1:6
(0:1, 1:1, 0:4)

O vysoké prohře juniorů rozhodly čtyři minuty

16.08.2012 / Zdeněk Drla

Víc jak dvě třetiny dokázali jihlavští junioři ve čtvrtečním přípravném zápase držet s brněnskou Kometou krok, pak ale přišly černé čtyři minuty, které by nejraději všichni mladíci ve žlutých dresech vymazali z paměti. V rozmezí 48. až 52. minuty čtyřikrát inkasovali a se soupeřem z jihomoravské metropole tak prohráli vysoko 1:6. Jediný gól Jihlavy zaznamenal v závěru druhé třetiny David Horký, který je v Dukle na zkoušce z Horácké Slavie Třebíč.

Foto: www.hstrebic.cz
16.08.2012 17:00, Přípravné zápasy juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčík (41. Svoboda, 52. Krejčík) - Tobola, Březka, Polívka, Vítek, Žáček, Dundáček, Hošek, Kohout - Lupač, Přidal, Vala - Vlček, Vantuch, Gregar - Řehulka, Horký, Štěrba
1

HC Kometa Brno

Klimeš - Šidák, Peslar, Odehnal, Sedlák, Vojáček, Vágner, Mitiska - Janoušek, Lašák, Kozák - Beneš, Boček, Mrázek - Kousalík, Račanský, Fusek - Buhaj, Kozlík, Pospíšil
6
Branky a nahrávky: 39. Horký - 11. Kozlík (Buhaj), 32. Janoušek (Kozák), 48. Janoušek, 49. Beneš (Mitiska, Mrázek), 52. Mrázek, 52. Beneš (Mrázek). Rozhodčí: Hejduk - Kotlík, Polák. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 79. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:6.

Průběh utkání

Od úvodních minut byl na Horáckém zimním stadionu k vidění svižný hokej. Nebylo znát, že v prvním vzájemném měření sil podlehli jihlavští junioři v brněnské Kajot Areně svému sokovi vysoko 2:7. Tehdy o vysoké výhře Brňanů rozhodlo prvních čtrnáct minut, ve kterých skórovali hned pětkrát! Stejný průběh nechtěli mladíci s Ježkem na prsou připustit.

Hned ve druhé minutě měli při čtvrteční podvečerní odvětě výhodu přesilové hry domácí. Několika střelami sice prověřili připravenost brněnského Lukáše Klimeše, žádná z nich však neměla gólové parametry. Na druhé straně si párkrát sáhl na puk i jihlavský David Krejčík.

Hosté z metropole na soutoku Svratky a Svitavy naopak svoji první početní výhodu využili. V době, kdy na trestné lavici pykal za podražení obránce Martin Vítek, se prezentoval tvrdou střelou David Kozlík – 0:1. Co se týká využití výhod jednoho a více mužů v poli to mělo být pro tento zápas vše. V žádné z dalších sedmi přesilovek se nikdo neprosadil.

Na další změnu skóre se čekalo až do poloviny zápasu. Radost ze vstřeleného gólu byla ale dopřána znovu brněnskému týmu. Tím šťastným střelcem byl po přihrávce Jiřího Kozáka Matyáš Mitiska – 0:2. Dukla dokázala korigovat průběžný stav skóre v samém závěru druhého dějství, kdy se do listiny střelců zapsal třebíčský útočník, toho času na zkoušce v týmu Dukly, David Horký – 1:2. Před druhým odchodem do kabin to vypadalo, že domácí mohou pomýšlet na slušný výsledek.

Podobný dojem nabídl i úvod třetiny s pořadovým číslem tři. Dukla měla dokonce téměř minutovou dvojnásobnou přesilovku, všechny nebezpečné pokusy z holí jihlavských hráčů ale zlikvidoval brněnský muž v masce Lukáš Klimeš.

A pak přišly černé čtyři minuty... Přesněji řečeno tři minuty a čtyřicet devět vteřin. Tak dlouho trvalo Kometě, aby za záda Dominika Svobody, který ve třetí třetině vystřídal Davida Krejčíka v jihlavské brance, dopravily čtyřikrát puk. „Nedokážu si to vysvětlit. Hráči přestali plnit jakékoliv obranné pokyny, kupili individuální chyby při hře jeden na jednoho,“ zhodnotil časový úsek, ve kterém Kometa téměř v pravidelných intervalech navyšovala rozdíl ve skóre, trenér Jihlavy Štěpán Moravec. „Góly, které jsme dali, byly pěkné, ale jinak je ve hře ještě spoustu chyb," kontroval jeho brněnský protějšek Pavel Pazourek.

Po čtvrtém rychlém gólu si domácí vyžádali odechový čas, Svoboda přepustil místo v brance zpět Krejčíkovi, trenér chtěl dát týmu chvíli k nadechnutí a možnost zkorigovat nepříznivý stav. „Buhužel to nezabralo. Hráči už se nedokázali chytnout,“ litoval po zápase Moravec.

Brňané si tak z Horáckého zimního stadionu odvezli vysokou výhru 6:1. V dosavadních šesti přípravných zápasech tak ještě nepoznali hořkost porážky.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (trenér Komety Brno): Jsme rádi, že jsme vyhráli. Jinak hra nebyla nijak kvalitní, až ve třetí třetině, kdy jsme stáhli sestavu na tři lajny možná domácím došly síly. Góly, které jsme dali, byly pěkné, ale jinak je ve hře ještě spoustu chyb. Zkoušíme mladší hráče, ti starší hráli s muži. To je jeden z plusů, že dostali šanci i mladší.

Štěpán Moravec (trenér Dukly Jihlava): V první třetině jsme byli o malinko lepší, myslím, že jsme Kometu i zaskočili. Oproti minulému zápasu, kdy jsme rychle prohrávali 0:5, nás možná trochu podcenili. Plnili jsme to, co jsme si řekli. Druhá třetina byla z našeho pohledu už horší, přestali jsme bruslit, nebyli jsme tolik zodpovědní dozadu, nicméně pořád jsme s Kometou drželi krok. Bohužel před třetí třetinou to všechno už asi hráči během přestávky vypustili z hlavy, protože jinak si to nedokážu vysvětlit. Přestali plnit jakékoliv obranné pokyny, kupili individuální chyby při hře jeden na jednoho. Přišly čtyři rychlé góly. Vzali jsme si oddechový čas, abychom to malinko pozvedli, buhužel to nezabralo. Hráči už se nedokázali chytnout. Rozhodly v podstatě čtyři minuty. Je ale pravda, že Kometa byla ve třetí třetině lepší.