3:6
(1:1, 2:3, 0:2)

22.02.2013 / Tomáš Lysý

22.02.2013 18:00, Extraliga staršího dorostu - 39. kolo

HC Dukla Jihlava

Vacek - Půža, Čermák, Košař, Hotař, Žuček, Mandát - Anděl, Jícha, Mahút - Severa, Beran, Balaštík - Hubert, Bambula, Dvořák
3

HC Vítkovice Ridera

Mizera - Krenželok, Charvát, Pužič, Pop, Rudl, Stanke - Škutchan, Sysala, Ballner - Churý, Česlík, Ollender - Gelnar, Jáchym, Stránský - Kafka, Klapetek
6
Branky a nahrávky: 17. Bambula (Čermák, Půža), 27. Anděl (Čermák), 28. Bambula - 20. Churý (Ollender, Gelnar), 24. Ballner (Sysala, Škutchan), 30. Ballner (Sysala, Škutchan), 31. Česlík (Churý, Ollender), 45. Sysala (Škutchan), 50. Churý (Ollender, Česlík). Rozhodčí: Pokorný - Jeletz, Rampír. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 63. Střely na branku: 23:29. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:6.

Průběh utkání

Po dvou venkovních zápasech přivítali Jihlavští soupeře z Vítkovic, který se před tímto zápasem mohl pyšnit čtyřzápasovou sérií bez porážky. Hosté byli v úvodu zápasu lepší a během prvních deseti minut se měl Vacek co ohánět, aby udržel čisté konto. Zejména vítkovický Sysala měl dvě dobré příležitosti, jenže si dvakrát vylámal zuby na domácím brankáři. Dukla se začala osmělovat až ve druhé části první třetiny. Po Čermákově dělovce se neprosadil z dorážky Jícha. Gól tak přišel až v první přesilové hře zápasu, kterou hráli domácí. Půža přes celou délku modré čáry přihrál Čermákovi, který viděl mezi kruhy zcela volného Jiřího Bambulu. Ten si připravil puk na střelu a propálil domácího gólmana mezi betony - 1:0. Do kabin se však šlo za vyrovnaného stavu. Svoji první početní výhodu sice hosté nevyužili, ale již v plném počtu hráčů usměrnil střelu Ollendera za bezmocného domácího gólmana Radomír Churý – 1:1.

Do druhé části hry vstoupili lépe hosté. David Ballner dostal od domácích hráčů minimum volného prostoru, který však dokonale využil a střelou zblízka překonal Vacka - 1:2. Během minuty a sedmi vteřin dokázala Jihlava otočit stav zápasu. Nejprve domácí využili zásluhou Lukáše Anděla druhou přesilovou hru zápasu a srovnali stav - 2:2. Nedlouho poté byl v samostatném úniku faulován Jiří Bambula, takže bylo nařízeno trestné střílení. To domácí forvard přesnou střelou k pravé tyči využil a poslal Duklu znovu do vedení - 3:2.

Ani to však netrvalo dlouho. Na začátku třicáté minuty totiž ujel v tandemu David Sysala s Davidem Ballnerem, který zakončil spoluhráčovu přihrávku střelou pod víko a upevnil si tak pozici nejlepšího střelce extraligy staršího dorosti, když vstřelil již čtyřicátou trefu v této sezoně - 3:3. O minutu a pět vteřin déle již Vítkovice vedli, když se po nahození Ollendera před brankovištěm nejlépe zorientoval Petr Česlík – 3:4. V závěru třetiny ještě mohli hosté skórovat popáté, jenže v situaci tři na dva ve prospěch hráčů z černého města nepřekonal gólmana Vacka Jáchym.

Ve třetí třetině hosté nikam nechvátali a čekali na chybu Dukly. Ta se dostavila v pětačtyřicáté minutě. Škutchan vyzval v útočném pásmu nenápadnou přihrávkou ke střele Davida Sysalu, který vstřelil populárního „bůra“ - 3:5. Když poté vstřelil první přesilový gól hostů v dnešním utkání Radomír Churý, bylo o osudu zápasu definitivně rozhodnuto - 3:6. Dukla se ještě snažila se zápasem něco udělat, ale ve zbytku zápasu nevyužila ani jednu ze dvou přesilových her. Vítkovice tak prodloužily sérii vítězných zápasů na pět, kdežto domácí po dvou vítězných zápasech padli a propásli tak možnost předstihnout svého dnešního soupeře v extraligové tabulce.

Ohlasy trenérů

Karel Ballner (HC Vítkovice Steel): Dnes to pro nás bylo velmi těžké utkání. Potvrdilo se, že Jihlava patří do špičky soutěže. Z naší strany to nebylo moc pohledné utkání, výhru jsme spíše vytěžili bojovností a svojí vůli. O to víc však tři body těší.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, že přijede velice těžký soupeř. Vítkovice to také potvrdily. Prvních deset minut jsme přečkali ohromný tlak soupeře. Pak jsme vytěžili z minima maximum, využili jsme přesilovku. Místo toho, abychom šli do kabin za stavu 1:0, tak jeden z našich nejlepších beků Roman Čermák udělá katastrofální chybu a nabídne soupeři vyrovnání. Druhá třetina byla přestřelkou nahoru dolů, prohráli jsme ji 2:3. Potvrdilo se, že Vítkovice jsou kvalitním týmem. Potrestaly každou naší chybu. Až na ten šestý jsme všechny góly hostům darovali po našich hloupých, individuálních a katastrofálních chybách. To by se v této kategorii nemělo stávat. Soupeř nám dal dnes lekci z produktivity. Hráčům jsem po zápase řekl, ať si dají ruku na srdce, co pro dnešní výhru v zápase udělali. Celý týden jsme se připravovali na to, že tady dnes Honza Mandát nebude. My se s tím musíme vyrovnat, že tady není, že je o "x" kategorií výše. Já mu přeji, ať se mu v A týmu daří a vydrží tam co nejdéle.