1:3
(1:0, 0:1, 0:2)

18.03.2012 / Jan Frühbauer

18.03.2012 12:00, Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Rittich - Zadražil, Hlaveš, Tobola P., Kolda, Jícha, Čermák - Brabec, Zídek, Prokš - Pěška, Mikeš, Polcar - Brychta, Matějka, Přidal - Gregar
1

HC VERVA Litvínov

Horák - Bittner, Kokeš, Čejka, Hora, Kasal, Ejem - Čeřovský, Jurčík, Válek - Švarc, Mackal, Šrámek - Trübenekr, Šalka, Písařík - Smolka
3
Branky a nahrávky: 20. Mikeš - 32. Válek (Hora), 49. Šalka (Písařík, Mackal), 59. Smolka. Rozhodčí: Čech R. - Reich D., Skopal P. Vyloučení: 4:4, navíc Martin Brabec (JIH) 10 min. OT za nesportovní chování vůči protihráči. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 187. Střely na branku: 27:36. Průběh utkání: 1:0, 1:3.

Průběh utkání

Už od první minuty bylo utkání viditelně vyhecované. Všichni hráči šli do soubojů na stoprocent. K první vážnější akci se dostal Štěpán Zídek, který nebezpečně střílel z velkého úhlu, ovšem litvínovský Lukáš Horák s problémy střelu pokryl. Zbytek první třetiny měli šance obě mužstva, ovšem nikomu se nepodařilo překonat skvělé gólmany Ritticha s Horákem. Až v úplném závěru, 26 vteřin před koncem, proletěl přes litvínovskou obranu Roman Mikeš a střelou mezi betony otevřel první čtvrtfinálové utkání – 1:0 .

Druhou část začali lépe junioři Dukly, nebezpečně střílel Marek Prokš. Po osmi minutách měli litvínovští přesilovou hru, ve které výborně kombinovali, ovšem jihlavského gólmana nikdo nepokořil. Ale tlak z přesilové hry nadále pokračoval a závaru před bránou využil Lukáš Válek , který nadvakrát překonal strážce jihlavské brány – 1:1 . Do konce druhé třetiny už byla o něco lepší HC Verva Litvínov, která měla několik nebezpečných akcí a střel, ale ve výborné formě chytajícího Davida Ritticha se jí nepovedlo překonat.

Začátek třetí dvacetiminutovky začali svěřenci trenéra Petra Svobody v oslabení a bylo to vidět. Do hry se dostali až po pěti minutách, kdy se Roman Mikeš dostal do útočného pásma, obehrál hostujícího obránce a nahrál volnému Michaelu Polcarovi. Ten vystřelil přesně do levého horního rohu branky, ale bohužel gól nebyl uznán kvůli posunuté brance. Na druhé straně se v 47. minutě dostal do protiútoku Marek Švarc a postupoval sám na gólmana. Jeho střela ale skončila na hrudi Davida Ritticha, který dnes znovu trápil litvínovské střelce stejně jako v dvojzápase předkola play-off se Zlínem. O minutu později už ale kapituloval. Jihlavský obránce se pokusil vyhodit puk, trefil jen litvínovského útočníka, od kterého se odrazil puk přímo na hostujícího Pavla Písaříka. Ten ho posunul dál na Michala Šalku, který šťastnou střelou obrátil stav na stranu Vervy – 1:2. Dukle už pak nezbylo nic jiného než zkusit powerplay a tak tři minuty před koncem šel Rittich ven z brány. Jihlavští Junioři zatlačili Litvínov, a po závaru před Horákovou bránou se ocitl nejprve puk a po něm samotný Lukáš Horák v brance. Bohužel hlavní rozhodčí byl proti a rozpažil, gól tedy nebyl uznán. Litvínov v dalším tlaku Jihlavy vyhodil puk, domácím obráncům se nepodařilo nahodit puk zpět do útočného pásma a toho využil Pavel Smolka a střelou z poloviny kluziště zpečetil výhru hostů – 1:3.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (Dukla Jihlava): Bylo to stejné utkání jako včera A-tým s Ústím. Nevyhrál lepší, ale šťastnější. Rozhodla naše chyba ve třetí třetině při gólu na 1:2. Jinak si myslím, že jsme byli lepší, ale bohužel bez gólů se vyhrát nedá. Litvínov si myslel, že to s námi bude mnohem, mnohem jednodušší, ale tady bylo vidět, že se hodně soupeř spletl. Nemáme co ztratit a věřím, že v Litvínově to v těch dvou zápasech ukážeme a půjdeme dál.