více na jihlavské polovině. Po gólu volala zejména šance Ondruška, který z mezikruží nedokázal propálit Řehoře.

Po opatrných vteřinách v úvodu dějství druhého přitlačili domácí a rázem se před Řehořem zrodila obrovská šance. Tu měl ve 23.minutě Řípa, který se otočil před bránou a chtěl zasunout kolem jihlavského gólmana. Řehoř však na poslední chvíli špičkou betonu zastavil kotouč. Mora ve svém náporu pokračovala a rostoucí olomoucký tlak nemohl dopadnout jinak. Ve 28. minutě jej Michal Černý korunoval střelou do levé Řehořovy tyče, od které se touš odráží za brankovou čáru – 1:0. Moru gól nabudil a Jihlava se rázem ocitla pod drtivým tlakem.

Hosté se museli soustředit pouze na defenzívu, Olomouc jim nedávala absolutně prostor k nějakým ofenzivním myšlenkám. Jeden útok za druhým se valil na svatyni Jihlavy, ta ale odolávala i těm největším příležitostem. Hosté se osmělili až ve 35. minutě, kdy Hyláka zahřál svým výpadem po pravém křídle Hodek. Hned z následujícího protiútoku ale přišla další rána, Po přejetí modré čáry se Lubomír Korhoň nijak nerozpakoval a tvrdou dělovkou propálil Řehoře – 2:0. Stejnou situaci si Korhoň zopakoval i ve 39.minutě, kdy však po jeho dělovce spasila Řehoře tyč.

Famózně vyšel vstup do poslední třetiny Olomouci. Haluza s Davídkem uvolnili mezi kruhy Milana Ministra, který nekompromisní ranou propálil Řehoře – 3:0. Hned vzápětí sahal Tomajko po gólové střele, tu mu ale zkazil v posledním momentu Řehoř vyrážečkou. Ve 46. minutě, kdy opět narůstal olomoucký nápor, se hosté, jmenovitě Staněk dopustili faulu. Olomouc předvedla nejvyvedenější početní výhodu dosavadního průběhu, na jihlavskou bránu doslova pršely střely, žel žádná nenašla cestu za Řehořova záda. Hosté se ozvali až ve 48. minutě, Krupka po mohutném nápřahu napálil kotouč do horní tyče Hylákovy svatyně.

Ze strany hostů šlo ale opět jen o ojedinělý výpad, vše se záhy stěhovalo na dlouhé chvíle opět na druhou stranu. Začalo se však i přiostřovat, Tomajko si v 52. minutě podal u mantinelu Rytnauer, který pak jen ztěží vstupoval na střídačku. O tři minuty později se narodila další olomoucká šance. Řehoř vyškrábl svou holí opět za pět minut dvanáct blafák Korhoně, následně si širokým rozklekem poradil i s Kucharczykovou dorážkou. Za pár okamžiků však museli domácí myslet na zadní vrátka, nebezpečnou hrou vysokou holí se totiž provinil Mikel. Mora si však oslabení pohlídala, stejně jako závěr zápasu.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): „Když nedáme gól, tak nemůžeme vyhrát. Olomouc žádnou velkou chybu prakticky neudělala, nepustila nás k ničemu. V první třetině jsme ubránili tři oslabení, hráli jsme v defenzivě dobře. Ve druhé třetině poté, co jsme po chybě dostali gól, se naše hra rozsypala, nedokázali jsme udržet puk. Dostali jsme se pod velký tlak, nebyli jsme ani schopni dostávat puky ze třetiny. Pak se to trošku zlepšilo, ale Olomouc nás opět do žádné velké šance nepustila."

Petr Vlk (HC Olomouc): „Úvod utkání byl typický play-offový. Z našeho pohledu první zápas v play-off, takže opatrnost tam určitě byla. Ale od druhé třetiny a zvlášť od prvního gólu už jsme měli převahu a začali přibývat šance. Jsme rádi, že jsme zápas stejným způsobem i dohráli a zítra budeme pokračovat."