5:4sn
(0:1, 3:2, 1:1 - 1:0)

22.01.2012 / Jan Frühbauer

22.01.2012 14:00, Přípravné zápasy juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Rittich - Jaroš, Čermák, Hlaveš, Tobola Hynek, Tobola Přemysl, Polívka, Zadražil - Střecha, Matějka, Brychta - Přidal, Mikeš, Gregar - Štěpán, Mandát, Vaculín - Svobodník, Brabec, Vlček
5

EHC RedBull Salzburg

Gracnar (37. Lindbom) - Polata, Logar, Stebih, Duller, Trummer, Podlipnik - Schumacher, Kadlec, Kalan - Carrier, Schettina, Koblar - Samrdzic, Hochkofler, Vukoja - Unterweger, Waldhauser, Bettahar
4
Branky a nahrávky: 22. Přidal (Mikeš), 36. Zadražil (Jaroš, Přidal), 37. Tobola (Hlaveš), 60. Zadražil (Matějka, Střecha), 65. Jaroš - 1. Logar (Kadlec), 38. Logar (Carrier), 40. Carrier (Schumacher), 57. Trummer. Rozhodčí: Kukeně - Vokurka,Šťastná. Vyloučení: 8:5. Využití: 4:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 158. Střely na branku: 48:50. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 3:4, 4:4, 5:4.

Průběh utkání

Nepříliš povedený vstup do utkání předvedli junioři hájící domácí barvy. Pouhých 44 vteřin stačilo Rakušanům ke vstřelení první branky. Kadlec hájící barvy Redbullu prohodil puk brankovištěm přímo na hůl Miky Logara, ten neměl problém puk do prázdné branky doklepnout – 0:1. V prvních minutách potvrzovali hráči Redbullu roli favorita a Jihlavany tlačili v obranném pásmu. Dukla se ale osmělila a po nebezpečném průniku Polívky si vykoledovala přesilovou hru. Štěpán v samotném závěru přesilové hry hákoval, a tak si role oba týmy vyměnily. Hráče Dukly držel nad vodou hlavně brankář Rittich, který se nejvíce blýskl v dvojnásobném oslabení a při úniku Schettina. Hosté působili celou první třetinu kompaktnějším dojmem a jejich pohledným kombinacím zbývaly za brankovou čáru pouhé centimetry.

Sympatickým útokem za vyrovnáním, odstartovala druhá třetina. Při hře čtyři na čtyři se nejprve bombou z pádu prezentoval Jaroš. Na Jaroše ještě Gracnar stačil. Ovšem v následujících vteřinách se z trestné lavice vrátil Mandát, který podpořil útok a po nahrávce Mikeše zpoza brány vyrovnal Patrik Přidal - 1:1. Vyrovnávací branka hosty viditelně rozhodila, Dukla se Salzburského zmaru snažila využít a strhnout zápas na svou stranu. Řadou nebezpečných závarů, se ukázal především první útok Jihlavy. Že i v kleče se dá perfektně nahrát, předvedl Matějka, který nahrál z druhé vlny najížděcímu Brychtovi. Brychtově střele chyběly pouhé centimetry, aby zapadla k pravé Gracnarovy tyči. Gracnar nepůsobil tak jistým dojmem jako jeho kolega na druhé straně kluziště. Šanci dvojnásobné přesilovky dostali i domácí, kteří výhody využili už po jedenácti vteřinách. Po vyhraném buly putoval puk po ose Přidal – Jaroš – Zadražil. Posledně jmenovaný Vojtěch Zadražil s kotoučem nic nevymýšlel a napálil ho přímo pod horní tyč – 2:1. Dukle tak zbývala ještě skoro celá dvouminutová početní výhoda. V pokračující přesilovce uzamkla Dukla Salzburg a Hynek Tobola z mezikruží vymetl pavučiny v pravé horní šibenici – 3:1. Třetí branka domácích byla pro trenéra hostů asi moc a tak putoval do branky místo Gracnara Emil Lindbom. Změna hosty nejspíš nabudila a Mika Logar z úniku po křídle propálil Ritticha ukázkovým teploměrem – 3:2. Po faulech Střechy a Toboly se Dukla musela bránit ve třech. Salzburg ukázal, že tuto herní situaci má nacvičenou a po kombinaci do prázdné brány vyrovnal Schumacher – 3:3.

Do závěrečné části vlétly oba týmy opět ve velkém nasazení. V jihlavské pokračující přesilovce z druhé třetiny se nic závažného nestalo, protože hostující obrana Dukle absolutně nic nedovolila. Následný obrovský závar v domácím brankovišti, za přispění ležících obránců a štěstí, Rittich ustál. V následných okamžicích byl nejvíce na očích Jaroš, který nejprve v úniku nedokázal beckhandovou střelou trefit branku. Po úniku se Jaroš vracel na střídačku, v cestě mu ale stál hráč Salzburgu, se kterým si jihlavská čtrnáctka nelámala hlavu a tvrdým nárazem ho odhodila na mantinel. Za naražení musel nést Jaroš následky, a tak putoval na lavici hanby. Oslabení však Dukla zvládla perfektně a stav byl tak i nadále vyrovnaný. Zlomit utkání mohla dvojice Štěpán, Jaroš. I přes velký Jihlavský nápor ale Lindbom uhájil brankovou čáru. Pouhé tři minuty zbývaly do konce, když se puku ve středním pásmu chopil Mark Trummer prokličkoval si útočné pásmo a po Bakusovsku roztáhl Ritticha beckhandovou kličkou a přesně poslal puk mezi betony – 3:4. V poslední minutě Dukla umocnila přesilovou hru odvoláním brankáře a po obrovském tlaku se dostal mezi kruhy k puku Vojtěch Zadražil a přestřelil ležícího brankáře Salzburgu - 4:4. Dukle se tak podařilo zaslouženě vyrovnat 14 vteřin před koncem základní hrací doby.

Na začátku prodloužení se o stejnou kličku jako Trummer pokusil Schumacher, Rittich byl ale připravený a nedal hráči žádnou šanci. Většina prodloužení se odehrávala nejvíce v režii Ritticha, který předváděl jeden skvělý zákrok za druhým, hlavně díky němu zápas dospěl až k nájezdům. V samostatných nájezdech nechyběla hráčům kreativita, ale přesnost. Prvním hráčem, který proměnil se stal Filip Matějka. Matějka ukázal vysoké sebevědomí a po otočce okolo osy napodobil Gáboríka a zasunul puk do prázdné klece. Na branku Matějky odpověděl ještě Jakub Kadlec. Na Václava Jaroše už ale nikdo díky skvěle chytajícímu Rittichovi navázat nedokázal, a tak Dukla porazila celek z Rakouska 5:4 na nájezdy.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (Jihlava): Vstup od nás nebyl nejlepší, ale druhou třetinu jsme odehráli velice dobře. Byla plná osobních soubojů. Kluci dobře napadali a hráli dozadu. Mrzí mě, že vedení 3:1 jsme si zbytečnými fauly nechali utéct a vyrovnat na 3:3. Jsem rád, že to kluci dokázali vyrovnat v power-play, bylo to trochu o štěstí, ale to k tomu patří. V nájezdech už jsem našemu gólmanovi veřil, že to vychytá.

Jaroslav Horacek (Salzburg): Bylo to dobré, vyrovnané utkání. Začali jsme trochu aktivněji, měli jsme více šancí, které jsme ale neproměnili. Potom jsme se dostali do stavu, kdy jsme drželi puk, ale netlačili se do brány, nevyužívali možností zakončit a dostat se do většího vedení. Toho využila Jihlava, kdy v druhé půlce utkání byla více koncentrovanější, měla daleko větší tlak na branku a dostala se do vedení. Potom obě mužstva využila přesilových her a stav se vyrovnal. Byl to velice rychlý zápas, se spoustou šancí na obou stranách. To utkání se mi moc líbilo, jen mi chybělo právě to proměňování gólových šancí.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie