4:2
(3:0, 1:2, 0:0)

Dukla v Kotlině na Rebely nevyzrála

01.10.2011 / Pavel Buňat

Jihlavští hokejisté si v sobotu dali dostaveníčko v brodské Kotlině, aby zde odehráli 8. kolo 1. ligy. Vstup do utkání vyšel lépe domácím, kteří již ve 4. minutě vedli 2:0. Šanci na korekci výsledku dostal Tomáš Čachotský, ale trestné střílení neproměnil. Naopak Rebelové udeřili potřetí. Druhá část se lépe povedla Dukle, která gólem Tomáše Kolafy z 21. minuty a Daniela Hodka z minuty 34. snižíla na rozdíl jedné branky. Svěřence Petra Nováka to však nepoložilo a vzápětí své vedení zvýšili. Výsledek 4:2 vydržel na ukazateli skóre až do konce utkání.
01.10.2011 17:00, 1. liga ČR - 8. kolo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Neruda - Morava, Sova, Protivný, Jelínek, Poskočil, Koma, Pavlík - Zábranský, Polodna, Švaňhal, Jonáš, Fiedler, Němec, Meidl, Rytnauer, Štěpánek, Stehlík, Musil, Kostourek
4

HC Dukla Jihlava

Halmoši (16. Novotný) - Dobrovolný, Ficenc, Grundmanis, Kaláb, Drtina, Kolafa, Malena - Hubáček, Bezděk, Zeman, Polcar, Maliník, Krupka, Pometlo, Domin, Mikšovský, Čachotský, Jeslínek, Hodek
2
Branky a nahrávky: 2. Němec (Semorád), 4. Koma (Němec, Meidl), 16. Jonáš (Kostourek, Polodna), 35. Pavlík (Rytnauer, Stehlík) - 21. Kolafa (Dobrovolný, Hodek), 34. Hodek (Ficenc, Pometlo). Rozhodčí: Kubeš - Klein, Skopal. Vyloučení: 12:8, navíc Morava (HBR) 10 min. OT. - Dobrovolný (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 2478. Střely na branku: 26:28. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

Průběh utkání

Havlíčkův Brod v brance opět vsadil na Stanislava Nerudu, za Duklu podle očekávání nastoupil Dominik Halmoši. Trenéři Petr Novák s Jaroslavem Benákem zpět v sestavě uvítali Vojtěcha Němce, který se vrátil po zranění, naopak nově postrádali nejproduktivnějšího hráče týmu Jana Knotka.

První třetina – Rebelové třikrát udeřili

Rebelové do utkání vlétli jako uragán a už po 81 vteřinách ruce nad hlavu zvedal VOJTĚCH NĚMEC, jenž se chopil puku, objel branku a zápěstní střelou se trefil přesně mezi betony Dominka Halmošiho – 1:0. Dukla měla následně možnost udeřit v přesilové hře, jenže Vojtěch Němec dojel vyhozený puk, přihrál přijíždějícímu JAROSLAVU KOMOVI na modrou a domácí rázem slavili druhý gól. Komova dělovka vymetla růžek jihlavské branky.
Dvě minuty nato měl Stanislav Neruda velké štěstí, když mu puk nahozený od modré čáry propadl mezi betony a jen těsně minul prostor mezi třemi tyčemi. Jedinečnou příležitost na snížení měli hosté v osmé minutě, a to ve vlastním oslabení. Čachotský se řítil sám na branku, jenže byl podražený, a tak na řadu přišlo trestné střílení. Produktivní útočník Dukly volil střelu mezi Nerudovy betony, ten je však stačil zaklapnout včas.

Na začátku šestnácté minuty si kotouč v útočném pásmu vyměnili Polodna s Kostourkem a druhý jmenovaný prostrčil touš k levému mantinelu, kde se jej chopil DAVID JONÁŠ a svým čtvrtým gólem v sezoně poslal Rebely do vedení 3:0 a vyhnal Halmošiho z branky. Toho nahradil Filip Novotný. Pro Jihlavu to bylo vůbec první střídání gólmanů v sezoně.
V poslední minutě za katr součastně putovali Jan Pavlík za držení protihráče a Michael Polcar, který odpykával nesportovní chování hostující lavičky. Krátce na to si držením dopomohl i Marian Morava, a Dukla tak si přece jenom zahrála přesilovou hru. Ve zbývající půlminutě už si ale žádnou gólovou šanci nevypracovala.

Druhá třetina – Dukla snížila

Z druhé části se odehrálo jen 14 vteřin a ukázkovou střelou z vrcholu levého kruhu do růžku branky se prezentoval TOMÁŠ KOLAFA - 3:1. Dukla byla při chuti, navíc fauloval havlíčkobrodský Jan Pavlík. V další početní výhodě toho ale moc nepředvedla. Hra se uklidnila a další gólovou příležitost měl Polcar až v 27. minutě, kdy do přihrávky z pravého kruhy přesně nastavil hůl a puk skončil na rameni strážce havlíčkobrodské svatyně.
Navrch měli stále hosté, což vyústilo v situaci 2 na 1, při níž se Daniel Hodek dostal do ideální palebné pozice, ale Neruda na poslední chvíli skončil po puku. Polodna posléze zahrál vysokou holí, v oslabení se ale Rebelové prezentovali pozornou obranou a častým vyhazování přes všechny čáry. Nebezpečná byla pouze Ficencova střela proti níž zasáhl Neruda betonem. Následně ujeli domácí ve dvou hráčích na jednoho obránce. Němec se nakonec k zakončení vůbec nedostal, a navíc Fiedler fauloval. Rázem tak měla Dukla zkrácenou přesilovku 5 na 3. V době, kdy už byli Rebelové ve čtyřech, na modré napřáhl DANIEL HODEK a puk zapadl přesně k tyči – 3:2.

Po druhé obdržené brance aktivitu konečně zvýšil i Havlíčkův Brod a nedlouho na to dvě minuty za sekání obdržel lotyšský obránce Grundmanis. Rebelové přesilovku bleskově využili, když zpoza branky od Rytnauera dostal přihrávku JAN PAVLÍK a před Novotným zachoval chladnou hlavu a svojí střelou vymetl další pavučinu v pravém růžku hostující branky.
Daniel Hodek se snažil o rychlou odpověď, proti jeho střele od mantinelu si vyjel Neruda a převedl ukázkový zákrok lapačkou. V sedmatřicáté minutě zůstal na ledě ležet Protivný, nedovolený zákrok proti němu totiž vytasil Maliník. Novotného branku za celé dvě minuty domácí hokejisté neohrozili.

Třetí třetina – Brod udržel dvoubrankový náskok

Poslední část začala opatrně. Jedinou šanci měl v úvodu pronikající Němec, ještě před zakončením ho však razantně zastavil bek Dobrovolný. Až 46. minuta přinesla další možnost pro hosty v podobě přesilovky. Dukla pořádně zatápěla – Neruda musel krotit pokusy Čachotského a Kolafy.
Útočný nápor pokračoval a Rebelové se dlouho nemohli vymanit z vlastního obraného pásma. Kolafa střílel od modré a byl blízko snížení. Nerudovi propadl puk a na chvíli měla Dukla možnost střílet do prázdné branky, o tu ale přišla kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti.

Do konce normální hrací doby zbývalo sedm a půl minuty a za katr putoval další Rebel – Jelínek za držení protihráče. Dobrou práci v oslabení předvedl znovu Vojtěch Němec, když dvakrát vyvezl puk ze třetiny, a hosté si tak nevypracovali žádnou výraznější příležitost. Krátce po skončení přesilovky přišla další, tentokráte ale na straně Havlíčkova Brodu. Ve vlastním oslabení to dobře v přečíslení zkusil Ficenc, jeho střela ale minula branku. Ihned z protiakce mohl skórovat Meidl, Novotný si proti němu ale vyjel a urostlý forvard svůj bekhendový pokus v pádu poslal taktéž mimo zařízení. S oznámením posledních dvou minut třetí třetiny začal Novotný pokukovat po střídače, na kterou za půl minuty odjel, a Dukla to tak zkoušela se šesti hráči v poli. Z pásma jí vyhnalo minutu před koncem postavení útočícího hráče v brankovišti. A tehdy si Jihlavští vzali oddechový čas. Po vhazování se dopředu probíjel Němec a Čachotský musel sáhnout k faulu. Dukla tak přišla o poslední šanci na vyrovnání. Havlíčkobrodští si v poslední minutě už náskok pohlídali a vyhráli utkání v poměru 4:2. Zápasu přihlíželo 2478 diváků.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (HC Rebel Havlíčkův Brod): Nám se povedl vstup do utkání, první třetinu jsme vyhráli 3:0 a nebýt našich hloupých vyloučení, tak jsme asi ten zápas zvládli ještě lépe. Ve druhé třetině jsme hráli ve třech, inkasovali jsme a celé utkání se ještě zdramatizovalo. Určitě to nebyl hezký hokej, protože jsme ty body potřebovali a nehráli jsme tak, jak jsme zvyklí a jak bychom měli. Vycházeli jsme z dobré obrany a ubránili jsme hodně oslabení, což nás stálo strašně moc sil. Třetí třetinu jsme vyloženě jenom bojovali a jsme rádi, že doma zůstaly tři body.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): My jsme neměli šťastný vstup do utkání, dostali jsme ze dvou střel dva góly. To se s námi neslo celou první třetinu, kdy se soupeř dostal na odskok tří gólů. Ve druhé třetině jsme se dostali do zápasu dvěma góly, ale bohužel přišel útočný faul, domácí hráli přesilovku a znovu nám odskočili. V poslední části už si vedení pohlídali.