4:2
(0:1, 1:1, 3:0)

Drama se štastným koncem

21.09.2002 / RTD

V rámci třetího kola I. ligy zavítal na Horácký zimní stadión tým HC Slezan Opava. Tomu se v letošní sezóně zatím moc nevedlo, když si v prvních dvou zápasech připsal dvě porážky. Do Jihlavy tak jel s jediným cílem, bodovat. Tento cíl rozhodně nebyl nesplnitelný, vždyť Opavě se na jihlavském ledě, především díky její dobré defenzivní hře, vždy velmi dařilo.
21.09.2002 17:30, 1. liga ČR - 3. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Šmarda, Ficenc, Dobrovolný, Vrábel, Malena, Staněk - Kaňkovský, Bakus, Hlouch - Adamčík, Mareš, Jantovský - Rytnauer, Čachotský, Cmunt - Říha
4

HC Slezan Opava

Šlupina - Přibyla, Dresler, Prokop, Vavrečka, Vosátko, Vilášek, Vnenk - Olesz, Sochorek, Šebesta - Suchánek, Najdek, Mikšan - Kříž, Harazim, Šebesta - Tomášek, Lhotský, Barna
2
Branky: 38. Jantovský (Adamčík, Dobrovolný), 50. Adamčík (Mareš), 59. Vrábel (Adamčík, Mareš), 60. Dobrovolný - 10. Harazim (Šebesta, Kříž), 25. Kříž (Šebesta, Harazim). Rozhodčí: Staněk - Chocholouš, Klein. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Oslabení: 0:0. Diváci: 2000. Střely na branku: 35:26.

Hráč zápasu: Tomáš Čachotský

Průběh utkání

V rámci třetího kola I. ligy zavítal na Horácký zimní stadión tým HC Slezan Opava. Tomu se v letošní sezóně zatím moc nevedlo, když si v prvních dvou zápasech připsal dvě porážky. Do Jihlavy tak jel s jediným cílem, bodovat. Tento cíl rozhodně nebyl nesplnitelný, vždyť Opavě se na jihlavském ledě, především díky její dobré defenzivní hře, vždy velmi dařilo.

To ostatně dokázala i v první třetině, kdy Duklu téměř k ničemu vážnějšímu nepustila. Výjimkou bylo snad jen sólo Romana Hloucha v 16. minutě, či šance Cmunta po přihrávce Čachotského z minuty osmnácté. Slezan se však pouze nebránil, naopak se v čase 9.01 vystrčil růžky a Harazimovou střelou se dostal do vedení, 0:1. "Byla to snad první střela která na mě šla, můj první zákrok v zápase, ale bohužel skončila gólem," smutně komentoval opavskou akci po zápase jihlavský gólman Lukáš Sáblík. Do kabin tak Dukla odcházela s jednobrankovou ztrátou.

Ta se v úvodu druhé třetiny ještě zvýšila. Ve 23. minutě byl vyloučen jihlavský obránce Malena a Opava tak hrála svou čtvrtou přesilovou hru utkání. Když do jejího konce zbývalo 18 sekund, dokázal brankáře Sáblíka překonat opavský David Kříž, 0:2 "Obě branky dnes opět padly po hrubých chybách našich obránců. Vy kdo jste byli v Prostějově jste viděli, že i tam jsme dostali čtyři obdobné góly. Přitom před utkání jsme je probírali u videa, mluvili jsme o tom, ale bohužel, my se dostaneme do hry a uděláme to znovu," zlobil se na své svěřence Jiří Režnar. Ve třicáté minutě se nechal za držení hole vyloučit opavský obránce Vilášek, kterého na trestné lavici ve 32. minutě vystřídal za kroček vyloučený útočník Šebesta. Dukla tak hrála téměř čtyři minuty v kuse přesilovou hru, vytvořila si velký tlak, ale branky se nedočkala. A tak si na ni museli jihlavští příznivci počkat až do 38 minuty, kdy po sólovém útoku zakončil svou šanci Jiří Jantovský, 1:2.

Do třetí třetiny nastoupili domácí s jedinou myšlenkou, srovnat stav a poté se pokus vývoj utkání otočit. První velikou šanci na vyrovnání měl mladý Říha, který nastoupil až v průběhu utkání, kdy vystřídal dnes nevýrazného Rytnauera. Ten však ve 45. minutě po přihrávce Cmunta puk do odkryté Šlupinovi branky nasměrovat nedokázal. Druhou branku Jihlavy tak v 50. minutě vstřelil až útočník Adamčík, který poslal puk do horního růžku opavské branky, 2:2. V tu chvíli se jihlavští hráči vrhli do útoku, ve snaze vstřelit třetí, vítězný gól. V 50. minutě k němu měl velmi blízko Mareš, který však ani jednou ze tří střel Šlupinu nepřekonal. V 55. minutě dostala Dukla obrovskou šanci vstřelit rozhodující gól. Po faulu loktem byl totiž nejprve vyloučen Mikšan a po úmyslném posunutí branky dostal dvouminutový trest i opavský brankář. Jihlava tak hrála více jak minutu a půl přesilovku pěti proti třem, ovšem hráči Slezanu ji obránili bezchybně a domácí k ničemu nepustili. A tak i nadále svítil na tabuli výsledek 2:2. Ten tam vydržel až do předposlední minuty, kdy ho však k radosti všech fanoušků změnil jihlavský hráč. Po Vrábelově střele od modré vedla Dukla 3:2. "To už je snad zákon schválnosti. Ubránili jsme přesilovku pět na tři, hráli jsme to myslím dobře, ale pak přišel gól na 3:2 a ten nás srazil do kolen," řekl po utkání evidentně otřesený kouč slezského týmu Pavel Hulva. Opavě pak už nezbývalo než zariskovat a zkusit odvolat gólmana. Jenže soupeřovu power play potrestal deset sekund před koncem Dobrovolný a Jihlava tak zvítězila 4:2. "Chtěl bych poděkovat hráčům, že se ve třetí třetině parádně zvedli a hráli, a divákům, hlavně těm, kteří nám věřili a fandili i za stavu 0:2. Doufám, že jsme se jim nakonec odvděčili a poděkovali svou hrou, kdy jsme v závěru dali tři góly a zvítězili," dodal už smířlivěji trenér Režnar.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (Jihlava): "My jako bychom začali hrát vždy, až když nám teče do bot. První třetinu jsme odchodili, podobně jako v Prostějově. Nevím v čem to je, potom se hráči zvednou, dostanou se do tlaku, hrajou, jsou to zkušení hráči a nakonec třetí třetinu dokázali, že ta síla v tom mužstvu je. Akorát je potřeba jít do toho naplno hned od začátku utkání."

Pavel Hulva (Opava): "Jsme zklamáni, do Jihlavy jsme jeli pro bod a měli jsme na dosah dokonce body tři. Za stavu 0:2 jsme měli dvě takové brankové situace, kdybychom vedli 3:0 asi bychom to už uhráli, ale přišli dvě chyby hráčů ve středním pásmu, které Jihlava potrestala a dostala se na 2:2. Bohužel pak přišel gól na 3:2 a bylo rozhodnuto. Hodnotí se mi to velmi těžko."