2:4
(1:3, 1:0, 0:1)

Cizí území konečně dobyto

02.10.2002 / Eva

V 6. kole první hokejové ligy cestovala Dukla Jihlava na led Hradce Králové a vůbec poprvé v sezóně si nakonec ze soupeřova kluziště odvážela tři body. Pro Daniela Zápotočného, který přišel do jihlavského celku v úterý na hostování z extraligových Vítkovic, tak byl tento zápas velmi vydařenou premiérou.
02.10.2002, 1. liga ČR - 6. kolo

Hradec Králové

Svoboda (9. Dušek) - Luštinec, Bartoň, Hendrich, Pácal, Procházka, Matějíček, Veselý, Fejgl - Bělka, komárek, Tvrdík - Beck, Buchal, Frosch - Nohejl, Fišer, Polák - Vašata, Mička, Gengel
2

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Malena, Ficenc, Dobrovolný, Vrábel, Zápotočný, Šmarda - Kaňkovský, Bakus, Hlouch - Adamčík, Mareš, Jantovský - Říha, Čachotský, Rytnauer
4
Branky: 15. Nohejl (Polák), 31. Buchal (Frosch, Mička) - 1. Hlouch (Kaňkovský), 7. Mareš (Adamčík, Jantovský), 9. Zápotočný (Čachotský), 55. Bakus (Kaňkovský, Hlouch). Rozhodčí: Vlach - Holub, Špingl. Vyloučení: 7:8. Využití: 2:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 1800. Střely na branku: 39:38.

Hráč zápasu: Tomáš Čachotský

Průběh utkání

V 6. kole první hokejové ligy cestovala Dukla Jihlava na led Hradce Králové a vůbec poprvé v sezóně si nakonec ze soupeřova kluziště odvážela tři body. Pro Daniela Zápotočného, který přišel do jihlavského celku v úterý na hostování z extraligových Vítkovic, tak byl tento zápas velmi vydařenou premiérou.

Dukla vstoupila do zápasu stejně impozantním způsobem jako v sobotním souboji s Hvězdou Brno. Hradecký gólman Petr Svoboda si poprvé sáhl na kotouč už po 22 vteřinách, k jeho velké nelibosti to však bylo ve chvíli, kdy ho vyndával ze své sítě. Necelá půl minuta totiž stačila Romanu Hlouchovi k tomu, aby za jeho zády rozsvítil červené světlo. 0:1. Také druhý zápis do střelecké listiny měl na svědomí jihlavský hráč. Na začátku 7. minuty se jím stal Jaroslav Mareš a Dukla vedla 2:0. Podobně jako v předchozím zápase na Horáckém zimním stadionu se také v Hradci Králové měnili po třetí brance gólmani. V 9. minutě totiž přišla asi nejhezčí akce celého utkání. Tomáš Čachotský vylákal domácího brankáře z klece, pak ji rychle objel a naservíroval puk na hůl Daniela Zápotočného. Pro toho už pak nebylo nikterak složité trefit opuštěnou bránu. 0:3. Svoboda se tedy poroučel na střídačku a jeho místo na ledové ploše zaujal náhradník Tomáš Dušek. Ten svoje území hájil mnohem úspěšněji a zuby si na něm postupně vylámal Vrábel, Adamčík i Rytnauer. Skóre se měnilo zas až v 15. minutě, ale tentokrát se z gólu radovali domácí. V době kdy na trestné lavici seděl Jan Šmarda překonal Lukáše Sáblíka v jihlavské brance Nohejl a do kabin se šlo za stavu 1:3. „ Úvod jsme měli výborný, pak jsme se ale nechávali zbytečně vylučovat a tím jsme pomohli domácím k návratu do zápasu," zlobil se po zápase trenér Dukly Petr Vlk.

Ve druhé části padla pouze jedna branka. Na začátku 31. minuty dostali Východočeši výhodu dvojnásobné přesilovky poté, když se 41 vteřin před návratem Ficence na ledovou plochu jihlavští hráči přepočítali a pustili se do hry v nedovoleném počtu. Nabídnutou šanci domácí využili a v polovině utkání se náskok Dukly ztenčil na pouhý jeden gól. Stav 2:3 pak na světelné tabuli vydržel až do konce druhé dvacetiminutovky. „ Už podruhé za sebou jsme museli dohánět velký náskok soupeře a to do naší hry přináší takový chaoz. Uteče nám začátek, necháme s dát tři branky a při snaze srovnat děláme chyby v obraně," krčil bezmocně rameny domácí kouč Jiří Fibiger.

V úvodu posledního dějství se musela Dukla bránit další početní výhodě Hradeckého týmu a dařilo se jí to velmi dobře. Krátce poté dostala výhodu přesilovky ona a mohla si tak alespoň na chvíli odpočinout od bránění. Ani jí se však hra v početní převaze nedařila a promrhala dokonce i dvě dvojnásobné přesilovky. Čtvrtý pojišťovací gól, však nakonec přeci jen vstřelila. Bylo to v době, kdy už obě mužstva hrála v plném počtu a jeho autorem byl kapitán Oldřich Bakus, 2:4. Tím byl střelecký účet utkání vyčerpán a Dukla se tak domů poprvé vracela se třemi body. „ Pro nás je toto vítězství hodně důležité," svěřil se po zápase lodivod Dukly Petr Vlk.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk: „Měli jsme rychlý vstup do zápasu, pak jsme ale vlastními chybami a tím, že jsme se nechali často vylučovat, dostali soupeře na koně. Myslím, že kdybychom ten druhý gól dostali dřív, tak to bylo mnohem složitější. Pro nás je však důležité, že jsme venku konečně bodovali. Dan Zápotočný bude pro tým rozhodně přínos."

Jiří Fibiger: „Nám už se nepovedlo druhé utkání za sebou doma. Hlavně ten začátek, kdy jsme si nechali dát tři zbytečné góly. Pak to musíme dotahovat a to stojí hodně sil. Navíc při útočení děláme chyby v obraně, což bylo vidět především při našem náporu ve druhé třetině. V poslední části jsme dokázali přežít dlouhotrvající oslabení, abychom nakonec čtvrtý gól dostali ve hře pět na pět."